Vad är dekolonisering för dig? Eller undrar du vad dekolonisering egentligen är? Det är hur som helst ett begrepp som håller på att få en plats inom Sápmi. Begreppet dyker upp på föreläsningar, inom den samepolitiska debatten, inom forskningen och kanske framförallt bland konstnärer och kulturarbetare. Det är kanske lätt att använda begrepp som man hört eller tycker låter bra, men har vi i Sápmi egentligen koll på vad vi pratar om?
Och för att prata om dekolonisering, måste man också prata om begreppet kolonialism? Om man nu ska prata om detta överhuvudtaget. För att få någon ordning på det som man kanske ibland kan benämna som begreppsförvirring så har Nuorat tagit reda på mer. Vad är dekolonisering för dig? var en av frågorna vi ställde till våra intervjuobjekt. De har pratat om språk, marker, historiska trauman, normer, pedagogik, strukturer och mycket mer.
Slöjdaren Fredrik Prost berättar om trummor som sitt dekoloniseringsprojekt, Anne Wuolab och Johan Sandberg McGuinne pratar om sin kärlek till samiskan och hur det var att inrätta en samisk ambassad. Och lagom till att Nuorat grottade ner sig i begreppens värld släppte konstnärsgruppen Suohpanterror en toolbox för dekolonisering, det berättar Jenni Laiti mer om.
Aana Edmondson fick cancer när hon var 14 år. I det här numret berättar hon om sjukdomstiden, om vägen tillbaka och hur hon nu lever livet fullt ut.
Anna Kuhmunen och Leila Nutti berättar om sitt intresse för renvallaren och dess betydelse inom renskötseln som de dokumenterat i en nyutkommen bok.
I höst fyllde sametinget 25 år. Vad har egentligen hänt på dessa år? Det har Pia Sjögren fördjupat sig i och här bjuder vi på en tillbakablick från tiden innan sametingets bildande och fram till idag.
Dessutom är Nuorat oerhört stolt att få äran att publicera Moa Backe Åstots novell En liten röd droppe, som vann Sveriges radios novellpris i höstas, på lulesamiska. Det och mycket mer hittar ni i årets sista nummer.
Nuorat önskar er trevlig julläsning, och missa inte att kolla in vår sprillans nya hemsida, nuorat.se.
Vi ses igen nästa år!
Katarina Hällgren, chefredaktör