Snart premiär för Skájdde
Repetitionerna av Skájdde 2024 – Miessikrikkas har inletts och den konstnärliga processen leds av koreografen Liv Aira. I föreställningen får publiken möta en mamma som söker svar på sina frågor i Sápmi med hjälp av sin mässingsring. Fem dansare, en cirkusartist, en berättare/poet och en jojkartist finns på scenen.
Miessikrikkas/Mässingsringen spelas av cirkusartisten Vejde Grind och årets dansare är Marika Renhuvud, Linn Lindström, Jenny Schinkler, Liv Aira och Sarah Zurl. Premiären av Skájdde är 19 juli, Storforsens naturreservat.
Arctic Winter Games
Totalt 26 medaljer gick till Sápmi under Arctic Winter Games i Alaska, USA. Tre av dem, två guld och ett brons, kom Ebba-Stina Rimpi hem med.
– Det känns ofattbart, jag hade aldrig hoppats på så mycket. Jag kommer att minnas det här hela livet, säger hon till SVT Sápmi.
En av nycklarna till framgångarna under mästerskapet anses av deltagarna vara den fina gemenskapen och strävan efter att lyckas.
– Att heja på de andra är nästan det bästa, att hoppas att det går bra för dem också, säger Freja Partapuoli.
Stämmer SoMe
Två urfolk i USA stämmer flera sociala medier-företag som Facebook, Snapchat och Google.
– Nu får det vara nog. Vi kräver att dessa sociala medieföretag tar ansvar för att avsiktligt skapa farliga funktioner som ökar den tvångsmässiga användningen av sociala medier bland ungdomarna i vårt reservat, säger Gena Kakkak, ordförande för Menominee Indian Tribe of Wisconsin i ett pressmeddelande.
Urfolksorganisationerna bakom stämningen near att medieföretagen bidrar till de höga självmordstalen bland ungdomar i urfolken.
Förra året stämde 42 amerikanska delstater Meta, som äger Facebook och Instagram, för att skada unga människors psykiska hälsa, uppger SVT Sápmi.
Duodjilärling
Efter att ha gått bredvid duodjimästaren Katarina Spik Skum under 100 veckor är nu Kajsa Tuolja från Jokkmokk examinerad duodjilärling. Hon är en av de första som gått lärling inom skinn och textil med inriktning mot den lulesamiska områdestraditionen.
I en intervju med Sameradion säger Kajsa Tuolja att hon har lärt sig mycket och utmanats att testa olika mönster och material. Hon planerar också för att ta gesällbrev.
– Drömmen är att ha ett duodjiföretag och leva på det på heltid, vi får väl se om det händer eller inte. Men om man har intresset så tycker jag man ska satsa på det, helt klart, säger hon.
Självstyre
Nu har Kanada lämnat över territoriet Nunavut, 2,1 kvadratkilometer, till Nunavuts självstyrande regering. Det är den största marköverföringen i Kanadas historia, och avtalet omfattar bland annat beslut om mark- och vattenförvaltning, arbetstillfällen samt mineral-, olje- och gasutveckling.
Ungefär 85 procent av Nunavuts befolkning är inuiter. Befolkningen har ökat stadigt och området har nu över 40 000 invånare. Nunavuts premiärminister Pauloosie Jamesie Akeeago har tidigare bett Kanadas regering om 250 miljoner dollar för att bygga fler bostäder, uppger NRK Sápmi.
Ny konstinstitution
Verdde, en ny samisk konstinstitution, har startats i Norrbotten. Målet är att göra den samiska konsten mer synlig i hela länet. Ellen Berit Dalbakk driver, tillsammans med Maria Ragnestam, institutionen på Norrbottens konstfrämjande. I år kommer man att med olika samarbetspartners synliggöra samiska konstnärer i Norrbotten. Den 15 maj invigdes Verdde med Tilde-Ristin Kuoljoks verk hálijdibme badjelándas i samarbete med Luleåbiennalen
Verket är en önskan och en påminnelse till Luleå från Badjelánnda. De två är syskonplatser direkt sammanlänkade genom Julevädno (Luleåälven). Att Luleå är östliga vinterbetesmarker tycker jag har glömts bort. Länken som funnits mellan platserna har bytts ut mot en malmbana, som ändrar perspektiven och placerar Luleå i syd, säger Tilde-Ristin Kuoljok, i ett pressmeddelande. I fortsättningen ska Verdde åka runt i hela Sápmi.
Kunskapsprojekt
Arvsfonden har beviljat 7,5 miljoner kronor till Laponia-tjuottjudus i Jokkmokk, för projektet Máhto årudahka – Kunskapens viste. Projektets syfte är att utveckla en modell för praktiskt och teoretisk överföring av kunskap mellan generationer inom samisk slöjd, duodji. Planering och genomförande ska utföras av samiska ungdomar, uppger P4 Norrbotten.
Fler samebyar stämmer staten
Samebyarna Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste har lämnat in stämningsansökningar mot svenska staten. Stämningen handlar om att domstolen ska fastställa samebyarnas ensamrätt till upplåtelse av småviltsjakt och fiske ovan odlingsgränsen. Det har gått drygt fyra år sedan Girjasdomen, då Högsta domstolen slog fast att Girjas sameby har ensamrätt till upplåtelse av jakt och fiske i förhållande till staten.