Hur arbetar ert parti för att stärka urfolkens rätt till land och vatten i svensk lagstiftning, med anledning av undertecknade konventioner och mot bakgrund av Nordmalingsdomen och Girjasdomen?
Liberalerna arbetar för en ratificering av ILO-konvention 169 efter samråd med olika intressegrupper som samer, andra minoriteter och markägare. När det gäller Girjasdomen slog Högsta domstolen fast att Girjas sameby har rättigheter genom urminnes hävd. Vi deltar aktivt i utredningen om en ny renskötsellagstiftning och dess analys av vilka följderna av Girjasdomen blir för andra delar av det samiska området.
FN kritiserar med jämna mellanrum Sverige när det gäller urfolksfrågor, hur vill ert parti jobba för att råda bot på den kritiken?
Det är något som Sverige måste ta på allvar. Liberalerna vill stärka grundlagsskyddet för samiska folkets särskilda ställning och även för samiska språkets ställning. Den nya konsultationsordningen (se nedan) bidrar till att samiska röster tydligare kommer till uttryck. När det gäller utbildning och språk, se nedan.
Hur ser ert partis klimatpolitik ut och hur jobbar ni konkret för att uppnå 1,5 gradersmålet i Parisavtalet?
Klimatförändringarna ska stoppas, ju förr det sker desto mindre blir skadorna av dem. Utsläppen av fossil koldioxid måste uppgöra helt. Det betyder att kol, gas och olja behöver ersättas av fossilfri energi. Sol, vind och kärnkraft är de tre energislag som kan expandera tillräckligt. Alla tre producerar fossilfri el vilket möjliggör den viktiga elektrifieringen av transportsektorn och industrin.
Utsläppen av metan och lustgas ska minskas genom ändringar i djurhållningen och genom ändrad gödselhantering.
Staten bör bidra till forskning och utveckling för att tillsammans med berörda industrier få fram klimatsmarta lösningar som minskar industrins utsläpp. Det behövs även mer forskning kring klimatsmarta transporter inklusive fullskaletester i verklig miljö, bland annat vad gäller laddinfrastrukturens samspel med samhällsplaneringen. Flyget är ett av de områden där störst utvecklingsinsatser krävs för att verksamheten ska kunna fortsätta utan fossila bränslen.
Sverige ska utnyttja den stora potentialen att fånga in koldioxid. När koldioxid från biomassa fångas och lagras skapas negativa utsläpp. Koldioxidhalten i atmosfären minskar. Liberalerna vill se att 10 miljoner ton koldioxid fångas in under 2030. Fem år senare ska vi fånga in 20 miljoner ton per år. Det är mer än dubbelt så mycket som biltrafiken släpper ut.
Hur ska ert parti arbeta för att ta hänsyn till urfolket samernas kultur och rättigheter till land och vatten i den så kallade ”gröna omställningen”?
Liberalerna har bland annat medverkat till den nya konsultationsordningen som nu införs och som gör att åtgärder som påverkar samiska folket ska bli föremål för konsultation i särskild ordning.
Den samiska språklagen har funnits i drygt 20 år, hur jobbar ni för unga samers rätt att lära sig och utveckla sitt modersmål i samhället?
Det är positivt att det samiska förvaltningsområdet, och därmed rätten att få bl.a. förskola med samisk profil, har utökats kraftigt. Ett problem är dock att bristen på behöriga lärare i minoritetsspråk är mycket stor. Bland annat vad gäller samiska, men också andra minoritetsspråk, leder detta till att barn som har rätt att få undervisning i sitt minoritetsspråk i praktiken nekas denna möjlighet. Därför behövs fler behöriga minoritetsspråkslärare och en ämneslärarutbildning som möjliggör en långsiktig försörjning av minoritetsspråkslärare. Det behövs dock även insatser för att stärka tillgången till minoritetsspråkslärare på kort sikt.
Hur vill ert parti jobba för att rasismen mot samer ska minska?
Genom ett konsekvent och uthålligt arbete som är förankrat i den bredare politiken för mänskliga rättigheter och mot alla former av diskriminering och rasism. Vi är väl medvetna om att det finns diskriminering mot samer och konstaterar att Diskrimineringsombudsmannen har ett arbete på detta område.
Ett långsiktigt vaccin är en bättre undervisning i skolan om samiska folket och samisk kultur. Men det behövs också en stark diskrimineringslagstiftning och en ökad insikt om att hatbrott riktade mot samer är en realitet. Vi drev på för dagens diskrimineringslag och för den särskilda straffskärpningsregeln för hatbrott. Nu är det dags att se över lagstiftningen och utvärdera hur den kan fungera bättre.
Vilka konkreta frågor som berör samisk kultur, samhällsliv och urfolksrättigheter har ni inom ert parti jobbat med den senaste mandatperioden, och vilka är era ambitioner de kommande fyra åren?
Den här mandatperioden har vi bland annat arbetat konkret för att nämna de nationella minoriteterna och minoritetsspråken i regeringsformen, utbyggd information i samhället och i skolan om Sveriges urfolk och samiska språket, utreda sanktionsmöjligheter mot de kommuner och regioner i förvaltningsområdena som inte använder minoritetspolitiska statsbidrag på avsett sätt, få bättre riktlinjer för kommuners och regioners minoritetspolitiska arbete, ökade insatser för att tillgången till barnomsorg och äldreomsorg på minoritetsspråk ska fungera i praktiken och inte bara bli en rättighet på papperet, stärka tillsynen över att äldreomsorg med minoritetsprofil ges på avsett sätt, införa minoritetsspråk som valbart ämne i moderna språk och införa nationellt minoritetsspråk som nytt skolämne, förbättra tillgången till minoritetsspråkslärare, höja ambitionerna vad gäller utbildning i minoritetsspråk inom vuxenutbildning och på högskolenivå och lyft fram behovet av fortsatt arbete för samiska språk (såväl revitalisering som andra åtgärder) samt medier och kultur med samisk inriktning. Liberalerna röstade även för konsultationsordningen. Allt detta är såklart frågor som vi kommer att fortsätta arbeta med nästa mandatperiod.
Ja eller nej:
Bör Sverige ratificera ILO nr 169?
Ja. Se ovan.
Anser ni att Sverige fortfarande koloniserar Sápmi?
Den frågan avgörs inte genom politiska omröstningar i riksdagen.
Anser ni att Sverige är ett föregångsland när det gäller urfolksrätt, både nationellt och internationellt?
Det här är en fråga som måste besvaras med både ja och nej. Jämfört med situationen för urfolk i många länder globalt sett har Sverige kommit långt, men det finns viktiga saker att arbeta vidare med. Det gäller t.ex. arbetet för att hålla samiska språken levande.