Första totalsegrarna utsågs
Årtiondets första sommarmästerskap hölls i Klimpfjäll i Västerbotten i augusti 2010. Runt 300 deltagare deltog i tävlingar som terränglöpning, lassokastning, renskötarsprint och renskötarstafett.
För första gången arrangeras även Tour de Sápmi. I Tour de Sápmi koras totalsegrarna på herr- och damsidan i de tre individuella grenarna terränglöpning, lassokastning och renskötarsprint. Rikard Länta, Sarek IF, blir den första totalvinnaren i herrklassen och Elen Haetta Kitok, Storlule SF, vinner damklassen.
Fredagen den 22 juli 2011 – festivalen som blev en minneskonsert
Samma helg som festivalen Riddu Riddu firar 20-års jubileum spränger Anders Behring Breivik en bomb vid regeringsbyggnaden i Oslo och sedan bilbomben som dödar åtta personer. När bomben sprängs tar han sig till Utöya som ligger drygt tre mil norr om Oslo. På Utöya håller det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund sitt årliga sommarläger. 560 ungdomar, varav 12 från Karasjok, deltar i lägret.
Behring Breivik lyckas, förklädd till polis, kliva på en båt som tar honom till ön och där säger att han gör en rutinkontroll som en följd av bombdådet i Oslo. Men istället för att skydda deltagarna så börjar han skjuta ner dem. Totalt dödar han 69 personer. Alla ungdomarna från Karasjok överlevde.
När ledningen för festivalen Riddu Riddu tidigt på lördagsmorgonen förstår omfattningen av terrordådet avbryts festivalen och istället anordnas en minneskonsert för att hedra offren. Inga Juuso och sångerskan Chime Akhang från Tibet är några av dem som uppträder.
Kampen i Gállok sommaren 2013
Ett uttalande från gruvbolaget Beowulf Minings VD där han undrar ”What local people” som skulle beröras av en gruvetablering i Gállok, väcker reaktioner hos många i området. Några månader senare, sommaren 2013 samlas samer för att protestera mot en planerad gruva i Gállok utanför Jokkmokk. Aktivister från hela landet ansluter och bildar ett läger i området. Det som först är en lokal angelägenhet blir så småningom uppmärksammad i världsmedia, och till slut även i svensk riksmedia. I skrivande stund är det ännu inte klart om det blir någon gruva på platsen.
Fest och rasistiska påhopp när Umeå var europeisk kulturhuvudstad 2014
Eftersom den samiska kulturen var en av de stora orsakerna till att Umeå blev europeisk kulturhuvudstad 2014 delades programåret upp i de åtta samiska årstiderna. Invigningen görs med en stor konsert på Umeälven och en rad aktiviteter i Umeå centrum. I samband med invigningen upplever många samer rasism. Rådhustorget i centrala Umeå förvandlades till en fiktiv samisk by vid namnet Sápmi Today. Byn tvingas stänga två timmar tidigare än planerat på invigningskvällen på grund av rasistiska påhopp.
Jon Henrik Fjällgren blev rikskändis
I Sápmi var han känd som killen som ibland uppträdde med gitarr. Allt förändrades den dag som han bestämmer sig att ställa upp i Talang Sverige 2014 med Daniels jojk. Han vinner hela talangtävlingen. Sedan dess har Jon Henrik Fjällgren även tävlat och vunnit Let’s dance 2018 och ställt upp i Melodifestivalen tre gånger, 2015, 2017 och 2019.
Girjas vann i tingsrätten
Under juni 2015 pågår förhandlingen mellan staten och Girjas sameby i Gällivare tingsrätt. Domen kommer den 3 februari 2016 och Girjas sameby vinner över staten. Tingsrätten anser att samebyn ensam har rätt att förvalta småviltsjakten och fisket inom samebyn. Målet går vidare till hovrätten och förhandlingen hålls i Umeå i november 2017. Den 23 januari 2018 kommer domen som är till samebyns fördel, men betydligt mer luddig än tingsrättens dom. Hösten 2019 hålls förhandlingar i Högsta domstolen och i januari 2020 kommer Högsta domstolens dom där det står klart att samebyn vinner hela processen.
Sameblod möter sin första publik i Venedig
Amanda Kernells film Sameblod premiärvisas och prisbelönas på filmfestivalen i Venedig den 8 september 2016.Filmen Sameblod, dess skådespelare och regissören Amanda Kernell kommer senare vinna många fler priser på olika festivaler runt om i världen. Lene Cecilia Sparrok som spelar huvudrollen Elle-Marja vinner även priset för bästa kvinnliga skådespelare på Guldbaggegalan i januari 2017.
Dubbla Augustpriser till Sápmi
Ann-Helen Laestadius vinner i november 2016 ett av Sveriges finaste litteraturpris – Augustpriset – för sin ungdomsroman ”Tio över ett” som handlar om Kirunatjejen Maja som varje natt vaknar när man spränger i gruvan och hennes rädslor och tankar kring stadsflytten.
– Jag hoppas få skriva böcker om det som betyder mest för mig, om tornedalingar och samer. Att få berätta sin egen historia är viktigt, sa Ann-Helen Laestadius till Sameradion & SVT Sápmi efter vinsten.
Två år senare vinner författaren Linnea Axelsson Augustpriset för sin skönlitterära bok ”Ædnan”. I boken berättar hon genom dikter två familjers släkthistoria under 1900-talet.
– Människorna i min bok har varit med om de här stora traumatiska erfarenheterna. Om man läser boken får man naturligtvis en bild av det, sa Linnea till svt.se efter att hon vunnit.
Den samiska staden Tråante
6 februari 1917 startar det första samiska landsmötet i Metodistkyrkan i Trondheim. Landsmötet samlade 150 personer från hela Sápmi och man diskuterade renbetet, skolan, lagstiftningen och organisationsfrågan. Den 6 februari blev senare Sápmis nationaldag för att fira detta första möte.
100 år senare blir norska Trondheim Sápmis Tråante under några februaridagar. Alla ville vara med och fira det som hände för hundra år sedan. Sápmi tar liksom över hela staden med konferenser, sametingsplenum, konserter och utställningar. Samer som var där säger i efterhand att det kändes mäktigt att Sápmi tog över staden.
Året efter, februari 2018, hålls ett liknande firande i Staare – Östersund. Vid jubileet i Staare firades att det gått hundra år sedan det första landsmötet på svensk sida hölls i just Östersund.
Maktskifte i Sametinget
Efter några år med politisk turbulens tog Jakt- och fiskesamerna tillsammans med sina samarbetspartners makten i Sametinget 2013. Fyra år senare skedde ett maktskifte sedan väljarna sagt sitt under valet i maj 2017. Det nya styret bestod nu av Sámiid Riikkabellodat- Samelandspartiet, Guovssonásti, Skogssamerna- Vuovdega och Samiska folkomröstningspartiet. Ny Sametingspresident blir Per-Olof Nutti, Sámiid Riikkabellodat- Samelandspartiet.
Parlamentsbyggnad i Staare
Sveriges dåvarande stadsminister Göran Persson lovade Sametinget en egen parlamentsbyggnad år 2004. Några år senare, efter en arkitekttävling, tog man beslutet hur den skulle se ut. BADJÁNEAPMI heter det runda vita vinnarbidraget. Kirunagruvan och den pågående stadsflytten har satt stopp för byggstarten där den var tänkt att byggas. Eftersom byggstarten drog ut på tiden började fler orter säga att de ville ha parlamentsbyggnaden. Under väldigt många sametingsplenum har politikerna pratat och bråkat om var parlamentet ska kunna byggas. Till slut togs ett beslut på plenum i Örnsköldsvik i februari 2018. Parlamentsbyggnaden ska byggas i Staare/Östersund. Vi på Nuorat väntar ännu på byggstarten och invigningsfesten.
Keiino publikfavorit i Eurovision Song Contest
I februari 2019 står det klart att Norge skickar jojk till Eurovision genom gruppen Keiino bestående av Fred Buljo, Alexandra Rotan och Tom Hugo.
När Eurovision avgörs i Tel Aviv den 18 maj 2019 är Keiino i final och visar sig vara publikens favorit. Om bara publikens röster hade räknats hade vinnaren varit Norge. Istället blir det den nederländska artisten Duncan Laurence med låten Arcade som vinner Eurovision Song Contest när publikens och juryns röster räknats samman. Keiino slutar på en sjätteplats.
Återvände hem i näveraskar
Kvarlevor efter 25 individer grävs upp från dess viloplats på Gammplatsen i Lycksele på 1950-talet. De mänskliga kvarlevorna togs till historiska museet i Stockholm och hamnade så småningom i ett förråd i Tumba där de glömdes bort. När de hittades 2011 påbörjades arbetet för att återbegrava dem. Återbegravningen hölls på Gammplatsen den 9 augusti 2019. Omkring 500 personer deltog när kvarlevorna i näveraskar sattes i jorden.
Text Marica Blind