I våras släpptes Anne Wuolabs debutroman Ii šat summal –Inte längre tid för ignorans(H:ström text och kultur, Umeå 2018.)
I denna feel-good roman med erotiska scener får vi följa med huvudpersonen Lisa Fjell (Læjsa) och hennes flytt till hembygden.
Bokens handling utspelar sig år 2011. I boken får vi lära känna huvudkaraktären Lisa som är i trettioårsåldern och bor i Sundsvall men är ursprungligen från Vilhelmina i Västerbottens inland. I Sundsvall jobbar hon på kontor tillsammans med sin goda kollega Mikael. I början av boken lever Lisa nästan ”singelliv” i Sundsvall fast hon är tillsammans med Lars som bor kvar på hemorten och är renskötare. Lars är även son till ordföranden i samebyn.
Under en festkväll i Sundsvall händer något som Lisa ångrar djupt. Lisa åker hem för att träffa sin pojkvän, det är vår och de är uppe i fjälls, då de har varit tillsammans i snart tio år.
Det är då Lisa bestämmer sig för att flytta hem där hennes närmaste bor, föräldrar, bästa vänner och Lars. Det är här hon hör hemma bland dessa för henne kända platser. Här är hennes framtid hos Lars, han som har bett henne att flytta hem så de kan påbörja deras gemensamma liv tillsammans. Lars beskrivs som en samisk drömman som ska börja satsa på renskötseln och få en egen renhjord. Han kan allt inom renskötseln och är duktig och snygg och så kan han älska Læjsa som ingen annan gjort.
Hennes kollega Mikael hjälper henne vid flytten och kör även henne de 40 milen hem. Lisas liv faller på plats, hon får ett nytt jobb på tekniska avdelningen i kommunen som nyss blivit samisk förvaltningskommun. Lisa börjar även att använda sitt samiska namn Læjsa. Hon börjar fundera på varför hon inte flyttat hem tidigare då hon inte har några som helst problem att lämna stadslivet. Andra karaktärer i boken är Læjsas föräldrar, som också bor kvar på hemorten, hennnes vän Anne Márja, samt Hilje som hon träffat i Sundsvall och som plötsligt kommer till hennes hembygd.
De boken lyckas bra med är att den fångar de samiska ungdomarnas identitet idag. I boken kan man nästan utläsa att huvudkaraktären Lisa har två identiteter. I början av boken är hon Lisa som bor i staden Sundsvall och då när hon flyttar tillbaka till sin hembygd är hon plötsligt Læjsa. Det ger en extra effekt att hon byter namn i boken, då det känns som om hon även byter identitet vilket man som ung same gör idag då man lever i två världar, det samiska och majoritetssamhället. I den samiska identiteten har man släkt och familj i hembygden. Och identiteten man har i majoritetssamhället där människor inte vet att man är samisk och vilken släkt och familj man tillhör samt friheten det medför.
Men vad händer om de två världarna möts? Om de som känner stads-Lisa kommer hem till hennes hembygd?
I början beskriv deras liv som löjligt bra. Det stör nästan mig som läsare, när det känns för bra för att vara sant. För så är inte det riktiga livet. Lars friar till Læjsa och deras liv är perfekt. Læjsa och Larsa gör allt som förväntas av dem och av det samiska samhället. Men som tur är så fortsätter inte boken så. För som i det verkliga livet dyker snart något oväntat upp. På Læjsa och Larsas stora förlovningsfest på bygdens hotell påbörjas det riktiga dramat, det är här historien vänder då det oväntade sker, Læjssa singelstadsliv gör sig påmint och sätter hela hennes framtid med Lars på spel.
Det som är mest spännande i boken Ii sat summal är såklart huvudkaraktärens Lisas privatliv. Læjssa får uppleva att Sapmi är litet. Och plötsligt står hela Læjssas drömliv med Lars på spel.
Læjssa flyr till Umeå där det är Samiska veckan och mycket samer på plats. Hon går på samedans och Sofia Jannok konsert och plötsligt träffar hon en person från sitt förflutna.
Wuolabs bok vågar närma sig många tabuämnen. Vi som läsare får följa med huvudkaraktären Læjsas känslor men även hennes sexliv och hur hon njuter av livet. Det är inte så ofta vi får läsa rena sexscener i samisk litteratur och Wuolab beskriver sexscenerna oerhört bra så det blir intressant och trovärdigt att läsa dessa. Dessutom blir boken intressant med vändningen då det plötsligt kommer två män in i Læjsas liv.
Ibland går boken långsamt fram och mycket beskrivs detaljerat som inte hör till huvudberätttelsen. Men när väl boken kommer igång finns draman där. Wuolab lyckas fånga känslan hur det är att vara ung samiske kvinna idag, och att leva i glesbygden och det i kontrast med stadslivet. Det är så bra beskrivet och många unga samer kan relatera till det. Man får läsa om platser i sydsamisk område som annars inte berättas om i samisk litteratur som Sjädtevallie (Sundsvall), Vueltjere (Vilhelmina) samt Ubmeje (Umeå). Samtidigt som det är en väldigt samtida bok i fjällmiljö där renskötarnas utmaningar finns med som gruvetableringar och turistsatsningar som drabbar samebyarna idag. Språket förmedlar huvudkaraktärens tankar och hemplatser med rikligt bildspråk och med mycket detaljer. Ibland känns det som att det för mycket detaljer med som inte hör till berättelsen. Men det gör inte så mycket i det långa loppet, för har man en gång fastnat i boken är det svårt att slita sig och man sträckläser boken till sista ordet. Och om du inte har läst Wuolabs bok ännu så gör det! Och det slutet är oväntat – för livet blir ofta inte som man planerat.
Elin Marakatt
Författare
Anne Wuolab är 47 år och är gift och har två tonårssöner. Hon bor i Lycksele.
Ii šat summal, är hennes första bok. Anne Wuolab växte upp i en renskötarfamilj i Bálát (Ballangen), nära Áhkánjárga (Narvik) i Nordnorge. Hon studerade till journalist i Oslo och har jobbade med samiska och globala urfolks-, kultur- och samhällsfrågor i hela sitt liv.