Hur arbetar ert parti för att stärka urfolkens rätt till land och vatten i svensk lagstiftning, med anledning av undertecknade konventioner och mot bakgrund av Nordmalingsdomen och Girjasdomen?
Rätten till mark och vatten för samiska intressen måste säkras och stärkas. Gruvnäringen, omställningen till ett förnybart energisystem och svensk viltvård kan inte fortsätta att i så hög grad ske på bekostnad av det samiska folkets rättigheter och möjligheter att bruka mark och bedriva näringar. Även skogsnäringen behöver ta hänsyn till det samiska folkets rätt till traditionell användning av marken för renskötsel, jakt och fiske. Hänsynskrav finns inskrivet i andra lagstiftningar men tillämpningen brister. Därför krävs förtydliganden i berörda lagstiftningar. Efter Girjasdomen tillsatte regeringen en utredning som ska lämna ett förslag till en ny renskötsellag. Miljöpartiet vill se en lagstiftning som ger hela det samiska folkets de rättigheter som följer av de internationella konventioner Sverige ställt sig bakom och kommer vara drivande i riksdagen för att det ska ske.
FN kritiserar med jämna mellanrum Sverige när det gäller urfolksfrågor, hur vill ert parti jobba för att råda bot på den kritiken?
Kritiken från FN visar tydligt att det fortsatt finns brister i hur Sverige respekterar urfolksrätten. FN:s specialrapportörer för urfolksrätt och mänskliga rättigheter och miljö riktade till exempel skarp kritik mot beslutet att säga ja till järnmalmsgruvan i Gállok. En återkommande kritik är att dialogen med samer brister i beslutsprocesser. Miljöpartiet ledde därför arbetet med att ta fram en konsultationsordning, just för att möjliggöra en meningsfull dialog. Nu när lagen är på plats finns en skyldighet att konsultera samer tidigt med det uttalade syftet att komma överens. Det är en viktig milstolpe, men konsultationsordningen måste också tillämpas i praktiken. Det arbetet kommer Miljöpartiet att följa noga.
Hur ser ert partis klimatpolitik ut och hur jobbar ni konkret för att uppnå 1,5 gradersmålet i Parisavtalet?
Miljöpartiet vill bygga ett nytt grönt folkhem, där Sverige har världens bästa klimatarbete. Men där också välfärden finns till för alla och där jämlikhet är en självklarhet. Miljöpartiet vill att Sverige skärper klimatmålen för att nå netto noll utsläpp tidigare – senast 2035. Och vi har en plan för hur vi ska nå dit. Vi vill se en investeringssatsning på 100 miljarder per år i tio år för att bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är en historisk satsning – där vi investerar i vår framtid, i nya gröna jobb och en stärkt grön ekonomi. Den gröna omställningen av industrin skapar jobb, välfärd och en möjlighet att exportera våra innovationer till andra länder. Miljöpartiet har som enda parti gått fram med en klimatfärdplan där vi presenterar 224 åtgärder för att klara klimatomställningen. Den kan du läsa här:https://www.mp.se/sites/default/files/klimatfardplan_2021_webb.pdf
Hur ska ert parti arbeta för att ta hänsyn till urfolket samernas kultur och rättigheter till land och vatten i den så kallade ”gröna omställningen”?
Sverige ska ta sitt ansvar i att bidra till att förse världen med de material som krävs för att genomföra den globala klimatomställningen. Men en omställning som kränker mänskliga rättigheter är inte grön. Det är avgörande att samers rättigheter respekteras.
I närtid har vi sett flera exempel på när det inte har skett, inklusive regeringens beslut om gruvan i Gállok. Sverige har återkommande fått internationell kritik för att dialogen med samer brister i beslutsprocesser. Miljöpartiet ledde därför arbetet med att ta fram en konsultationsordning, för att möjliggöra en meningsfull dialog med samerna med det uttalade syftet att komma överens. Nu när lagen är på plats hoppas vi att den kommer leda till att samers rättigheter stärks. Ett annat sätt att minska industrins negativa påverkan på samiska rättigheter är att satsa stora resurser på att öka vår återvinning istället för att öppna nya gruvor.
Den samiska språklagen har funnits i drygt 20 år, hur jobbar ni för unga samers rätt att lära sig och utveckla sitt modersmål i samhället?
Det krävs ett omfattande och brett arbete för att revitalisera och stärka samiska språk i Sverige. Miljöpartiet vill att minoritetsspråk införs som ett eget ämne och att nya bestämmelser om undervisning i nationellt minoritetsspråk införs för alla de obligatoriska skolformerna, för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Det är också viktigt att minoritetsspråken garanteras en större undervisningstid inom ramen för skoldagen. Sverige bör också utöka den tvåspråkiga undervisningen för samiska. Språkcenter för fler samiska språk behövs också. Miljöpartiet lanserade i regering satsningen på att inrätta ett nytt nationellt språkcentrum för samiska. Vi var också drivande i regeringen för att upprätta resursbibliotek för de nationella minoritetsspråken. Vi presenterade dessutom en betydande resursförstärkning av språksamarbetet Sami Giellagáldu i 2022 års budgetproposition.
Hur vill ert parti jobba för att rasismen mot samer ska minska?
Det hat, hot och rasism som samer har utsatts för historiskt och som fortsätter idag är fruktansvärt. Det är inte värdigt ett land som värnar om och alla människors lika värde. Miljöpartiet vill göra insatser på bred front för att bekämpa rasismen. På kort sikt vill vi intensifiera polisens och Åklagarmyndighetens arbete mot hatbrott, så att ansvariga ställs inför rätta och brottsoffer får upprättelse. Vi behöver också förstärka arbetet på nätet så att alla ska kunna känna sig trygga där. I det breda perspektivet måste vi göra upp med historien, synliggöra de övergrepp som begåtts mot samerna och främja en väg till upprättelse och försoning. Därför är den sanningskommission som nu förbereds så viktig. Det är också viktigt att stärka samers rätt att utveckla sin kultur, språk, utbildning och samhällsliv. Sápmi måste synliggöras mer och det samiska som en del av Sverige behöver ta större plats i det offentliga rummet.
Vilka konkreta frågor som berör samisk kultur, samhällsliv och urfolksrättigheter har ni inom ert parti jobbat med den senaste mandatperioden, och vilka är era ambitioner de kommande fyra åren?
Under vår tid i regering och nu som oppositionsparti har Miljöpartiet arbetat intensivt med att främja samernas villkor och rättigheter. Vi ledde till exempel arbetet med att ta fram den nya konsultationsordningen, så att det nu finns en skyldighet att konsultera samer om frågor som berör dem med det uttalade syftet att komma överens. Miljöpartiet såg också till att en sanningskommission nu ska inrättas för det samiska folket och satsade betydande resurser på att stärka samisk kultur, utbildning och språk. Men vi är långt ifrån nöjda. Utöver att fortsätta arbetet med ovan nämnda frågor vill vi under kommande mandatperiod:
– Skapa en färdplan för svensk samepolitik, i brett samarbete med samiska aktörer och de andra riksdagspartierna.
– Se till att samiska kvarlevor och offergåvor återbördas till det samiska folket.
– Utreda hur det samiska folket kan få ersättning för naturresurser som den svenska staten har genom historien tagit i anspråk i Sápmi.
– Se över Sametingets konstruktion för att utveckla och förtydliga organisationen, mandatet och ändamålet med Sametinget, i samråd med det samiska samhället.
– Säkra och stärka rätten till mark och vatten för samiska intressen, i ljuset av Girjasdomen, utredningen om ny renskötsellag och aktuell urfolksrätt.
– Synliggöra Sápmi genom att till exempel uppmuntra användandet av ortsnamn på samiska och uppmärksamma högtidsdagar, såsom samernas nationaldag och urfolksdagen.
– Ta krafttag mot psykisk ohälsa bland samer genom att till exempel förbättra villkoren för renskötare och förstärka regionernas insatser för samisk hälsa.
– Bekämpa rasism mot samer genom att bland annat intensifiera myndigheternas arbete mot hatbrott och synliggöra de övergrepp som begåtts mot samerna historiskt men även de som sker idag.
– Inrätta en nordisk samekonvention, en gemensam nordisk bottenplatta av rättigheter.
– Ratificera ILO-konvention 169 om ursprungsfolk och stamfolk, som Sverige fortfarande inte har förbundit sig till sedan den antogs av ILO 1989.
Ni kan läsa mer om vår samepolitik i den här motionen till riksdagen från 2021: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H9024109
Ja eller nej:
Bör Sverige ratificera ILO nr 169?
Ja.
Detta har varit vår politik sedan många år tillbaka.
Anser ni att Sverige fortfarande koloniserar Sápmi?
Nej.Det är inte ett begrepp vi vanligen brukar använda men vi är väl medvetna om de övergrepp som svenska staten har utsatt det samiska folket för och fast beslutna att stärka samernas villkor och rättigheter.
Anser ni att Sverige är ett föregångsland när det gäller urfolksrätt, både nationellt och internationellt?
Nej.
Så länge Sverige får omfattande kritik från samer, internationella organ och organisationer m.fl. kan vi inte hävda att Sverige är något föregångsland.