Hon fick inte språket med sig hemifrån och slutade läsa samiska i mellanstadiet. Men i vuxen ålder bestämde hon sig för att plugga samiska. Nu, några år senare jobbar Saara Hermansson som lärare i sydsamiska och vann sångdelen i årets Sámi Grand Prix med en egenskriven låt.
När Saara Hermansson från Västra Stornäs utanför Klimpfjäll var liten brukade hennes pappa prata de enstaka ord och meningar på sydsamiska med Saara och hennes syskon.
Hennes föräldrar tyckte att det var viktigt att honbörjade läste sydsamiska när hon började skolan.
Men Saara kände sig heller aldrig tvingat att lära sig sånär hon i femte klass sa att hon inte ville läsa samiska blev föräldrarna inte arga.
Hon tyckte inte det kändes nödvändigt att kunna sydsamiska eftersom ingen av hennes kompisar pratade språket. Det skulle dröja ända tills hon började gymnasiet i Umeå innan lusten att lära sig sydsamiska kom tillbaka.
– Jag ville läsa sydsamiska och jag gick till rektorn för jag visste inte vem annars som jag skulle vända mig till. Och då sa han att jag inte fick det för att vi inte hade språket i hemmet.
Efter rektors nej tog hon kontakt med Umeå sameförening och frågade vilka regler som gällde. Sedan hon fått veta att skolan inte kunde tacka nej eftersom Umeå är en samisk förvaltningskommun tog hon kontakt med rektorn igen som då ordnade fram en lärare. Att börja läsa sydsamiska igen tyckte Saara var kul.
– Då var jag mer inställd på det igen liksom. Det kändes bara roligt. Jag hade inte fått så stor umgängeskrets bland samer då. Men nu gjorde jag det för min egen skull.
Att Saara var modig nog att börja bråka med skolan om att få läsa sydsamiska berodde på flera saker. En orsak av var att hon började sjunga i Vaajmoe-kören. Kören är ett projekt mot psykiskt ohälsa som drivs av Sáminuorra.
– Efter jag började vara med i den kören så hittade jag så många nya vägar till Sápmi som jag inte hade en aning om. Det var den där längtan att hitta hem som bara väcktes i mig. Och då bestämde jag mig för allting på en gång. Det skulle hända fort.
Efter gymnasiet har Saara även läst sydsamiska på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk i två år när hon pluggade slöjdlinjen.
Idag har Saara varit sydsamiskalärare i snart ett år. Hon fick tipset att söka jobb som lärare i sydsamiska sedan den ordinarie läraren tagit tjänstledigt. Saara tog chansen att söka eftersom hon ville föra vidare det språk hon själv har kämpat för att lära sig.
Lektionerna med eleverna, som är i åldrarna 6-14 år och bor över hela Sverige, har hon via internet. Och för att de inte ska sluta läsa sydsamiska precis som hon gjorde i skolan så försöker hon peppa dem.
– Det är min största rädsla att någon av mina elever ska hoppa av. För jag vet ju själv att jag gjorde det. När de känner att motivationen dippar lite grann så försöker jag motivera dem till att det kommer vara värt det i slutänden.
Saara tycker om att tävla och därför har hon skickat in sydsamiska låtar till Sámi Grand Prix två år i rad. I påskas vann Saara sångdelen i Sámi Grand Prix i Kautokeino med låten Mov laavlome som handlar om att livet går vidare även när ett förhållande tar slut. Vinsten betyder jättemycket för Saara.
– Jag är jättestolt över mig själv och min insats. Det känns jätteroligt att få vara den som visar upp det sydsamiska på en sådan arena.
Den första låten hon gjorde på samiska skrev hon på gymnasiet. Hennes skola hade då ett hiphop-projekt och i samband med det föddes idén om att skriva en raptext på samiska.
– Nu när har jag lärt mig samiska så varför inte skriva en raptext samiska? Då kan jag ha det som en uppgift på samiskalektionen, så tänkte jag då. Det var väl egentligen där det började, att jag tyckte att det var mycket roligare att skriva på samiska än på svenska. Då såg jag det som en möjlighet att lära mig samiska ännu mer för att kunna blanda det med min musik.
En del av vinsten i Sámi Grand Prix är en konsert på påskfestivalen i Kautokeino 2020 och redan nu har hon många låtar färdiga som måste finslipas innan nästa års konsert. Att skriva låtar på sydsamiska tycker hon inte skiljer sig mycket från att skriva på svenska eller engelska.
– Det är som att skriva musik på vilket annat språk som helst. Det handlar ju mycket om inspiration.
Text Marica Blind
Jag vill ta tillbaka mitt samiska språk. Hur ska jag börja? Saaras bästa tips:
- Börja med att prata med din närliggande sameförening, om det finns någon och kolla om de har några språkträffar eller språkcafé.
- Försök att hitta en språkkompis som kan motivera dig och som du kan prata samiska med när du har börja lära dig lite.
- Ladda ner alla samiska appar du kan hitta.
- Skriv upp ord och meningar du vill lära dig på Post it-lappar. Det fungerar jättebra. Man skriver samiska ord och sätter fast på saker. Ibland så skriver jag upp en mening på en post it-lapp. Meningen ska jag sedan använda på något sätt under dagen.
Faktaruta
Namn: Saara Hermansson
Ålder: 22
Bor: Har just flyttat till Jokkmokk. Uppväxt i Västra Stornäs utanför Klimpfjäll, Vilhelmina.
Gör: Lärare i sydsamiska.
Aktuell: Vann Sámi Grand Prix sångdel 2019 med låten Mov laavlome.