Inget förbundsmöte
Sáminuorras förbundsmöte, som skulle ha hållits i Saxnäs den 28-31 maj ställdes in. Sáminuorra planerar nu att ha årsmöte digitalt den 22 augusti, med möjlighet att delta på plats i Jåhkåmåhkke.
Idrottstävlingar i Kanada inställda
Arctic Winter som Games skulle ha arrangerats i Yukon, Kanada, den 15-21 mars ställdes in. Tävlingarna skulle ha firat 50 år i år och omkring 2 000 ungdomar i åldrarna 13-18 år brukar delta och tävla i en rad olika sporter.
Inget plenum i Stockholm
Årets andra plenum för Sametingets ledamöter skulle ha hållits i riksdagshuset i Stockholm den 26-29 maj. Tillsammans med talman Andreas Norlén och riksdagsförvaltningen försöker sametingets ordförande, presidium och styrelse att hitta en lösning för att förlägga något av de återstående plenum för nuvarande mandatperiod i riksdagshuset.
Inget SM i sommar
Det blir ingenting av sommarens planerade samemästerskap i Jokkmokk. Storlule sameförening och Sarek IF skulle ha arrangerat tävlingarna den 14-16 augusti, men i början av maj meddelade Samernas Idrottsförbund att de båda arrangörsföreningarna beslutat att inte genomföra mästerskapen på grund av covid-19.
Piteå Summer Games ställs in
Sveriges näst största ungdomsturnering i fotboll, som skulle ha arrangerats sista helgen i juni, ställs in. Turneringen brukar samla deltagare från hela världen, men med rådande viruspandemi har arrangörerna därför valt att göra ett uppehåll till nästa sommar.
Ingen midsommarfirande i Ankarede
I mitten på maj meddelade Frostviken-Hotagens sameförening att de ställer in alla arrangemang under midsommar i Ankarede/Blåsjön i år. De hälsar alla välkomna tillbaka nästa år istället.
Det blir konfaläger – på jullovet
Just nu skulle årets konfirmationsläger varit i full gång. Men med anledning av coronapandemin är det omöjligt att genomföra konfirmationslägret på det sätt som man brukar. Istället har Edelviks folkhögskola och Svenska kyrkan, som står bakom lägret, beslutat att konfirmanderna istället ska träffas i fyra mindre grupper fördelade på två helger i oktober. Det följs av ett gemensamt nyårsläger 29 december-5 januari. Den 6 januari tanken att konfirmationsgudstjänsten ska hållas i Burträsk kyrka, men någon festmiddag blir det inte. Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kvarstår eller skärps så kan upplägget behöva förändras ytterligare.
Tillbakablick:
Drygt 100 år sedan stor pandemi
1918-1920, härjade spanska sjukan i världen. Spanskan, som den också kallades var en ovanlig svår och dödlig form av influensa som satte sig på lungorna. Spanska sjukan tog främst unga vuxna och totalt dog omkring 50-100 miljoner människor, vilket motsvarar 3-6 procent av den dåvarande befolkningen. Spanska sjukan kom till Arjeplog 1920 och där hade man den största andelen döda i Sverige med cirka 3 procent av invånarna.
Bra för miljön:
Utsläppen har minskat
I mitten av maj presenterades en studie av koldioxidutsläpp i 69 länder som gjorts av Global Carbon Project. Studien är gjord sedan coronapandemin startade och visar på att världens koldioxidutsläpp minskat med så mycket som 17 procent under perioder med hårdast restriktioner. I Sverige har utsläppen som mest minskat med 28 procent. Om restriktionerna kvarstår över hela världen under resten av detta år så beräknas minskningen av utsläpp till 7 procent. Det är vad som behövs årligen under nuvarande decennium för att klara Parisavtalet.
Men för att inte utsläppen ska öka till tidigare nivåer krävs att länderna påbörjar stora strukturella förändringar medan delar av samhället fortfarande är stängt. Det menar professor Corinne Le Quéré vid East Angliauniversitetet som lett studien.
– Och om den visionen inte finns – om regeringar bara återbygger på sättet vi gjorde förut – så är det en katastrof för att nå våra klimatmål. Så vi står verkligen vid ett vägskäl, säger Corinne Le Quéré till Ekot.