Hur arbetar ert parti för att stärka urfolkens rätt till land och vatten i svensk lagstiftning, med anledning av undertecknade konventioner och mot bakgrund av Nordmalingsdomen och Girjasdomen?
Moderaterna har inte några förslag om att ge urfolken större rätt till land och vatten. I de situationer då urfolksintressen ställs mot andra viktiga intressen, är lösningarna sällan enkla. I en demokratisk rättsstat som Sverige med ett oberoende rättsväsende är det ytterst där som tvist om tex markrättigheter får avgöras.
FN kritiserar med jämna mellanrum Sverige när det gäller urfolksfrågor, hur vill ert parti jobba för att råda bot på den kritiken?
Moderaterna tar urfolks- och minoritetsfrågor på stort allvar. En viktig del av Moderaternas politik på det här området handlar om att stärka de nationella minoriteternas egenmakt och inflytande och verka för att deras språk och kultur hålls levande. Vi kommer fortsätta arbetet med förvaltningsområdena så att uppföljning och utveckling i förvaltningsområdena av skyddet för de nationella minoriteterna genomförs. En annan viktig utgångspunkt i vår politik utgör värnandet om varje människas fri- och rättigheter. När det gäller nationella minoriteter ska deras rättigheter säkras, och arbetet mot hatbrott och diskriminering stärkas. Vi kommer följa arbetet med sanningskommissionen och dess slutsatser som kan bidra till kunskap, upprättelse och främja försoning.
Hur ser ert partis klimatpolitik ut och hur jobbar ni konkret för att uppnå 1,5 gradersmålet i Parisavtalet?
Moderaternas klimatpolitik består av både nationella och globala åtgärder. På nationell nivå syftar den till att ställa om industrierna och transporterna för att minska deras utsläpp av koldioxid. Det sker genom elektrifiering, vilket ställer krav på utbyggnad av det svenska elsystemet. Därför vill vi att alla fossilfria kraftslag ska kunna bidra till att möta den ökande elbehovet – vatten-, vind- och kärnkraft. Den befintliga svenska kärnkraften måste värnas och grunden läggas för ny kärnkraft. Vi vill behålla och utöka stödet till industrier som ställer om, och vi vill korta och effektivisera de tillståndsprocesser som idag hindrar omställningen.
På global nivå kan Sverige dock göra större nytta än att bara minska våra inhemska utsläpp. Genom att öka exporten från den svenska industrin kan vi tränga undan produktion som sker med större klimatpåverkan utomlands. Exporten av klimateffektivt tillverkade varor bör därför öka. Vi vill också att de stora länderna skärper sina klimatåtaganden. Alla länder bör sätta ett pris på koldioxid, vilket är ett effektivt sätt att göra de mest utsläppsintensiva kraftslagen som kol olönsamma. Klimatbiståendet bör även öka, och i högre grad riktas mot att minska utsläpp utomlands.
Hur ska ert parti arbeta för att ta hänsyn till urfolket samernas kultur och rättigheter till land och vatten i den så kallade ”gröna omställningen”?
Sverige har unika möjligheter att genomföra en grön omställning i Sverige och att bidra till den globalt, genom bland annat produkter från skogen och gruvorna. Den möjligheten ska vi använda, samtidigt som hänsyn tas till andra intressen. Det innebär bland annat att vi behöver ställa tydliga villkor på verksamheters påverkan på till exempel rennäringen.
Den samiska språklagen har funnits i drygt 20 år, hur jobbar ni för unga samers rätt att lära sig och utveckla sitt modersmål i samhället?
En viktig del av Moderaternas minoritetspolitik handlar om att stärka de nationella minoriteternas egenmakt och inflytande samt att verka för att deras språk och kultur ska hållas levande. I höstas la vi en motion i riksdagen om bland en revitalisering av de samiska språken. Och vi har under ett flertal år lagt förslag om och budgeterat för att inrätta två ytterligare samiska språkcentra och kommer nogsamt att följa frågan framöver.
Hur vill ert parti jobba för att rasismen mot samer ska minska?
Urfolks och minoriteters rättigheter måste säkras, och arbetet mot hatbrott förstärkas såväl här i Sverige som i övriga Europa. Inte minst måste problemen med rasism mot samer tas på stort allvar. När samer utsätts för hatbrott är det polisens ansvar att utreda brotten och se till att de skyldiga ställs till svars. Vi satsar på fler poliser och vill renodla Polisens uppdrag med fokus på att ingripa mot, utreda och klara upp brott.
Vilka konkreta frågor som berör samisk kultur, samhällsliv och urfolksrättigheter har ni inom ert parti jobbat med den senaste mandatperioden, och vilka är era ambitioner de kommande fyra åren?
Vi har fört dialog med företrädare för Sametinget, både inom ramen för konstitutionsutskottets och kulturutskottets arbete, för att få kunskap om frågor som är viktiga för det samiska samhället. Konkret har vi lyft fram betydelsen av att göra upp med den mörka historien om förtryck och övergrepp gentemot samerna. Vi har också lagt förslag om skärpt uppföljning av att kommunerna i förvaltningsområdena lever upp till sina åtaganden.
Inför de kommande fyra åren menar vi att det är viktigt att sanningskommissionen angående statens behandling av samer i Sverige fullföljs för att sprida kunskap om samernas erfarenheter och bidra till upprättelse. Vi kommer också fortsätta lyfta bland annat två nya språkcentra och repatriering av samiska kvarlevor och ceremoniella föremål. Vi kommer också fortsätta arbeta för att värna varje människas fri- och rättigheter och öka tryggheten genom att bekämpa hatbrott och diskriminering, bland annat genom att stärka rättsväsendet.
Ser vidare i moderaternas motioner om minoritetspolitik och om samepolitik:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/moderat-minoritetspolitik_H9023792
Ja eller nej:
Bör Sverige ratificera ILO nr 169?
Nej (Avseende ILO nr 169 finns ett behov av fortsatt analys av vad det skulle innebära innan det är möjligt med ett slutgiltigt ställningstagande).
Anser ni att Sverige fortfarande koloniserar Sápmi?
Nej.
Anser ni att Sverige är ett föregångsland när det gäller urfolksrätt, både nationellt och internationellt?
Ja (Det finns mer att göra, men vi anser att Sverige är ett land som tar urfolksfrågor på stort allvar).