Ett nytt decennium är här. Hittills har det varit rätt så händelserika månader, i alla fall om man tittar på vad Nuorat har att erbjuda i decenniets första tidning. Förutom att vi frågat några personer om vad de minns bäst från de tio år som gått. De har också fått berätta vad de hoppas på under de kommande tio åren.
Men åter till det som händer nu och som har hänt sedan förra numret. Tre veckor in på det nya året kom Högsta domstolens dom i Girjasmålet, en rättskamp som pågått i över tio år och som slutade med att Girjas fick rätt mot staten.
Glädjen hos många förbyttes i förtvivlan när rasismen och hatet mot samer återigen tog fart, både på sociala medier och i verkliga livet. Förutom vidriga saker som flödade fritt i skrift, så har människor fått motta hot och renar plågats till döds.
I förtvivlan, ilska och frustration skapades facebookgruppen Backa Sápmi, som på rekordtid fick flera tusen medlemmar. Ella-Li Spik berättar om tankarna med gruppen och vad den betyder för människor i en hård och kall tid.
Det har också hunnit vara marknad i Jokkmokk och som vanligt bjuder vi på slöjdspaning, och lite annat smått och gott. Dessutom har modereportaget gjort comeback i tidningen. Denna gång med både tradition och lite trender, som Karolina Pokka samlat ihop i form av stolta koltbärare.
En speciell händelse under årets marknad var att rörelsen Fridays For Future fanns på plats, med dess grundare Greta Thunberg. I en veckas tid fick de ta del av vår kultur och se klimatförändringarnas verkningar för renen på nära håll. Dessutom hölls en klimatmanifestation där flera hundra personer medverkade.
Fridays For Future och Sáminuorra har under nästan en veckas tid utbytt kunskap och erfarenhet långt ifrån journalisternas nyfikna blickar och öron.
Nuorat fick dock, som enda tidning, tillfälle att i lugn och ro prata med Greta Thunberg och hennes gäng i Fridays For Future tillsammans med Sáminuorras ordförande Sanna Vannar. I det här numret kan ni läsa om deras reflektioner av dagarna i Jokkmokk och tankarna om framtiden och klimatet.
För till skillnad från många äldre, så är de unga beredda att agera.
Katarina Hällgren