Ny bok av Mats Jonsson
Kristina Larsdotter är mest känd för att hon aldrig slutade växa och att hon därför, med ett öknamn, visades upp på olika platser i världen. I Mats Jonssons nya serieroman Stinas jojk berättas en annan historia om henne.
– Boken är som mitt försök att gissa hur hon kände och tänkte, säger han i en intervju i SVT Sápmi.
Det finns mycket skrivet om Kristina Larsdotter, men väldigt lite bevarat av hennes egna ord, tankar och känslor. Mats Jonsson säger i intervjun att det var väldigt känslosamt att göra boken, men också viktigt för honom att visa människan Kristina Larsdotter.
– Människor ska inte bli ihågkomna för sina öknamn, säger han i intervjun med SVT Sápmi.
Boken Stinas jojk är Mats Jonssons femte bok, och riktad framför allt till unga läsare.
Ny rapport
Nu är rapporten från forskningsprojektet Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion klar. I projektet har forskarna Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil undersökt hur energi- och annan utvinningsindustri har påverkat och påverkar urfolk. De har också tittat på vilka förändringar urfolk vill se i kontakterna med dessa industrier.
Några av resultaten som kommit fram visar att forskningsdeltagarna efterfrågar bättre kunskaper om samiskt samhälle, historia, kultur och samiska perspektiv hos företagen. Det framkommer också att företag inom energi- och annan utvinningsindustri behöver bli bättre på att efterleva och kommunicera sitt sociala ansvar. Rapporten finns tillgänglig via Umeå Universitets hemsida.
Digital sydsamiska
Nu finns sydsamisk talsyntes för digitala enheter. Det är UiT:s samiska språkteknologimiljö som har skapat den i samarbete med Samisk arkiv – Arkivverket, berättar NRK Sápmi.
Den sydsamiska talsyntesen har baserats på ljudupptagningar, bland annat inlästa ljudböcker, av den sydsamiska språkkämpen Anna Jacobsen. Hon skulle ha fyllt 100 år i år, och med tillstånd av hennes söner har Divvun-gruppen skapat en digital stämma som låter som hennes.
Tidigare i sommar har talsyntes för nord- och lulesamiska lanserats.
Dokumentär om språk
Dokumentären Språket som skulle tystas visar hur staten arbetade med att försvenska den samiska befolkningen genom att systematiskt tysta deras språk. Genom att förbjuda samiskan i skolan, såg staten till att många föräldrar valde att inte lära sina barn samiska.
I dokumentären presenteras fyra unga samer som delar med sig av sina personliga tankar kring hur språk och identitet är sammanvävt.
Språket som skulle tystas finns tillgänglig på SVT Play.
Jonssons bok som teater
Teateruppsättningen av Mats Jonssons bok När vi var samer låter umesamiskan ljuda för första gången från en teaterscen. Det är Västerbottensteatern som i samarbete med Åarjelhsaemien/Sydsamiska teatern i Mo i Rana som har satt upp pjäsen. Fem skådespelare berättar historien, ibland med hjälp av musik. Från scenen hörs både svenska och umesamiska, och det sistnämnda har aldrig tidigare talats på en teaterscen.
Mark och andlighet i ny bok
I boken Marken, andligheten skriver Petra Carlsson Redell om bland annat identitet, andlighet och koloniala strukturer.
– Jag har haft så mycket ångest över den här boken, men försoningsprocessen kan inte bara bäras av dem som äger frågorna. Man måste göra det tillsammans, säger hon i en intervju med SVT Sápmi.
Petra Carlsson Redell tycker att det finns goda tankar i kyrkans försoningsprocess, men att det är svårt att uppnå konkreta åtgärder, och i boken Marken, andligheten försöker hon förklara varför kyrkan och samerna har så svårt att enas.
– Som teologiprofessor kan jag använda mina egna verktyg att förklara, säger hon till SVT Sápmi.
Flera avhopp från Sanningskommissionen
Efter drygt ett år som ordförande för Sanningskommissionen har Anders Lidén avgått. Till SVT Sápmi säger han att det funnits olika åsikter och att han inte kände att han hade ledamöternas fulla förtroende. Det slutgiltiga beslutet att lämna sitt uppdrag tog han när Svenska Dagbladet publicerade en text med rubriken ”Stoppa förfalskningen av Sveriges historia”.
– Jag tycker det är en obehaglig artikel som bygger på en hel del felaktigheter, säger Anders Lidén i intervjun med SVT Sápmi.
Nu har även Sanningskommissionens huvudsekreterare Helena Onn lämnat kommissionen. Tidigare i höst har Ulf Mörkenstam, Eivind Torp och Patrik Lantto lämnat Sanningskommissionen.