Tabupriset till ung författare
Sara Vuolab debuterade ifjol med sin diktbok Gárži där hon skriver om sina erfarenheter av ångest, ätstörningar och depression. I augusti mottog hon Tabupriset som delas ut av Rådet for psykisk helse till personer, organisationer och verksamheter som krossar fördomar om psykisk ohälsa, bryter tabun och främjar öppenhet om psykisk ohälsa. I samband med priset meddelade Rådet for psykisk helse att de bekostar en översättning av boken till norska.
Du kan se ett författarsamtal med författaren på förlaget Čálliidlágadus youtube-kanal.
Andra böcker som berör psykisk ohälsa är:
Guovtteoaivvat nisu Kirstti Paltto
Sáve Sápmi Elin Marakatt
Duođain in dieđe Juvva Pittja
Suorbmageažis Anne Marja Guttorm Graven
Läsecirklar i Sápmi
Tjállegoahtes läsecirkel Girjjerikkas kör sin andra omgång i höst och nu startar också Kiruna sameförening en lokal läsecirkel i höst! Det kanske hade varit nåt ƒör fler föreningar att ta efter? De startar med att läsa Risten Sokkis Geađgeloddi som Heaika Wollberg också recenserade på Sameradions serie Girjemiella och går att lyssna på än om du behöver mer lästips.
Tid, aejkie, ájgge, áigi – tio år sen
Det var temat i skrivartävlingen Skriv så det hörs 16-26! som arrangerades av Nuorat, Giron Sámi teáhter, Sáminuorra och samiska veckan i Umeå 2011. Vi kollade med en av vinnarna vilken påverkan tävlingen hade på deras skrivande.
Olle Kejonen fick andra pris på tävlingen med sin dikt “Lapp skall aldrig vara lapp.”
Fortsatte du att skriva dikter?
– Nej, men jag skriver fortfarande på samiska och om samiska i mitt jobb som forskare och lärare vid Uppsala Universitet.
Vad betydde skrivartävlingen för dig? Motiverade vinsten dig?
– Jag tror att jag blev modigare att skriva på samiska. Fast det bara var en kort dikt så var det en stor händelse för mig att den publicerades.
Om du inte längre skriver, varför inte?
– Jag överlåter poesiskrivandet till poeter!