Ministrar, utställningar, konst, kultur och stipendier. Det händer många saker under de få dagarna som Jokkmokks marknad pågår. Här har vi samlat ett urval av händelserna.
Nuorat sprang på Amanda Lind (Mp), ny kultur- och demokratiminister, när hon på den samiska nationaldagen 6 februari, gästade Jokkmokk och hann ställa en fråga till henne:
Hej Amanda Lind, vad kan våra samiska ungdomar förvänta sig av dig som kultur- och demokratiminister?
– Under förra mandatperioden höjde regeringen ambitionerna för samepolitiken och min företrädare Alice Bah Kuhnke drev frågorna. Jag kommer att fortsätta det arbetet med en hög ambitionsnivå så att vi ska kunna ro iland ett antal frågor som har rullat länge. Vi ska se till att få på plats en konsultationsordning för samer till exempel och också, om sametinget så önskar, en sannings- och försoningskommission.
Tidigare under dagen träffade Amanda Lind Sáminuorra och ordföranden Sanna Vannar passade på(!) att passa pennan som ska skriva under ILO169 till Amanda Lind. #passapennan.
Kulturarbetare prisades
Fem kulturarbetare från olika delar av Sápmi har tilldelats Sápmi Art-stipendiet. Priset delades ut under Jokkmokks marknad och slöjdaren Per-Stefan Idivuoma och ljudkonstnären och kompositören Ánndáris Rimpi fanns på plats för att ta emot sina stipendier. Per-Stefan Idivuoma tilldelades en stipendiesumma på 25 000 kronor medan Ánndáris fick ett stipendium på 10 000 kronor.
De övriga pristagarna, som inte kunde närvara vid stipendieutdelningen, var Elle Sárá Gaup Oskal, Annlina Turunen och Sandra Blind.
Stipendiet riktar sig till personer som är verksamma inom bild/form, duodji/hantverk och musik och delas ut av Team Lapland.
Här är samtliga prissummor och motiveringar:
25 000 kr
Per-Stefan Idivuoma (39 år, Lannavaara, Kiruna), visar på känsla för de klassiska proportionerna i sin duodji. Med stor skicklighet låter han alster växa fram som både bevarar och förnyar slöjdtraditioner.
15 000 kr
Elle Sárá Gaup Oskal (26 år, Kautokeino, Norge), vågar gå utanför ramarna med sitt bild- och formspråk. Med starka färger skapar hon nya uttryck. Hon har goda framtidsutsikter för utvecklingen av sitt konstnärskap.
15 000 kr
Anniina Turunen (35 år, Inari, Finland), har tagit sin slöjd vidare. Hon skapar fina möten mellan traditionell och modern skinn- och textilsömnad. Det känns spännande att se utvecklingen mellan nu och då.
10 000 kr
Ánndaris Rimpi (45 år, Göteborg), bär på en stark röst inom musik och kultur. Genom idogt arbete med bland annat ljudinstallationer och konserter fortsätter han att sprida samisk kultur och språkvitalisering.
10 000 kr
Sandra Blind (28 år, Vittangi), har genom sitt moderna uttryck banat väg för att ta samisk inspirerad inredning in i hemmet. Vi vill med stipendiet uppmuntra henne att fortsätta utveckla sitt formspråk.
Hej…
Karolina Sevä, en av fem duojárat i utställningen Biktalit. Tillsammans med Lena Viltok, Lise Tapio Pittja, Katarina Spiik Skum och Katarina Unga ställde ni ut era alster med temat att klä sig under Jokkmokks marknad.
Hur hamnade du här?
– Vi har pratat om det här lite hit och dit några stycken. Att rodda en hel utställning själv känns lite mycket, men att gå ihop några tillsammans och göra en gemensam utställning kändes som en bra lösning. Vi var sju stycken från början, men sedan i somras blev det vi fem som bestämde oss för att göra en gemensam utställning.
Hur gick ni tillväga?
– Vi pratade sinsemellan om vad vi ville göra och vi tänkte på marknadstemat, Värme i kylan, och kom fram till namnet Biktalit och sedan var det upp till var och en att tolka vad det är. Vi har jobbat fram våra alster utan att veta vad de andra gör och hållit kontakten via Messenger. Vi tänkte att vi skulle träffas och prata ihop oss, men det blev aldrig av.
När fick ni se varandras alster?
– Det var på måndagen innan marknaden när vi satte upp utställningen. Då insåg vi att vi kompletterat varandra. Det hade varit jobbigt om alla hade gjort mössor och vi hade stått där med bara mössor. Vad hade vi kallat utställningen då?
Är ni ett team?
– Vi har fått frågan om vi är konkurrenter, men det är vi verkligen inte. Det här känns bara som en rolig grej som vi gör tillsammans. Och det är mycket bättre att göra det tillsammans än att göra det ensam och vi lyckades ro iland det!
Vad är ditt favoritplagg för att inte frysa?
– Det måste vara mössan! Det är verkligen jag.
Text och foto Katarina Hällgren
Liv Aira dansade i Jokkmokk
Dansaren Liv Aira dök upp på lite olika ställen under Jokkmokks marknad. Hon började med att uppträdde på invigningen och sedan fick många se henne på flera olika ställen. Bland tillsammans med Sara Ajnnak på Sameradion & SVT Sápmis nationaldagssändning, på Ájtte och på Gasskas tillsammans med Nina Nordvall.
”Genom årtusenden, från generation till generation, har duodjin förts vidare.” ”Det våra förfäder gett oss tar vi tacksamt emot.” Så var inledningen och avslutningen i foldern till slöjdtvåornas traditionsenliga utställning. Som alltid var det fullsatt vernissage på marknadsonsdagen och elevernas alster imponerade i vanlig ordning. Årets utställning hade namnet Gieresvuodajn – med kärlek.
Här är årets avgångselever på slöjdlinjen i hårdslöjd och mjukslöjd:
Bakre raden från vänster: Inga-Wiktoria Påve, Lannavaara, Najda Blind Labba, Idivuoma, Robert Gaelok Sundell, Tysford, Anna Erika Svakko, Klimfjäll, Susanna Kristoffersson, Sjöberg, Angelica Hedberg, Gällivare och Johannes Nilsson, Ammarnäs/Östersund.
Främre raden från vänster: Susanne Tuoljoa, Jokkmokk/Skellefteå, Anna Laila Blind, Nikkaluokta, Isak Pirak, Jokkmokk, Julia Rensberg, Dalarna/Härjedalen, Lova Isabelle Lundberg, Dalarna och Per Thomas Aira Balto, Karasjok.