Romanaktuell
Författaren Sigbjörn Skådens nya roman kommer i två olika utgåvor, en på norska och en på samiska, Planterhaug/Láŋtdievvá.
Romanen har beskrivits som en sällsynt läsarupplevelse, som en blandning av bland annat kriminalhistoria, mysterier, drömmar och märkliga händelser. Men det är också en roman som i mångt och mycket handlar om vad det betyder att vara same.
Författaren själv säger i ett pressmeddelande från förlaget Cappelen Damm att han inte kommer med några svar, men hoppas att romanen ska lyfta upp frågeställningar som han menar att både det samiska samhället och det norska samhället måste vara medvetna om och ta sig an.
Ny film av Amanda Kernell
Den 11 februari inleddes inspelningen av Förbannelsen – en kärlekshistoria, i Kiruna och Gällivare. Filmen, med Amanda Kernell som regissör och manusförfattare, har fokus på en stark kärlekshistoria bland renskötare, och huvudrollerna spelas av Elli Sara Valkeapää, Vincent Niia och Ante Gaup-Juuso.
I ett pressmeddelande från Nordisk Film som producerar filmen tillsammans med bland annat Forrest People, beskrivs filmens handling:
”När 20-åriga Ejvas pappa plötsligt går bort blir det Ejva som tar över familjens renhjord. Hon har förberett sig hela livet, men det är ett farligt jobb som man inte klarar ensam. Hon måste satsa allt för att få flocken att överleva och inleder ett förhållande av samma anledning. När Ejva kort därefter träffar sin första stora kärlek kastas allt omkull. Hon tvingas välja mellan att stanna kvar i en ohållbar situation eller vända ryggen till allt hon har kämpat för.”
– Filmen är en kärleksförklaring till alla de som klarat sig igenom svåra stormar i livet, och de som står mitt i dem… Jag tror att det här kastet i princip helt bestående av renskötare kommer ta världen med storm, säger Amanda Kernell i ett pressmeddelande.Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod blev en stor publikframgång och vann flera priser. Svensk biopremiär för Förbannelsen – en kärlekshistoria planeras till 2026.
Systrar får stipendium
Laila Stenberg och Ann Catrin Stenberg Partapuoli från Giron/Kiruna får 2025 års stipendium från Samiska minnesfonden.
De får stipendiet för sitt arbete med att synliggöra och stärka Jukkasjärvi språk och kulturarv, genom den dokumentation som deras mor Margareta Stenberg samlat in från Galna, Leavas och Girjas samebyar, från 1800-talet till nutid.
Stipendiet är på 25 000 kronor och ska möjliggöra utgivning av en bok.
Stipendiet överlämnades under firandet av Samefolkets dag 6 februari.
Prisas av Sofia Jannok
Anna Sarri, som driver besöksverksamhet i Nikkaluokta, får Sofia Jannoks stiftelses stipendium 2024. I motiveringen sägs att Anna Sarri får stipendiet för att hon ”vackert förmedlar vårt samiska liv i sann samisk berättartradition, och för att hon med stor kunskap och ödmjukhet gång på gång sätter renen och markerna i första rummet i sitt arbete inom turism, och på allvar visar hur samexistens ser ut – på samiska villkor.”
Stipendiet uppgår till 30 000 kronor.
Konstverk ska stoppa avverkning
Tre av Britta Marakatt-Labbas konstverk har placerats ut i skogar inom Ohredahke samebys marker. Syftet är att förhindra att värdefulla skogar ska avverkas av SCA.
Det är Greenpeace som har hängt konstverken i skogarna. Konstverk värderade till hundratusentals kronor.
Till SVT Sápmi säger Britta Marakatt-Labba att hon hoppas att det här är startskottet på en större rörelse.
– Jag hoppas att de ser värdet av skogen när konstverken är där. Då kanske de förstår att allt inte handlar om pengar.”, säger hon i en intervju.
Till SVT Västernorrland säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef skog inom SCA att man har försökt få till en dialog med renskötarna men att det inte har lyckats.
Kortfilm vann Tromsøpalmen
Filmen In My Hand vann Tromsøpalmen för bästa kortfilm på Tromsö Internationella Filmfestival. Filmen handlar om Niillas Somby, som 1979 var en av åtta ungdomar som hungerstrejkade på Eidsvolls plats utanför Stortinget i Oslo.
Efter att ha dömts för att ha försökt spränga en bro över Tverrelva i protest mot kraftverksbygget blev han omskriven i stora delar av världen. Han förlorade en arm i explosionen, och levde sedan gömd i Kanada och undvek sitt straff i två år. Filmen har regisserats av Liselotte Wajstedt och Marja Helander.
Kulturstipendiater
Sametingsrådet ger en sumobrottare, en orienterare, en fotbollsspelare och en artist/låtskrivare idrotts- och kulturstipendium 2024.
– Vi är glada för att kunna stötta fyra unga samiska utövare. Stipendierna kan bidra till att främja deras utveckling inom kultur och idrott, säger sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR), i ett pressmeddelande från det norska Sametingsrådet.
Presentation av stipendiaterna:
Sumobrottaren Karin Alida Boine, 25 år, representerar Norge och Sápmi i denna kampsport både nationellt och internationellt. Under Europamästerskapet 2024 kom hon på en imponerande femte plats i tungviktsklassen.
Orienterare Elisa Göth Iversen, 20 år, har bland annat tre NM-guld och ett silver i junior-VM. Nästa år tar hon steget upp till seniorklass.
Fotbollsspelaren Daniel Ailo Sakshaug Bær, 18 år, har varit aktiv fotbollsspelare IL Nordlys i Karasjok sedan han var fyra år. Han spelar nu för TIL-Akademiet för tredje året. Målet är att nå A-lagsstallet hos TIL kommande säsong.
Artisten och låtskrivaren Linus Johnsen, 21 år, skapar samisk pop med inspiration från progg-rock, och jojken har en central roll i hans uttryck. 2023 deltog han vid Sámi Grand Prix med låten Cevzoset hilat.
Webbsida ska förebygga samehets
I slutet av januari lanserades nätportalen Suodji/Suodje/Suaja. Den ska ge vägledning och kunskap, och bidra till att förebygga minoritetsstress, hets mot samer, fördomar och psykisk ohälsa i det samiska samhället.
I ett pressmeddelande sägs att Suodji/Suodje/Suaja är utvecklat som ett svar på tydliga behov i det samiska samhället. Portalen ska ge både samer och andra tillgång till kvalitetssäkrad information och verktyg för att styrka den samiska identiteten. Det kommer också att finnas en chattjänst, där den som upplever ensamhet kan få råd och vägledning.
Bakom satsningen står bland andra Samerådet, SANKS, Bufdir och Barentssekretariatet. Projektet har finansierats av Bufdir och det norska Sametinget, och Hanne Svinsås Magga har varit projektledare.
Unga skribenter hyllades
Under Jokkmokks marknad hyllades unga skribenter i skrivtävlingen Tjále sámen.
Över 90 dikter har skickats in på sydsamiska, umesamiska, pitesamiska, lulesamiska och nordsamiska. i samband med den poesifest som hölls under marknaden presenterades några av vinnarna. Förutom att dikterna finns att läsa på polarbibblo.se så finns dessa publicerade i en almanacka, med illustrationer gjorda av Sunna Kuoljok.
Två av skribenterna var Áile Elida Marainen och Mina Kuhmunen. Áile Elida läste upp en dikt på nordsamiska som hon skrivit om sin vän som också är hennes kusin. Hon gillar att skriva på samiska.
– Det är det språk jag pratar mest, därför tycker jag det bara skulle vara konstigt att skriva på något annat språk. Jag gillar samiska bättre.
Mina Kuhmunen hade skrivit en dikt på sydsamiska om teater.
– Jag gillar att skriva om teater för jag älskar att spela teater.
Tjälen sámen är ett samarbete mellan Polarbibblo, Samiskt språkcentrum, Samernas bibliotek och Tjállegoahte.