Lina Maria Viitala, konstnären som blev författare. Hennes karaktäristiska bilder på sin morsfars mor Ingá finns nu i två barnböcker.
Hur gick det till när du började ägna dig åt konst?
– Jag tror faktiskt att konsten alltid har funnits naturligt i mig. I min släkt har vi konstnärliga gener och jag fick en del av det. Min mormor Mirja såg tidigt att jag hade ett öga för konst. Hon utmanade mig tidigt och uppmuntrade mig till att måla och vara kreativ. Hon tog med mig till en oljemålningskurs i finska Karesuando en helg. Jag var yngst bland en skara pensionärer på den kursen.
Du jobbar både med olja och med akvarell, vilket är roligast?
– Det varierar ganska mycket i vad för teknik som jag jobbar med. Jag vill testa något nytt hela tiden. Men det som återkommer är olja, akryl och akvarell och det går i perioder. Akvarell är helt klart svårast för det går inte att måla över. Det gör att man måste veta ganska säkert vad man ska måla innan man börjar. Men jag vet sällan vad jag ska måla innan jag börjar. Oftast blir det en helt oväntad bild och därför gillar jag akrylen bäst. Akryl torkar fort och det kan ligga ett lager av målningar under innan den slutliga bilden är klar.
Hur kommer det sig att du gett ut två barnböcker?
– Tanken var egentligen aldrig att ge ut några böcker, men det blev så ändå. Varje bild jag gör har en berättelse bakom. I de här böckerna har jag först gjort bilderna och efter det skrev jag berättelsen. Så brukar man vanligtvis inte göra. Jag börjande jobba med en klädkollektion och då började jag även jobba med böckerna eftersom det var så mycket tid där jag bara satt och väntade.
Berätta mer om Ingá, vem är hon?
– Ingá är en liten fyraåring i böckerna och hon är nog ganska mycket just så som småbarn är. Jag har försökt att skriva berättelserna lite utifrån barnets perspektiv och deras syn på världen. Jag har valt att tillägna boken till min máttaráhkku Ingá även om böckerna inte är om henne så är det en stor ära för mig att hennes namn får namnge huvudpersonen.
Är det fler böcker på gång?
– Det är många som önskar sig fortsättning av böckerna om Ingá. Många efterfrågar en i höst- och vinterversion. Dessutom har jag några ”manus” om hur berättelsen hade kunnat se ut men de är just nu bara i mitt huvud och nu väntar jag på att få inspiration.
Du driver eget företag, hur är det att driva eget företag inom design i Sápmi?
– Att jobba med design kan vara en utmaning, då det finns så många duktiga och kreativa människor runt om i Sápmi. Det kan vara lätt att dras med i sådan design som ofta syns, men jag försöker att alltid utgå från mig själv. Det kan också vara en utmaning att veta vart gränsen går till att inte exploatera den samiska kulturen för mycket. Men jag tror att nytänkande för kulturen med i tiden.
Vad skulle du själv kalla dig, konstnär, författare, designer?
– Jag är konstnär med ena foten i design.
Du har gått från tavlor till böcker och nu snart även porslin och tyger, hur får du dina idéer?
– Jag har bara tagit fram produkter som jag själv velat ha. Men jag har haft tur att andra också tycker om de. Det som driver mig till att ta fram nya produkter är min egen nyfikenhet om hur en slutprodukt skulle kunna se ut i verkligheten. För vi behöver mer, eller hur?
Vad har du för råd att ge till andra som funderar på att starta och driva eget företag?
– Om du inte är beredd att jobba för det, så låt det vänta. Det ligger många obetalda timmar bakom allt. Men vill du det, så är det helt underbart att få jobba med sin största hobby. Jag startade mitt företag precis innan pandemin drog fram över världen och har fått känna på nästan allt som det förde med sig. Men vi väntar och hoppas på att vindarna snart ska vända.
Text Elin Marakatt