Ny upplaga av Karesuandosläkter
Glädjebesked till dig som inte fått tag på släktboken, som varit slutsåld sen längre, eller bläddrat sönder ditt exemplar. 25 år efter den första upplagan av Karesuandosläkter har Johannes Marainen släppt en uppdaterad version av den populära boken för alla som vill fördjupa sig i släkterna från Karesuandoområdet.
Himlabrand nominerad till pris
Moa Backe Åstot är en av dem som är föreslagna att få Nordiska rådets barn och ungdomslitteraturpris. Hon är en av de två författarna som Sverige har nominerat med motiveringen att författaren på ett utmärkt sätt ger nytt perspektiv på kulturen och identiteten. På författarcentrumets Tjállegoahtes facebooksida säger Moa Backe att vinner hon priset gör hon det för Sápmi. ”Jag vill vara tydlig med att jag inte representerar min kolonisatör”.
Gárzi nominerad till Nordiska rådets pris
Sápmis förslag att vinna Nordiska rådets barn- och ungdomsbokpris är Sara Vuolab med diktboken Gárži. Vuolab skriver om psykisk ohälsa och hur ätstörningar tar över en ung människas liv. Nordiska rådets barn och litteraturpris har delats ut sedan 2013. Ännu har ingen samiskspråkig författare vunnit det. Den 1 november offentliggörs vinnaren av 2022 års pris.
Slangbellan till Moa Backe Åstot
I april fick Moa Backe Åstot priset Slangbellan som varje år tilldelas en debutant. I Himlabrand skildras en kärlekshistoria mellan två killar och även rätten till sin kultur och att leva som urfolk.
Många gillar Stöld
Ann-Helén Laestadius får Bokhandelsmedhjälparföreningens pris. Enligt dem är boken Stöld den bok som av förra årets utgivning gett dem största behållningen och personliga tillfredställelsen. Tidigare har Ann-Helen Laestadius roman Stöld vunnit Årets bok 2021 och Adlibrispriset för bästa roman. Till Nuorat säger Ann-Helén Laestadius att alla priser betytt oerhört mycket för henne och boken.
– Årets bok och Adlibrispriset är väldigt speciella då det är läsarnas röster. Det tredje priset är lika värdefullt eftersom det är människor som jobbar i bokhandelsbranschen som röstat. Jag är faktiskt rätt mållös att det blev så här, men jätteglad för uppmärksamheten som Sápmi får.
Enligt SR Sameradion så är det en av de böcker som lånats allra mest på biblioteken i de samiska förvaltningskommunerna. Ann-Helén Laestadius har tidigare vunnit flera stora priser för sina barn- och ungdomsböcker. Stöld är henens första vuxenroman.
Lulesamiska skrivregler på pränt
Nu finns det en handbok med lulesamiska skrivregler. Det är den första skrivregelboken för lulesamiskan och är resultatet av ett samarbete mellan Sametingen i Sverige och Norge. Språkarbetaren Per-Erik Kuoljok säger till Sameradion att lulesamiskan inte har varit ett skriftspråk på samma sätt som nordsamiskan som har fler bokutgivningar. Kuoljok tycker det är bra med skrivreglerna i en handbok, men säger att det inte får bli så att man börjar prata som man skriver.
Ny barnbok
Anna Nutti Wiandt är författare till barnboken Stiina på rymmen. Sara Sara har översatt till nordsamiska och Kajsa Nordlund står för bilderna i boken. I boken skildras vardagen för ett samiskt barn. Anna Nutti Wiandt vill att alla, oavsett bakgrund, ska känna igen sig i Stiina.
Ny bok av Kathrine Nedrejord
Författaren och dramatikern Kathrine Nedrejord fortsätter på våldtäktstemat i sin nyutgivna bok Forbryter och straff. 2017 blev hon våldtagen i närheten av sitt hem i Paris. I romanen Forvandlinga skrev hon om våldtäkt och återvänder nu hon till samma tema. Boken startar med orden ”jag har bestämt mig för att skriva om han”. I början av året kom den nordsamiska översättningen av Det Sara skjuler, en ungdomsbok som behandlar sexuella övergrepp. Till NRK Sápmi säger Nedrejord att det är viktigt att öppet prata om sexuella övergrepp.
– Det är som en ballong som blir större och större. Pratar man inte om det så sprängs den.
Bokväntan
I höst kommer romanen Folk som sår i snö. Författaren till boken heter Tina Harnesk, hon är från Jokkmokk och bor utanför Arvidsjaur. Det är en lyrisk och sarkastisk berättelse i samisk kontext som har rötterna i hennes familjs berättelser och tystnad, berättar hon på Tjallegoahtes webb. Tina Harnesk arbetar till vardags på biblioteket och Folk som sår i snö är hennes debutroman.