Bandet SOÁ från Tana blev stjärnor över en natt efter sin andraplats i Sámi Grand Prix sångdel. Nu väntar ett debutalbum och en festivalsommar, berättar SOÁs sångerska Ellinor Skartland.
Vad gör ni musikaliskt just nu?
– Just nu skriver jag massor av nya låtar. Jag gör det mesta som sångare i SOÁ inför vårt kommande album och festivalsommaren. Nu lägger jag också upp musik på min Tiktok i hopp om att kanske bli upptäckt.
Du är sångerska i SOÁ, hur bildades bandet och vilka är ni?
– Under pandemin var jag mest hemma i Tana. Det var då jag och kompositören Andreas Gundersen började spela tillsammans. Jag tror att vi skrev tio låtar på en vecka för att spela på vår första konsert i Kautokeino på påskafton 2021. Efter det fick vi vår underbara trummis David Cariano Timme. Andreas Gundersen och David Cariano Timme blev bekanta när de studerade vid Norges Musikhögskola, NMH, i Oslo.
Vad betyder namnet SOÁ och varför har ni valt det namnet?
– SOÁär portugisiska för något som “låter”. Vår trummis David Cariano Timme är portugisisk, medan jag och Andreas Gundersen är samer. Först tänkte vi välja ett samiskt namn, men till slut valde vi SOÁ. På ett sätt tar namnet fram vår blandning av olika bakgrunder – både musikaliskt, språkligt och kulturellt. Dessutom låter det ganska trevligt.
Varför ville ni tävla i Sámi Grand Prix och hur var det att delta?
– Sami Grand Prix är den i särklass största scenen i Sápmi. Där har det dykt upp otroligt många bra artister och stora samiska låtar. Att få vara med i år var otroligt, och det var extra stort att sångtävlingen sändes i direktsänd TV i Norge, Sverige och Finland för första gången. Vi är otroligt tacksamma för all härlig respons vi fått kring Sami Grand Prix och personligen känner jag att detta tog mig ett steg närmare att leva drömmen.
SOÁ slutade på andraplats i sångdelen med låten Ággi Mielde, kan du berätta mer om låten?
– Áiggi mielde handlar om att ta sig tid att hjälpa till att ta sig igenom något. Det är en riktig powerlåt som jag hoppas ger de som lyssnar på den tror sig själva. Andreas Gundersen har komponerat och skrivit låten på engelska. När jag hade översatt den till nordsamiska var det ingen tvekan om att vi var tvungna att skicka den till Sami Grand Prix.
Hur känns det att ni slutade som tvåa?
– Att nå guldfinalen med Inga Maret Gaup Juuso var helt overkligt. Även om vi kom på andraplats så känner jag ändå att vi vunnit otroligt mycket. Vi debuterade inför världens vackraste publik i Bakteharji och folk i Norge, Sverige och Finland fick se hur mycket vi trivs på scenen. Att P3 (NRKs radiokanal P3, reds.anm.) listade vår låt till “Bäst just nu” var också en otrolig upplevelse, det är inte så ofta det spelas samisk musik i norska radiokanaler.
I vår har ni släppt låtarna Mu Balddas och Ággi Mielde. Kommer ni ge ut mer musik i år?
– Vi har fått stöd från Sametinget att släppa ett album så vi jobbar på att producera det. Under året kommer det också bli fler singlar så det är bara att följa med!
Vad har ni för mål och drömmar med SOÁ?
– Vårt mål är att producera och släppa ny samisk musik. Annars hoppas vi verkligen få spela så mycket live som möjligt, det är trots allt på scenen vi känner oss hemma.
Vad händer i sommar för SOÁ?
– Det är säkert att publiken på festivalerna vi spelar på kommer att få höra helt nya samiska låtar som kommer att vara en del av vårt kommande album. Exakt var vi ska spela är inte offentligt än, men vi ser verkligen fram emot det.
Vilken är din/er favorit grupp/artist från Sápmi?
– Vi gillar ISÁK!
Vilken är din/er favoritlåt från Sápmi?
– Just nu är det här våra favoritlåtar: David: Ain Du av ISÁK. Ellinor: Ále guođe mu av Felgen Orkester. Andreas: Bisutgo av Leagus.
Frågeställare Marica Blind