”Ska du inte skriva en bok snart?”. Jag får frågan lite då och då och jag blir alltid lika förvånad. Trots att det skrivna ordet har ingått i mitt yrke så länge så känns tanken på att skriva litterärt väldigt avlägsen.
Varför vet jag inte. Det kanske verkar så stort, så svårt. Så annorlunda mot det skrivande som jag ägnar mig åt i journalistiken.
Kanske lägger jag för stor vikt vid att tänka på själva bokskrivandet och inte på berättandet. För berättandet är ju något som jag och många andra är väl bekant med.
När jag skriver detta så har det bara gått några dagar sedan Bokmässan i Göteborg avslutades för i år, med Sápmi som ett av två teman.
En bokmässa som samlade samiska berättare från nästan hela Sápmi. Det var första gången jag var på Bokmässan så jag har inget att jämföra med, men det var en rätt skön känsla att träffa på andra samer lite varstans både i mässans lokaler, i den samiska montern och ute på stan. I Göteborg liksom. Så fint.
I det här numret har vi gjort ett nedslag på Bokmässan och ger er en bakgrund till varför Sápmi var tema och Tjállegoahte hedersgäst.
En av alla aktuella författare som fanns på plats under Bokmässan var Ella-Maria Nutti. Hon har nyligen släppt sin andra roman Till träden, en stillsam och gripande berättelse om relationen mellan en far och en dotter, obesvarade frågor och svårigheten att kunna säga det man vill ha sagt.
Som omslaget avslöjar har vi gjort ett porträtt på Ella-Maria i detta nummer. Vid sidan av psykologstudierna i Umeå är hon alltså författare, och är en av många fantastiska berättare vi har i Sápmi.
En programpunkt på Bokmässan som vållade en hel del oro innan och en hel del debatt efter var seminariet med den tillspetsade rubriken Samer – en privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?. Seminariet tog utgångspunkt i Girjasdomen och den så kallade gröna omställningen och handlade i stora drag om vem som har rätt till markerna. En diskussion som de senaste åren tycks ta alltmer plats i den offentliga debatten.
Seminariet arrangerades av två tankesmedjor och i skrivande stund har flera författare och debattörer kommenterat seminariet, både på nyhetsplats och i egna texter. Läs mer om det i detta nummer. Bland mycket annat, som vanligt.
Katarina Hällgren