Hedersdoktor
Sofia Jannok har utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.
”Utöver att ha satt norra Sverige och det samiska musikarvet på den internationella kartan har Sofia Jannok också utmärkt sig för sitt arbete för urfolks rätt, mot diskriminering och rasism och för miljön i Arktis. Detta är av stort värde för Luleå tekniska universitet med sin konstnärliga verksamhet, forskning och undervisning på temat hållbar utveckling och sitt ställningstagande för demokrati och mänskliga rättigheter.”, sägs från Luleå tekniska universitet.
Själv vill Sofia Jannok, som hedersdoktor, sätta ljus på det faktum att universitetet ligger på samisk mark, där jojken ekat sedan urminnes tider. Hon känner det som att hon tar emot utmärkelsen Årets hedersdoktor 2021 vid Luleå tekniska universitet för tidigare generationer av hennes folk, de som inte hade tillgång till universitet. Hennes morfar växte upp under en tid när samerna inte hade samma rätt till utbildning som andra.
Förutom Sofia Jannok har före detta näringsminister Anders Sundström och skådespelerskan Sara Arnia utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2021.
Prisad för berättelse
Elin Anna Labba var en av de nominerade till Pennskaftspriset 2021, för sitt arbete med att samla in röster och dokumentera berättelser om tvångsförflyttningen. I nomineringen sägs att en nedtystad och skamlig del av den svenska historien har återupprättats genom hennes journalistiska gärning.
Pennskaftpriset delas ut av föreningen Pennskaften, en förening för kvinnliga journalister och fotografer.
Priset består bland annat av prispengar som skänkts av media och mediaorganisationer runt om i Sverige. I år uppgår det till 11 000 kronor. Magda Gad blev årets Pennskaftspristagare.
Väder på samiska
Lásse Ánte Gaino Gaup siktar på att bli samisktalande tv-meteorolog. Han har påbörjat utbildningen i Tromsö, och är färdig i april nästa år. Till NRK Sápmi säger han att det finns några extra utmaningar för de som ska presentera vädret på samiska istället för på norska, till exempel att han i sina studier lär sig alla uttryck och begrepp på norska.
Eli Kari Gjengedal, väderpresentatör för norska TV 2, menar att vädret är viktigt för samerna, och hon ser fram emot en samisktalande kollega. Den 6 februari 2018 gjorde hon själv hela väderpresentationen i tv på nordsamiska, med norsk textning.
Kodicillen till Kautokeino
Det norska orginalet av Lappekodicillen, som har förvarats i Riksarkivet i Oslo, har under högtidliga former överlämnats till Samiska arkivet i Kautokeino. Det skedde i oktober, nästan på dagen 270 år efter att det undertecknades. Överlämnandet gjordes i närvaro av Kung Harald, och direktsändes via NRK.
Dokumentet reglerar att samer får flytta med renar över gränsen mellan Norge och Sverige, och betecknas som det viktigaste dokumentet för samerna som folk.
Det svenska originalet av Lappkodicillen förvaras i Riksarkivets bergrum i Stockholm. Några planer på att flytta dokumentet till någon filial i norra Sverige finns inte.
Anna Karin Hermodsson, stf riksarkivarie vid Riksarkivet säger till Sameradion & SVT Sápmi att statsrättsliga handlingar och överenskommelser med främmande makt ska behållas samlat i Riksarkivet.
I Sápmi finns samiska arkiv på norsk och finsk sida, men inte i Sverige.
Ung klimataktivist
Tioåriga Risten Alida Siri-Skum i Ammarnäs oroar sig för renarna, och för hur de ska komma åt sin mat. Hon ser hur klimatförändringarna med vinterregn påverkar renarna och anser att politikerna ska ta snabba och konkreta beslut som kan vända utvecklingen.
Precis innan FN:s klimatmöte och klimatförhandlingar inleddes i Skottland spelade hon in en film med en vädjan till världspolitikerna.
– Jag tror det är viktigt att göra nåt nu, för vi har inte så mycket tid. Det går bara fortare, det här att det blir varmare, säger hon i en intervju med Sameradion & SVT Sápmi.
Årets bok
Romanen Stöld är Årets bok 2021, skriven av Ann-Helén Laestadius.
Under våren och sommaren har läsarna kunnat rösta på sin favorit bland 12 olika titlar, utvalda av Bonnier Bokklubbars litteraturredaktörer.
– Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig, säger Ann-Helén Laestadius i ett pressmeddelande.
Förutom äran får hon 30 000 kronor samt en statyett.
Pris till årets bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016, och vid nomineringen tittar juryn bland annat på bokens språkliga kvalitet. Den ska också tilltala en bred läsekrets och vara en väl berättad historia. Om Stöld säger litteraturredaktörerna bland annat att den är ”Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan… En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet.”