”Det samiska samhället är redan jämställt”. Det påståendet har i alla fall jag hört både en och annan gång under min uppväxt. Och visst kan det väl vara så att tillvaron uppfattas som jämställd i vissa familjer eller i vissa områden. Om det verkligen är så är det ju i så fall bra.
Men vad är jämställdhet egentligen? Frågar man någon ur majoritetssamhället så kommer antagligen frågan om lika lön för lika arbete upp och en jämn uppdelning av föräldradagar, till exempel.
Enligt jämställdhetsmyndigheten är jämställdhet att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Det låter ju rätt självklart och enkelt. Men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut.
Att resonera kring begreppet jämställdhet är inte helt enkelt. Det finns många lager att lyfta på och det blir ytterligare lager att ta hänsyn till om man dessutom är same och tillhör ett urfolk. Kan begreppet ens appliceras på det samiska samhället? Och kan man prata om jämställdhet utan att också prata om jämlikhet?
Tidigare år gav Sametinget ut en jämställdhetsrapport, som regeringen beställt. Vi tittade närmare på rapporten och bestämde oss för att grotta ner oss i ämnet. Resultatet ser ni i detta nummer.
Förutom att resonera kring resultatet av jämställdhetsrapporten, och hur och om det går att göra en kartläggning av samisk jämställdhet, så har vi intervjuat en rad personer.
De pratar om såväl jämställdhet som jämlikhet, mansnormer och strukturer. Och ännu en gång slås jag av hur många kloka och kunniga människor det finns i Sápmi. Det här temat, som man skulle kunna prata hur mycket som helst om, har i alla fall gett mig många nya tankar. Hoppas att ni läsare också får den upplevelsen!
I det här numret bjuder vi också på sport, i form av innebandy och brottning. Och en resa till Glasgow och klimattoppmötet. Och ni har väl inte missat att vi har en ny Augustprisvinnare i Sápmi?
Med det och mycket annat tackar vi för det här året och ser fram emot vad 2022 har att bjuda på.
God jul och gott nytt år!
Katarina Hällgren