En vår med distans, nr 2 2020
”Kom igen nu 2020” skrev jag i ett inlägg på min instagram på nyårsafton. Det jag och många med mig inte visste var att en pandemi skulle sprida sig över världen. Det är över 100 år sedan sist världen skakades av en pandemi, men tydligen var det inte helt oväntat bland epidemiologer.
När jag googlade på spanska sjukan, den förra stora pandemin, råkade jag hitta en intervju som SVT gjort med en professor i infektionssjukdomar. Den var från 2018, hundra år efter att spanska sjukan började härja. Professorn sa då att ”en ny pandemi är oundviklig, vi vet bara inte hur allvarlig den blir nästa gång”.
Nu vet vi lite mer, men inte allt. Det kom en ny pandemi. Den pågår i skrivande stund. Inom loppet av ett par månader förändrades tillvaron för många när gränser stängdes och samhället i princip stängde ner för att bromsa smittspridningen.
På svenska sidan av Sápmi har livet varit rätt så fritt, men med social distansering. I Norge har det varit betydligt hårdare och det berättar Naima om i detta nummer. Mari Anna hade just hunnit bo in sig på Irland innan landet beslutade om en lockdown och hur det varit kan ni läsa mer om i denna tidning.
Och missa för allt i världen inte tipsen från eventbolagsägaren Tina Jonsson om vad man ska tänka på när de digitala mötena blir alltmer populära. Byxor är ett hett tips…
I detta nummer har vi också ett porträtt på Katarina Barruk, som varit fast besluten om att bli artist sedan hon var liten. Det har hon också lyckats med, och hon jobbar för fullt med en ny skiva där hennes hjärtespråk umesamiskan har en given plats.
Samiskan ja. Mitt ibland många positiva exempel finns det också de som kämpar i motvind för rätten till språket. Med tanke på att det är 20 år sedan den första minoritetsspråkslagen kom så gjorde vi ett nedslag i en av de första förvaltningskommunerna, Arjeplog. Berättelse därifrån är ett exempel som visar att det är långtifrån självklart att våra rättigheter tillgodoses.
För er som inte har ett lika socialt liv i denna annorlunda tid, och därmed fått mer tid över för att odla ett skrivintresse har vi också något att bidra med. Missa inte några av våra samiska författares bästa tips till dig som vill skriva. Tipsen publicerar vi i samarbete med Tjállegoahte, vilket vi är väldigt stolta över.
I brist på tillfällen för oss att mötas på festivaler, konfirmation och idrottsarrangemang i sommar kanske det finns mer tid över att skriva den där boken, dikten eller novellen som ni gått och tänkt på.
Med det önskar vi er en fin sommar, även om den lär bli lite annorlunda än andra somrar.
Katarina Hällgren