Ull på is
Ull på våra glaciärer kan bromsa issmältning. I sommar ska organisationen POW, Protect Our Winters, täcka en del av Helagsglaciären med en vit ullduk. Det här är en fortsättning på det experiment som inleddes förra sommaren, och som gav oväntat bra resultat.
Sommaren 2021 rullades en cirka 40 kvadratmeter stor vit ullduk ut på en del av glaciären. Redan efter några veckor stod det klart att is och snö smälte betydligt snabbare utanför duken. I mitten av september hade ullduken skyddat nästan 4 meter snö från att smälta bort.
– Det här är inget sätt att rädda våra svenska glaciärer, men det kanske kan hjälpa fler att få upp ögonen för vad som händer, säger en av de drivande i projektet, Oskar Khilborg till P4 Jämtland.
Stipendiater
Linnea Sjulsson, en av 2021 års Märta Ahlström stipendiater, använde sitt stipendium för att resa till Stockholm och Uppsala där hon forskade i sin släkts slöjdartraditioner, och för att besöka museer. Utifrån den kunskap hon fick har Linnea Sjulsson under vintern 21/22 sytt upp en kolt där hon utgått från sin farfars syster. Bland annat har denna kolt kantband i kläde istället för ett vävt kantband. Reeta Tornensis, som även hon fick Märta Ahlströms stipendium 2021, har använt stipendiet för att intervjua äldre släktingar, digitalisera gamla fotografier och skriva en forskningsplan för en kommande doktorsavhandling. Hennes vision är att forska mer kring användandet av vinterplagg i sitt eget område. Under året har hon sytt en kolt utifrån hennes farföräldrar områdestradition.
Prisad i Venedig
Cecilia Vicuña, konstnär, poet och aktivist som under lång tid kämpat för urfolksrättigheter i Chile, fick Venedigbiennalens största pris Guldlejonet i kategorin Lifetime achievement.
I ett pressmeddelande säger hon: “I am joined by an extraordinary set of artists sharing in the spirit of “The Milk of Dreams” we badly need to find a new way of being in this Earth”.
Nygammal förening
Nu är sameföreningen i Skellefteå igång igen, efter 18 år. I början av maj hölls det första årsmötet sedan 2004, och det var välbesökt.
Ina Omma valdes till ordförande, och i en intervju med SR Sameradion säger hon att föreningen behövs, flera av de som deltog vid årsmötet har uttryckt en känsla av att de var ensamma samer i kommunen.
– Vi återskapar det samiska sammanhanget i kommunen. Vi har en lång lista med roliga idéer. Nu har det varit corona och kris efter kris som gjort att man suttit och längtat och funderat ut superspännande och roliga aktiviteter som ska passa alla. Det är nu det riktigt roliga börjar, säger Ina Omma.
Lax i rymden
Norge är världens största producent av odlad lax, och nu vill man ta produktionen ännu ett steg längre – genom att odla lax i rymden. Norska forskare hoppas få testa sin laxodling ombord på den månlandare som Europeiska rymdstyrelsen planerar ska landa på månen på 2030-talet. Målet är att månbaser och Marsresenärer ska kunna producera både grönsaker och färsk fisk, berättar Vetenskapsradion.
TV-program om skotrar
Lagom tills att snön återvänder i höst kommer ett nytt ungdomsprogram. Tanja Nordfjell och Saara Hermansson är programledare för skoterprogrammet Skovtere mu jieleme/Skoter är livet.
Under våren har SVT spelat in fyra avsnitt av skoterprogrammet Skovtere mu jieleme. Programledarna Tanja Nordfjell och Saara Hermansson är hängivna programledare – med olika erfarenheter av skoter. Tanja, även känd som Miss Freerider, kör lössnöåkning, medan Saara gillar att köra skoter, men saknar erfarenhet och tid för skoterkörning.
– Nu ska vi få djupdyka in i skotervärlden och ta del av lite allt möjligt, berättar Tanja.
I programmet följer Tanja och Saara fyra personer med helt olika ingångar till skotern. Emma Hallnor kör lössnöåkning, Petter Nårsa tävlar i skotercross, Elias Lindberg är veteranskoterexpert och Laara Gråik är renskötare, och han kommer att berätta om hur skotern används som arbetsverktyg i renskogen.
– Det kommer att bli fyra helt olika avsnitt och det finns jättemycket att lära sig om skotrar. Jag tror att många smygintresserade kommer att tycka det är väldigt intressant, säger Saara och Tanja tillägger:
– Jag hoppas framförallt att man som tittare kommer att få förståelse för de olika världarna.
Programmet kommer att börja sändas i oktober.