Sydsamisk slöjdare fick stipendium
Lova Isabelle Lundberg får årets stipendium från släktföreningen Nils och Lucia Thomasson. Stipendiet är på 15 000 kronor och delas ut för sjätte gången.
I motiveringen sägs att Lova Isabelle Lundberg får stipendiet för sin unika kunskap, känsla och förmåga att förena tradition med innovation och sitt enastående arbete med att både bevara och förnya den sydsamiska slöjden.
– Det som driver mig i mitt slöjdande är strävan efter ständig utveckling och kreativitet. Att utforska gränserna där fantasi möter tradition är vad som inspirerar mig att skapa nya former, mönster och uttryck, säger hon till SVT Sápmi.
Vetenskapligt pris
Tim Horstkotte, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, får Várdduo´s vetenskapliga pris 2024. Han får priset för sina insatser inom samisk forskning, som har tydligt fokus på samverkan och engagerar samiska samhällen.
Just nu inriktar Tim Horstkotte sin forskning på renarnas betesresurser, och hur de påverkas av skogsbruk och klimatförändringar.
– Nedanför den alpina skogsgränsen försöker vi hittar metoder för återställning av lavmarker som funktionellt vinterbete genom anpassade skogsskötselmetoder. Ovanför eller vid den alpina trädgränsen vill jag förstå hur vegetationsdynamiken skapas i interaktionen mellan renbete, klimatförändring och mänsklig aktivitet, säger han i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Várdduo´s vetenskapliga pris delas ut årligen, i syfte att öka intresset för samisk forskning och främja spridning av kunskap. Priset finansieras genom stöd från Sametingets kulturråd och utdelas i samarbete med Såhkie – Umeå sameförening.
Nelly sommarpratade
Nelly Engström från Vilhelmina var en av sommarpratarna i NRK:s program Sommer i P2, Norges motsvarighet till Sommar i P1. En av frågorna hon lyfte var hur man säger orgasm på sydsamiska.
– Det här var en ganska lång process att jobba med det här sommarpratet. Det var väldigt nervöst den dag det skulle släppas. Men vi ska kunna ha ord för orgasm och såna där vanliga, allmänna saker som inte borde vara läskigt och tabubelagt att prata om, säger Nelly Engström i en intervju med Sameradion. Nelly gör tillsammans med Jonna Dunfjeld-Mølnvik, den sydsamiska podden Hævvi.
Samisk konst på Skansen
I samtidskonstutställningen Vuoi ihán på Skansen visas verk av sex samiska konstnärer, Siri Baggerman, Niilas Helander, Geir Tore Holm, Tilde-Ristin Kuoljok, Radio-Jus Sunná/Sunna Nousuniemi och Lisa Kejonen Pauker.
Ett av konstverken visar hur man gör en björn berusad.
– Vissa skulle kalla det ett äventyr, men andra skulle mena att det kommer från en verklig historia som man gjort ett äventyr av, säger konstnären Niilas Helander till SVT Sápmi.
Utställningen visas varje helg fram till den 27 oktober och är ett samarbete mellan den nomadiska kulturinstitutionen Verdde och Skansen
Bokbuss prisas
Den samiska biblioteksbussen Julla Májja tilldelas 2024 års kulturpris av Samiska rådet i Svenska kyrkan.
I motiveringen sägs att Julla Májja får priset bland annat för sitt arbete med språkrevitalisering och för synliggörandet av samisk kultur och samisk identitet i samhället.
– Jag hoppas att kulturpriset både kan stärka och främja Julia Májjas arbete för att tillgängliggöra samisk litteratur och samisk kulturverksamhet på bland annat förskolor, skolor och äldreboenden, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.
Prissumman är 50 000 kronor.
Sáminuorra på World Water Week
Aana Edmondsson och Tilde Renman från Sáminuorra arrangerade ett seminarium för urfolksungdomar i samband med World Water Week i Stockholm.
Aana Edmondsson har en känsla av att fokuset på urfolk blivit större och bättre de senaste åren, men att det forfarande finns en lucka i urfolksfrågorna.
Under panelsamtalet berättade en av deltagarna från Kanada om de stora mäktiga laxar hennes mor- och farföräldrar berättat om, men som hon själv inte fick se förrän nyligen, eftersom denna laxart håller på att dö ut.
– Det är något jag känner igen från Sápmi, vi får höra historier om vår natur men nu är mycket av vår natur förstör. Vi är den sista generation som tar med oss dessa historier om vi inte berättar dem vidare, säger hon i en intervju med SVT Sápmi.