Hedersmedlem
Britta Marakatt-Labba har utsetts till hedersmedlem i Samiska konstnärsförbundet (SDS).
Beslutet togs i samband med årsmötet, och som hedersmedlem uppskattas hon för sitt betydelsefulla bidrag till att främja samisk konst både nationellt och internationellt.
Enligt SDS har Britta Marakatt-Labba ”exceptionellt vassa stygn som spänner över konstvärlden”, och hennes verk har inte bara fått uppmärksamhet inom konstvärlden, utan också varit en viktig röst för att bevara och främja den samiska kulturen, rapporterar Sameradion.
Filmframgångar
Det blev stora framgångar för Je´vida och Máhccan – Homecoming när Finlands största filmgala Jussigalan arrangerades.
Je´vida var nominerade till inte mindre än sju Jussipriser, och tog hem priser för bästa kostym, bästa originalmusik och bästa ljudbearbetning. Filmen hade premiär i oktober förra året, och är skriven och regisserad av Katja Gauriloff. Den handlar om livet för en skoltesamisk kvinna.
Dokumentären Máhccan – Homecoming, gjord av Suvi West och Anssi Kömis, berättar om samiska museiföremål som återvänder till sitt folk. Den vann priset som Årets dokumentär. Filmskaparna fick också ta emot ett pris från Nordisk Film Award på 20 000 euro, med motiveringen att man höjt nivån på filmskapandet och därmed berikat den finländska filmkulturen.
De första Jussistatyetterna delades ut redan 1944, och Jussipriset är därmed ett av Europas äldsta filmpris.
Kulturpris
Simon Issát Marainen är en av årets kulturpristagare hos Gunborg och Sten Rosenströms stiftelse för norrländskt kulturstöd. Priserna delas ut till kulturarbetare inom de fyra nordligaste länen, eller för berättelser om norrländska förhållanden och intressen. Som en av årets kulturpristagare får Simon Issát Marainen 25 000 kronor. Rosenströms stiftelse bildades 2010 och syftet är att dela ut priser till utövare och möjliggöra inom kultursektorn.
Litteraturprisnominerad
Boken Leŋges hearggi, sáhčal fatnasa, skriven av Fredrik Prost, är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Den är skriven på samiska, och kommer inte att tillgängliggöras på svenska eller något annat majoritetsspråk. Med anledning av nomineringen kommer dock en översättning att göras, men den ska endast läsas av juryn.
– De kommer att få numrerade papperskopior. Sen ska kopiorna skickas till mig och jag kommer att bränna upp dem, säger Fredrik Prost till SVT Sápmi.
Boken handlar om den samiska trumman och traditionell samisk andlighet, och Fredrik Prost vill att informationen och kunskapen ska stanna och bevaras i det samiska samhället.
Beslutet att inte översätta sin bok är ovanligt, men Kirsi Paltto, medlem i bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris säger till SVT Sápmi att hon, med tanke på innehållet, förstår och stöttar författarens beslut i det här fallet.
Vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris offentliggörs i oktober.
Den enda samiska författare som hittills fått priset är Nils-Aslak Valkeapää, som vann 1991 med boken Beaivi, áhčážan, rapporterar SVT Sápmi.
Coola experiment
I tolv avsnitt av det samiska barnprogrammet Coolas geahččaladdamat/Coola experiment visar Sissel Björne Trägårdh experiment som barn kan göra hemma tillsammans med en vuxen. Via programmen, där teman som ytspänning, kemisk reaktion och densitet berörs, får barnen bland annat se och lära sig hur man gör en gejser av läsk, en elmotor av batterier och magneter och hur man kan göra ett gummiägg av ett vanligt kokt ägg. Barnprogrammet, som finns på SVT Play, riktar sig mot femåringar, och är helt på nordsamiska med undertext på svenska.
Underläge i avtal
Samebyarna är i underläge gentemot exploatörer när det gäller avtal. Det visar en ny rapport från Stockholm Environment Institute. Det är första gången som forskare fått tillgång till samebyarnas avtal med exploatörer. Fem samebyar och 15 avtal har ingått i forskningen.
Avtalen man studerat handlar om vindkraft, turism, biltestverksamhet, vattenkraft, mineralbrytning och utomhussportverksamheter. I rapporten konstateras att de sämsta avtalen skrivs med vindkraftsföretaget. Bland annat innehåller dessa avtal klausuler som innebär att man inte får överklaga till myndigheter och domstolar, eller berätta om sina avtal publikt.
Matti Blind Berg, ordförande för SSR, är inte förvånad över rapportens innehåll.
– När vi får ett avtalsförslag i handen då ställs vi ofta mot väggen, underteckna avtalet eller bli överkörda. Det är ju bara grader av överkörning som skiljer, säger han till SVT Sápmi.
Kvinnliga ledare
När fackförbundet Ledarna utsåg Framtidens kvinnliga ledare 2024 hamnade Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen på plats 22 av 30. Tanken med utmärkelserna är bland annat att lyfta fram kvinnor som chefsförebilder och tydliggöra ett modernt ledarskap. Framtidens kvinnliga ledare delades ut första gången 2007.
Författare och slöjdare prisas
Författaren Elin Anna Labba, aktuell med romanen Far inte till havet, och slöjdaren Sara Svonni, aktuell som kostymör i filmen Stöld, har båda tilldelats Olof Högbergplaketten av Norrlandsförbundet.
Elin Anna Labba får priset för att hon i levande berättelser från Sápmi lyfter fram den okända historien om övergrepp mot människor och natur som är ett dolt kapitel i historien. Sara Svonni prisas för sitt passionerade arbete att sätta duodjin i centrum och att lyfta fram det samiska kulturarvet.