”Det var överraskande att urfolken syntes och hördes så pass mycket under Students on Ice.
Ungefär hälften av de 130 medverkande var urfolksungdomar, de flesta från inuitområden i Kanada. Det var första gången som så pass många urfolksungdomar deltog i expeditionen.
Det var bred kunskap bland ledarna, bland annat i traditionell kunskap, men också inom konst, ungdomsfrågor, utbildning och sjukvård, alla med anknytning till urfolk, främst från Kanada och Kalaallit Nunaat.
Urfolken var inte bara där för syns skull, utan de var verkligen i centrum under de tre veckor långa expeditionen.
Varje morgon och kväll var det workshops där deltagarna kunde lära sig mer om urfolk. Vissa kvällar var det storytelling som de äldre inuiterna bjöd på. Överallt hördes inuiternas språk och alla fick lära sig inuitlekar och sånger. Expeditionens initiativtagare Geoff Green poängterade hela tiden att man skulle tacka och visa ödmjukhet inför inuitkulturen.
Vår lilla samiska grupp gjorde att expeditionen blev ännu mer mångfacetterad.
Vi var en del av det formella programmet och föreläste bland annat om samisk kultur, samisk renskötsel, samepolitik och jojk. Dessutom lärde sig de övriga deltagarna sig mycket om den samiska kulturen bara genom att vi deltog på expeditionen. Under samtalen kunde vi jämföra likheter och skillnader mellan vår renskötsel och exempelvis karibojakten. Våra koltar syntes under expeditionen och ingen kunde åka därifrån utan att ha lärt sig något om samerna.
Students on Ice var en bra scen för våra framtida ledare att träffas, lära av varandra och utbyta tankar. Under expeditionen knöt vi kontakter som är både till glädje och nytta för inuiter, samer och andra urfolk i framtiden.”
Pirita Näkkäläjärvi