Keiino representerade Norge i årets Eurovision Song Contest och slutade på en sjätteplats. Nu är tanken att göra ett konceptalbum med urfolksspråk, en dröm som Fred Buljo hade innan Keiino föddes.
– Det är så viktigt att ge en arena för urfolksspråk som sakta men säkert håller på att dö ut världen.
Fred Buljo, även känd som rappare i Duolva Duottar, bildar tillsammans med Tom Hugo Hermansen och Alexandra Rotan gruppen Keiino. Med låten Spirit In The Sky har de nått stora framgångar både i och utanför Norge. Redan när det blev känt att de skulle tävla i Melodi Grand Prix i Norge började de turnera. Efter vinsten i början på mars har de gjort ett antal spelningar och promotion ute i Europa, och publiken har jojkat med.
– Det har varit helt sjukt, på varje plats vi har varit har vi fått hela publiken att jojka. Många ute i Europa vet en hel del om vad jojk och samisk kultur är. I exempelvis Spanien och England har de ganska bra koll. Jag vet inte om de kanske lär sig i skolan. Många vet att vi har vårt eget språk, vår egen kultur, hur vi levt historiskt och hur förnorskningsprocessen gått till, berättar Fred Buljo.
För honom har det varit väldigt viktigt att lyfta samisk kultur och språk under sin medverkan i Eurovision Song Contest. Bland annat har han tackat på samiska efter varje scenframträdande och berättar att han under varje intervju i Israel berättat om sin kultur, om jojken och vad samerna gått igenom.
– Jag har berättat om hur vi assimilerats under många år och jag har pratat för minoriteternas sak, säger han.
För Fred Buljo har det enbart varit positivt att få möjligheten att lyfta samisk kultur ute i Europa.
– Det här är något som vi alla samer gör och jag är bara en del i ett kollektiv, men det hjälper att stå på världens största musikscen. Jag hoppas att det här bara är en av många vågor som bidrar till att uppmärksamma samisk kultur i resten av världen.
I höstas, innan Keiino ens fanns som grupp, fick Fred Buljo höra talas om att 2019 har utnämnts till urfolksspråkår. Han fick då idén att göra ett projekt att samla urfolksspråk på ett album. När Keiino blev en grupp lanserade han idén för Alexandra och Tom Hugo.
Och nu, efter sjätteplatsen i Eurovision Song Contest, är det på ett sådant albumkoncept som fokus ligger, vid sidan av kommande turné.
– Vi kommer nog inte att ge ut ett album med Keiino. Vi satsar hellre på singelsläpp och använder albumkonceptet på urfolksspråken.
Hur det ska gå till rent praktiskt är i dagsläget oklart, men Keiino kommer att söka medel för att finansiera projektet. De hoppas kunna åka till bland annat Nya Zeeland, Australien och Nordamerika.
– Idag kan man göra mycket med en mobil musikstudio, men vi får se hur långt vi kommer och hur många språk vi får med oss. Vi siktar högt och ska göra vårt bästa och vi tänkte börja till hösten.
För Fred Buljo är ett urfolksspråkår en stor möjlighet till att sätta fokus på urfolksspråken och på sikt få dem att blomstra.
– Jag vill vara med och motivera alla de som har samisk bakgrund att ta tillbaka och att använda sitt språk. Det är en otroligt fin skatt som vi besitter och om inte vi använder språket, vem ska då göra det? Vi har ansvar för att språket ska överleva.
Däremot, säger han, borde urfolksspråkåret utökas till att omfatta fyra-fem år.
– Det är många som inte fått med sig att det är urfolksspråkår i år och ett år är inte så långt. Kanske borde man även ha en egen dag varje år där man lyfter urfolksspråk.
Text Katarina Hällgren