Nyligen skrev Sofia Jannok en debattartikel i Expressen kultur, där hon skildrar en situation i ett fikarum där hon blir den som ska ha alla svaren på de många okunniga frågor som majoritetspersoner har om samer. Hon drar liknelsen till ett författarsamtal där ingen läst boken.
Många känner säkert igen sig. Jag gör i alla fall det. Okunskapen som tycks fastnat som ett segt tuggummi och som bara kladdar sig fast hur mycket man än försöker dra loss det.
I det här numret belyser vi bland annat okunskapen, rasismen och diskrimineringen som ständigt finns mitt bland oss. Det finns egentligen hur mycket som helst att belysa och hur många ingångar som helst till detta tema.
De senaste åren har rapporterna från barnrättsorganisationen Friends visat att främsta orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan grundar sig i etnicitet. För barn och unga som inte tillhör majoriteten kommer det här nog inte som en överraskning, men för den som aldrig utsatts för diskriminering på grund av sin etnicitet är det inte självklart att ens förstå fenomenet.
”Men berätta så jag förstår”, ”Vi har aldrig fått lära oss om det här i skolan”. Min känsla är att vi aldrig kommer längre än dessa kommentarer.
Kanske beror det, för oss som råkar bor i landet Sverige, på den självbild som klistrat sig fast som det där tuggummit jag nämnde. Det finns nämligen forskning som handlar om den svenska exceptionalismen, där Sverige betraktar sig som bättre än andra länder.
Det kan vara en förklaring på varför utredningar om samiska frågor aldrig blir mer än utredningar, varför ILO nr 169 aldrig ratificeras och varför rätten till land och vatten hamnar i rättegångssalarna. Forskaren Ylva Habel berättar mer om det i detta nummer.
Trots den konstanta okunskapen finns viljan, och många gånger kanske ett ansvar, att informera om samer. Nuoras Nurrii är en sådan informationssatsning i regi av Sáminuorra. Ina Omma är en av dem som har valt att använda sociala medier för att reflektera, diskutera och informera om samer och samisk kultur. I det här numret berättar hon hur och varför.
Och för er som inte redan känner Isak Utsi, tidigare ordförande för Sáminuorra, så möter vi honom i ett porträtt. Där berättar han om sig själv, och sitt nya uppdrag som kommunalråd i Arjeplog.
Katarina Hällgren