Juvvá Pittja är sedan länge främst känd som poet och konstnär. Under våren har han släppt sin första singel Exploatör, under artistnamnet Juvvá. Singeln riktar sig både till dem som vill ta Sápmis naturresurser och de som drabbas när det sker.
Vad gör du musikaliskt just nu?
– Jag spelar mycket gitarr och repar nya låtar för inspelning. Försöker också lära mig piano, då det underlättar musikproduktion lite ifall man kan spela det.
Kan du berätta lite mer om dig själv?
– Jag växte upp i Gällivare med renskötsel i Sörkaitum sameby. Jag upptäckte i 20-årsåldern att jag tyckte om att skriva, men även måla och senare spela musik. Jag gick på konstskola i Nordnorge 2017-2018, och släppte en bok under samma tid. Sedan flyttade jag till Umeå och levde turnéliv från boksläppet fram tills pandemin. Jag har skrivit manus till kortfilmer och en föreställning på Norrlandsoperan och tävlat lite i poetry slam och läst musik på Umeå universitet.
Under våren har du släppt singeln Exploatör, kan du berätta om den låten?
– Det är en låt som vuxit sig fram under flera år, som en reflektion av hopplösheten man känner inför den ström av exploatörer som aldrig verkar sina. Samma samtal som ska tas med nya personer som tror att de är de första att göra anspråk på samebyars landområden.
I låten blandar du samiska och svenska, varför?
– Det är en låt som är ganska kritisk, och det som sägs på svenska känns riktat utåt, medan med det samiska känns som att jag pratar med en vän. Den samiska texten är kärnan i låten, och jag ville att det bara skulle höras av dem som förstår vad den verkligen handlar om. De som själva gått eller går igenom samma sak.
Du skriver även dikter. Vad är skillnaden och likheten mellan att skriva en dikt och en låt?
– Dikterna känns som att de får vara mer rakt på sak, det kan vara några ord och så är den klar. Med låtar kräver nästan en viss tid som ska fyllas ut, och har en känsla och nyans i musiken som gärna ska matchas med texten. Och sedan ska texten kännas naturlig och passa i relation till musiken och kännas bra som helhet. Det är mer som ett pussel som ska läggas, och varje bit ifrågasätts ifall den behövs, och ifall den behövs, varför gör den det?
Men likheten är väl berättandet, att få uttrycka sig. Men det skiljer sig i vilka rum de hörs i.
Har du gjort musik till någon av dina dikter? Var det lätt eller svårt?
– Under kursen ”Songwriting” på universitetet så fick vi varje måndag ett nytt tema för låtuppgifterna vi skulle skriva, och som vi sen skulle uppträda med varje fredag. En av uppgifterna var att tonsätta en dikt, och då valde jag en från min bok, en dikt om läkande.
Håller mitt alltför många gånger krossade hjärta i mina händer
Sänker det varsamt ner i älven…
Det kändes lätt att tonsätta den, då jag hade friheten att använda texten som jag vill. Men det var skrämmande att uppträda med den efter bara en vecka.
Kommer det fler låter från dig snart?
– Jo, jag har fem-sex färdiga låtar som jag repar just nu, som ska spelas in under året. Jag släpper nog en eller två låtar till under 2023, och resten när de känns klara.
Vad vill du göra med din musikkarriär i framtiden?
– Jag vill fortsätta lära mig mer om musik. Det är ett otroligt brett och djupt ämne, och fast jag har hållit på med rap och spelat gitarr i fem år, känns det som att jag just har börjat. Jag vill fördjupa kunskaperna i musikproduktion, att kunna skapa musik mer självständigt och förverkliga nya idéer snabbt. Och lära mig lite fler instrument också.
Har du något uppträdande eller konserter inplanerat i sommar?
– Har inget inplanerat just nu, jag har tackat nej till författarsamtal och diktuppläsningar sen i höstas och under våren för att fokusera på inspelningarna. Jag vill känna att ro att vara i det nya man skapar, släppa det som har varit, och få gå med sina nya idéer ett tag innan man visar dem.
Vilken är din favorit grupp/artist från Sápmi?
– Jag är väldigt glad att jag haft en förebild som Simon Marainen, och fått se hur han har navigerat det konstnärliga livet med musik och skrivande. Tack vare honom träffade jag en annan förebild också, AZIS the Bieggaváibmu (Sápmis första rappare), och det kändes som att jag kunde hålla på med samisk hiphop efter att jag freestylade med honom och Simon en sen kväll på Márkomeannu för några år sedan.
Vilken är din favoritlåt/jojk från Sápmi?
– Just nu är det Suohpan – Yungmiqu, Anna Morottaja och Niillas Holmberg.
FrågeställareMarica Blind