Fjortonåriga Elvira Ajnnak som bara hållit på med armbrytning i ett år, men redan kan titulera sig som svensk mästare. Själv säger hon att hon äntligen hittat sin sport.
Hur kom det sig att du började träna armbrytning med Sorsele Armsport?
– Ända sen jag var liten har aehtjie sagt att jag ska börja med armbrytning. Men det var en kompis som tog med mig till träningen. Jag sa att jag bara skulle vara med en gång, men sen dess har jag brunnit för det.
Vad är det som är så roligt med armbrytning?
– Jag vet inte riktigt, men exakt alla kan delta. Sen är det en sport som är individuell. Jag kan träna själv. Jag känner mig ganska stark och kan utnyttja det. Men det finns också en stor gemenskap i sporten. Här i Gargnäs där jag bor finns det heller inget annat att testa och jag har inte fastnat för innebandy och fotboll. Styrka är kul.
Måste man vara stark i armbrytning?
– Man måste ha tekniken, men även styrkan. Först tekniken och sen styrkan, styrkan är fortfarande jätteviktig.
Hur kommer det sig att du känner dig stark?
– Jag är stark. Sen har jag lärt mig hur jag gör. Mina tränare brukar peppa mig när jag känner mig svag. Då är de väl så att jag är stark, brukar jag tänka då.
Vad kan du berätta om SM-tävlingarna i Vimmerby, som du vann?
– Det var min tredje tävling, men mitt första SM. Jag visste inte hur det funkade när jag kom dit. Det har gått så bra sedan jag började så då tänkte jag att jag deltar. De var jättestort. Själva tävlingen gick bra, jag var inte så nervös heller utan ganska neutral.
Hur många matcher blev det?
– Vi var bara två i min klass, jag och en i min klubb. För att vinna en match måste du bryta ner din motståndare två gånger. Jag vann med både höger och vänster.
Vad ska man tänka på inför en armbrytningsmatch?
– Det finns de som försöker psyka sina motståndare. En av mina tränare brukar blåsa upp sin mun som en blåsfisk, men jag brukar tänka på vad jag själv ska göra för att vinna.
Vad är din taktik?
– Jag brukar toppa, vrida ur den andres fingrar så hon blir svagare, jag vrider bakre delen av handen mot mig, då åker motståndarens fingrar ut ur greppet, efter de gäller det att vara snabb.
Hur mycket tränar du?
– Jag tränar två gånger i veckan men också uppemot en och en halv timme styrka i veckan. Vi har reaktionsträning, olika stationer med träningsövningar som är anpassade för armbrytare som till exempel armhävningar, situps och pullups. Vi tränar bara med kroppsvikten.
Vad satsar du på?
– Jag vill elitsatsa, men det blir väl senare.
Vad har du lärt dig om dig själv sedan du började med armbrytning?
– Jag är bättre än vad jag tror.
Text Lars-Ola Marakatt
Fem snabba frågor
Frukt eller godis? Frukt, jag dör för äpplen.
Serie eller film? Film.
Vinter- eller sommarstövlar? Vinterstövlar.
Nattuggla eller morgonpigg? Nattuggla.
Armbrytnings-EM eller Sáminuorras årsmöte? Sáminuorras årsmöte.