Numera är Felgen Orkester ett etablerat band som drar publik var de än spelar. När de bildades tyckte de att någon fattades på den samiska musikscenen.
– Vi hade lust att ge ut folkrock på samiska som vi tyckte fattades. De var ingen som spelade sådan musik då, så därför var vi tvungna att göra det själv, berättar Petter Hansen.
När syskonbarnen Hansen, Anti och Biti från Karasjok börja de spela musik på skoj i ett garage i Karasjok 2010, tyckte de att samiska artister mest gav ut rap och world music.
Garaget, där de började spela och umgås, användes vid den är tiden till att reparera cyklar och därför hängde cykelfälgar på väggarna. De kallade garaget för Felgens pub och eftersom de var ”pubens” husband så kallade de sig för Felgen Orkester. Till en början kunde bara några få av syskonbarnen spela instrument, bland annat Petter och Nils Mikael. Men när det började prata om att ge ut egna låtar och ge konserter så var det tvungna att lära upp de övriga bandmedlemmarna.
Första spelningen gjorde Felgen Orkester på påskfestivalen i Kautokeino 2013. Eftersom några av bandmedlemmarna var nya på sina instrument så började de öva på låtarna redan runt jul. Oron att alla inte skulle kunna spela låtarna på den stundande konserten var inte det enda problemet.
– Vi bara en EP med fem låtar så vi var tvungna spelade låtarna två gånger efter varandra. Då fick vi ihop tio låtar till en konsert, säger Nils Mikael Hætta Hansen.
Det blev en spelning även om alla bandmedlemmar var väldigt nervösa innan. Redan innan spelningen var det många i publiken som hade hört låtarna och därför var den utsåld. Så här i efterhand så minns Nils Mikael och Petter att det var god stämningen i publiken.
Sedan första EP:n har de gett ut fyra album och flera singlar och det har inneburit att de fått många lyssnare både i och utanför Sápmi. De har även fått fans som inte förstår samiska. Några av dessa har tagit kontakt på sociala medier för att få låtarna översatta.
– Vi har flera norska lyssnare som har skrivit till oss på Facebook och Instagram och berättat att de har börjat på samiskakurs för att lära sig våra texter, de har blivit inspirerade och vi veta vad vi sjunger om, säger Nils Mikael.
På svensk sida spelas Felgen Orkester främst i Sameradion. Men i Finland blev låten Jovvna, som gavs ut 2017, A-listad i deras motsvarighet till P3 där det vanligtvis spelas låtar på finska och engelska.
Deras mest spelade låt på Spotify är Buolli Dolla som gavs ut 2015. När detta skrivs har låten strax över en miljon streams. Låten kom till på ett hotellrum efter en konsert på Nilut-cup i Kautokeino.
– Vi spelade gitarr och de var kanske 10-15 personer på hotellrummet. Där började vi och spela och jojka på jojken som är i Buolli Dolla. Och på en gång blev det allsång, alla var med. På måndagen spelade vi in en demo i hemmastudion, säger Nils Mikael.
Två dagar senare spelade de in låten en riktig musikstudio i Alta och på fredagen samma vecka gavs låten ut på Spotify. Idag avslutar de varje konsert med Buolli Dolla.
För Felgen orkester har musiken blivit ett tydligt band mellan medlemmarna som gjort att de har träffats regelbundet. När de brukar träffas brukar de alltid prata musik, både sin egen den musik de tycker om.
– Musiken har också säkerställt att vi träffas regelbundet, även om produktionen av låtar funkar utan att träffas fysiskt – så vi måste alltid träffas när vi gör en liveproduktion, säger Petter.
Den pågående pandemin och att de idag bor utspridda över Alta, Karasjok och Härnösand har gjort de svårare att träffas på grund av gränser och reserestriktioner. Det har inneburit att de har spelat in den nya skivan Čuđitpå distans. Čuđitbeskriver de som ett indierockalbum som är deras mest personliga album som de någonsin gjort.
– Men albumet i sig har kanske lite mer politiska texter och personjojkar, säger Petter.
Felgen Orkester har aldrig spelat covers utan alltid skrivit sina egna låtar på samiska. Det gäller även för det flesta låtarna på det senaste albumet Čuđitmed ett litet undantag. Låten Giđđa beaivvitär skriven av Arne Hansen och Tore Lindi. Arne Hansen, som är pappa till Petter Hansen och Tom Stian, gick bort under arbetet med albumet.
Eftersom alla länder i Sápmi förbjudit alla stora folksamlingar under den pågående pandemin så har det inte kunnat spela live. Något som de tycket är trist eftersom inte har haft möjlighet att spela de nya låtarna för publiken.
– När vi har gett ut låtar så prövar vi dem på en publik och då får vi reda på om låtarna fungerar. Om de inte fungerar på publiken så prövar vi nåt annat. Då plockar ut de bästa låtarna från alla albumet, säger Petter.
– När vi spelar för publik så är det ofta de låtar som har jojkelement i sig som funkar. Då blir det mest tryck i publiken. Då blir det alljojk och sånt. Det är kul, säger Nils Mikael.
Förutom konserten så saknar de även att umgås under resorna till och från konserterna.
– En konsert i Tromsö, Jokkmokk eller Enare är ju bara en och en halv timme på scen. Men man saknar att resa på fredag och komma hem på söndagen, säger Nils Mikael.
Framtidsplanerna, förutom att producera musik, kommer att vara att göra en liveproduktion (konsertproduktion) så att de är redo när samhället öppnar för livekonserter.
Förutom det har de en tydlig plan. I och med senaste albumet så har det gett ut cirka 50 låtar. Men de har som mål att ge lika många till inom några år. I väntan på att få möjlighet att spela live igen har arbetet med de nya låtarna börjat.
– Vi har sagt att vi ska ge ut 100 samiska låtar. Vi räknade ut att 2027 ska vi ha 100-låtars-jubileum, säger Petter.
Text Marica Blind