Språkveckan syntes på olika sätt, inte minst på sociala medier. Men hur såg deltagandet egentligen ut på språkveckan? Nuorat har kollat läget i Sápmi bland några unga.
1. Hur ser din egen språksituation ut?
2. Deltog i språkveckan? Varför eller varför inte?
3. Vad betyder språkveckan för dig?
Helena Lifjell Andersson, Björkbacken/Tärnaby
1. Jag är inte uppvuxen med samiska i hemmet men har genom skolan läst nordsamiska fram till årskurs 9. Sedan i gymnasiet blev mina lektioner lagda så att jag var tvungen att gå från andra lektioner vilket gjorde att det inte funkade att fortsätta.
Idag försöker jag använda de ord jag kan, så gott jag kan. Jag försöker använda mig av ord som även andra förstår på sociala medier.
2. Jag hade språkveckan i tanken hela veckan. Men jag kan inte säga att jag deltog aktivt mer än att det fick mig att reflektera över att samiskan försvunnit i min familj, genom den försvenskade politiken som staten krävde. Vilket är så ledsamt för det känner jag att jag saknar.
3. Det betyder jättemycket, det är fantastiskt att få se samiskan i vardagen i till exempel affären. Det är viktigt för oss samer att samiskan syns utåt i samhället.
Johannes Omma, Hemavan
1. Jag har läst samiska under hela min skolgång, samt fortsatt med samiska språkstudier på universitet de två senaste åren. I vardagen blir det tyvärr väldigt lite samiska då jag inte har så många i min omgivning som pratar. Tidigare hade jag farfar men åldern har tyvärr satt sina spår och det är svårt att ha en konversation med honom. Annars blir det en del enklare fraser med pappa när vi jobbar med renarna. De senaste två åren har jag ju dock fått använda samiskan lite mer på grund av studierna vilket är väldigt roligt.
2. Jag deltog tyvärr inte på språkveckan.Jag såg en del inlägg på Instagram om det men jag satte mig aldrig in i det och har haft en lite anti- sociala medierperiod. Vilket ändå är dåliga ursäkter eftersom det är viktigt att vi använder det samiska språket. Utan användning glömmer man och därmed försvinner det.
3. Det är bra, roligt och ett enkelt sätt för detsamiska ungdomarna att få användning för språket. Sedan är det även kul att få se vad andra samiska ungdomar gör i sin vardag. Det är ett bra sätt att hålla kontakten med de du kanske inte pratar med så ofta eller träffar.
Ole-Fredrik Vándar, Drag
1. Samiska är mitt modersmål, och jag pratar samiska varje dag. Jag jobbar med språket via översättning och inom förskolan. Annars så använder jag språket med min familj. Ibland, när lusten infinner sig, brukar jag skriva på samiska på sociala medier också.
2. Jag deltog på språkveckan. Vi var två stycken som högläste på ett arrangemang som arrangerades av Nasjonelt senter for samisk i opplæring och Hamarøy bibliotek. Jag deltog även på en föreläsning om översättning. I tillägg till detta skrev jag självklart också lite på samiska på Instagram.
3. Jag tycker att språkveckan är viktigt därför att språket överlag varken hörs eller syns så mycket. Det bästa vore självklart om det inte fanns ett behov för en särskild vecka där språket är i fokus och hellre var en naturlig dela av vår vardag och vårt samhälle året om. Samisk språkvecka är en bra start till det!
Nadja Länta, Jokkmokk/Boden
1. Det samiska språket är viktigt för mig, det är mitt hjärtespråk. Jag pratar samiska hemma, när jag har samiska i skolan, i renhagen, när jag möter släktingar och äldre människor.
2. Jag deltog på språkveckan, jag postade en video på min Instagram där jag pratade på samiska om själva språkveckan och att våga prata samiska. #duostasámástit #giellavahkko
3. Språkveckan är viktigt för att människor ska våga prata samiska. Det är bra att samiska tar plats, att det hörs och syns.
Emy Suorra, Grimslöv/Gällivare
1. Jag har pratat sedan jag var liten, jag läste samiska på grundskolan och på gymnasiet. Jag använder det vardagen mycket mindre nu än när jag bodde i Jokkmokk, samiskan användes flitigt då jag gick samiska samhällslinjen där och nästan alla pratade samiska och vi ville använda det så mycket som möjligt. Men i dag försöker jag prata med mina kompisar när jag kan och jag pratar alltid samiska med min farfar.
2. Jag deltog inte, jag förstod att det pågick när jag såg det på Instagram. Jag pluggar i Småland och hade för mig massa andra saker så tanken på språkvecka försvann i bullret från allt annat.
3. Det betyder supermycket även fast jag inte deltog, det är jättekul att uppmärksamma samiska och att använda det i vardagen. Försvinner användandet i vardagen så är det svårare att behålla språket.
Aina Helene Fankki, Kaitum/Kiruna
1. Jag är uppvuxen med samiska, i min familj har vi sinsemellan alltid pratat bara samiska och det vore konstigt att prata något annat språk än samiska med dem. Samiska är mitt modersmål, det är det språket jag först lärde mig.På sociala medier skriver jag för det mesta på svenska, då jag vill att alla mina följare ska förstå det jag delar med mig av. Ibland händer det sig att jag skriver på samiska om det är det som känns bekvämare där och då. Vardagligt pratar jag samiska med familjen och utöver det även med mina vänner.
2. Jag deltog inte särskilt mycket, jag tycker varken att det syntes eller hördes tillräckligt att det var samisk språkvecka. Det var som vilken vecka som helst på året.
3. Språkveckan i sig har inte desto större betydelse för mig. Men jag tycker att språk är väldigt viktigt och tycker att det borde höras och synas mer, inte bara under en speciell vecka utan utöver det också.
Intervjuer Naima Khan Nergård