Det har blivit en hel del samepolitik i Nuorat den senaste tiden. Sedan sametingsvalet i våras, har vi uppdaterat er läsare om läget. Ungefär tre månader efter själva valet har Sametinget på svenska sidan av Sápmi äntligen fått en ny styrelse som ska styra skutan fyra år framåt.
Och trots att väljarna har sagt sitt är det sällan en lätt uppgift när val av ny styrelse väl ska göras. Nuorat var på plats i Lycksele där första plenum efter valet hölls och där sprang politikerna mellan konferensrum, upp- och nerför våningsplan. Förhandlingarna skedde under stort hemlighetsmakeri. För någon som aldrig sett det politiska spelet kan det nästan liknas vid ett tävlingsprogram med pakter.
Jag kan tänka mig att de politiker som suttit i några mandatperioder tycker att det är både kul och spännande att förhandla politiskt, men för den som är ny inom samepolitiken kan det nog vara både svårt och förvirrande att hänga med i svängarna.
Káren-Ann Hurri har tidigare suttit som ersättare, och gjorde sitt första plenum som ordinarie ledamot. Hur hon uppfattade det politiska spelet kan ni läsa mer om i detta nummer.
Jon Henrik Fjällgren har valt att ge sig in i politiken, utöver sitt engagemang i samiska frågor i sin roll som artist. Det är nog ingen överdrift att påstå att han fick en snabbkurs i hur det kan svänga inom politiken, när hans parti Samerna hamnade i opposition. För Nuorats läsare berättar han om varför han valt den politiska banan.
Daniel Holst är näst yngst bland de ordinarie ledamöterna, men har redan en mandatperiod bakom sig och är numera också Sametingets nya ordförande. Han berättar om utmaningarna med sitt nya uppdrag och förväntningarna inför nuvarande mandatperiod.
Men vi bjuder inte bara på politik i detta nummer, även om mycket i dagens samhälle är knutet till just politik. Som till exempel Saarivuoma samebys kamp över landsgränserna och den färska klimatrapporten från FN:s klimatpanel som vi berättar mer om.
Som omslaget avslöjar så är konstnären Sandra Wasara-Hammare vår porträttperson i detta nummer. Hon ger pepp i både viktigt och lustfyllt skapande. Och för er som funderar på vad man ska tänka på när man vill ägna sig åt muntligt berättande, ta en titt på tipsen från gänget i Giehhttogiellaprojektet.
Katarina Hällgren