Sju dagar där de samiska språken är i fokus. Målet är att samiska ska synas och höras i hela samhället.
I mitten av oktober hölls årets språkvecka, en vecka för att lyfta alla de samiska språken runt om i hela Sábme. Detta var den andra gången som språkveckan arrangerades.
Ifjol var första gången och det är ett politiskt beslut att den ska arrangeras varje år, berättar Vaino Rensberg som är kommunikationsrådgivare på norska Sametinget. Hon förklarar även varför språkveckan arrangeras på hösten och inte på vintern i samband med den samiska nationaldagen.
– Språkveckan arrangeras på hösten i stället för den sjätte februari eftersom det är viktigt att skilja dessa två händelser. Den samiska nationaldagen är en historisk viktig markering som förtjänar en egen dag medan språkveckan är en del av Sametingets språkstrategi ”Språklöftet”.
På Giellavahkku.no beskrivs språkveckan såhär: “Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Just den här veckan kommer de samiska språken att höras och dyka upp överallt”.
Som många vet så pågår en pandemi, och därmed har många fysiska sammankomster ställts in. Därför skedde en stor del av språkveckan digitalt. Vaino Rensberg berättar att det likväl inte hindrat språkveckan i sig, då samer sedan tidigare är vana vid digitala möten i och med det stora avstånden i Sábme. Från Sametingets sida bestämdes därför att hela deras program med föreläsningar, hälsningar och tävlingar skulle ske via nätet.
– Språkveckan är ett samarbete mellan Sametingen i Norge, Sverige och Finland, som vi tillsammans kommer fortsätta med. Ju fler som är med på Språklöftet, desto bättre. Det är naturligt att vi samarbetar när det är något som berör oss alla.
Det säger Sáminuorras ordförande Sanna Vanna, och förklarar varför det är så viktigt att de samiska språken hamnar i rampljuset.
– Språkveckan är väldigt viktig därför att det är under en vecka som språket syns och hörs mer än vanligt. Det är också roligt att lära sig andra samiska språk och se hur lika språken egentligen är och att man kan förstå andra samiska språk.
Sáminuorra hade en hel del aktiviteter under språkveckan, och det var många deltagare på de olika arrangemangen. Det som lockade till sig allra flest deltagare var en utmaning på Instagram. Utmaningen gick ut på att man skulle dela en bild eller film. Den skulle innehålla text på samiska där man berättade om vad man själv gjorde och sen ställa frågan om vad andra gjorde, samtidigt som man taggade de personer man ville få svar av. På så sätt nådde utmaningen ut till otroligt många och alla samiska språk blev synliga. Den norska Sametingspresidenten var en av deltagarna i denna utmaning som Sáminuorra rullade igång, något Sáminuorra tyckte var extra roligt, berättar Sanna Vannar.
Utöver det arrangerade dem även tävlingar så som språkquiz, jojkafton i Jokkmokk med Simon Issát Marainen och en rolig musikvideo med Sámásta Mujna2-låten.
– Anledningen till att vi valde den låten är för att den lyfter många samiska språk och på det sättet uppmuntrar folk till att prata samiska. Utöver allt detta som redan är nämnt så försökte vi skriva mer på samiska och lyfta de samiska språk som finns på svenska sidan av Sábme, förklarar Vannar.
Vaino Rensberg berättar hur årets Giellavahkko var, jämfört med förra årets:
– Språkveckan har vuxit på bara ett år. 2019 arrangerades den för första gången och då besökte Norges konung Karasjok för att vara med på öppnandet. I år fick vi inte konungen på besök men vi har märkt att synligheten för språkveckan har ökat betydligt. Språkcentrum runt om i Norge har gjort ett otroligt bra jobb att uppmuntra lokala företag och organisationer till att delta, så det har varit riktigt roligt att se.
I tillägg till språkcentren har förskolor, skolor och andra institutioner medverkat med egna arrangemang för språkets skull.
Det finns otroligt många eldsjälar där ute som vill vara med och bidra till att visa upp våra rika språk, tillägger Vaino Rensberg.
De samiska språkenligger med på UNESCO’s lista över utrotningshotade språk. Språkveckan är en del av strategin för Språklöftet, som ett resultat av FN’s internationella urfolksspråk i 2019.
Sáminuorras ordförande hoppas, önskar och ser möjligheter att med små kliv använda språket mer i vardagen.
– Om vi bara fortsätter lyfta språken även efter att språkveckan passerat. Att vi skriver på samiska så mycket det bara går, även om vi inte kan skriva en hel text på samiska kan vi skriva bara några meningar. Och att vi vågar prata samiska i telefonen eller tillsammans med vänner, säger Sanna Vannar.
Text Naima Khan Nergård