Polis om tjuvskjutna renar
”Polis-Lena”, Lena Nilsson, har jobbat som polis i Idre under 22 år. I ett reportage i Polistidningen berättar hon om sitt jobb och sådant hon upplevt och lärt sig under åren.
Hon menar bland annat i intervjun att osämjan mellan samer och andra invånare nästintill obefintlig.
”Visserligen tjuvskjuts en del renar, men inte som hatbrott, utan för att äta köttet”, säger hon bland annat i intervjun.
Artikeln delades flitigt på sociala medier och irritationen över citatet var påtaglig.
Juvvá hyllas i dansföreställning
Of itself: in itself är en dansföreställning som skapats som en del av projektet Humans & soil. Verket har fokus på urbefolkningars erfarenheter av förtryck, och är ett samarbete mellan svenskar, samer och ainufolket från norra Japan. Koreograf och initiativtagare är Marit Shirin Carolasdotter. Linnéa Sundling och Sebastian Björkman deltar som dansare, och för text/dramaturgi står Juvvá Pittja.
Of itself: in itself hade premiär på Norrlandsoperan i augusti. I en recension i Västerbotten-Kuriren sägs att Juvvá Pittjas inslag förstärker och förtydligar verkets politiska tyngd. ”Hans ord belyser kampen, den som pågår till utmattningens gräns och som vi får uppleva genom de dansande kropparna som inte kan sluta röra sig, kämpa, fäkta, hålla sig ovan vattenytan i en upprepning som angränsar till ett trancetillstånd.”
Musikörat till Sara
Sara Ajnnak har fått Live at Heart-festivalens prestigefyllda pris Musikörat! Juryn tilldelar henne priset för att hon banar nya vägar för den samiska musiken. ”Genom sitt konstnärskap har hon med både kreativitet och stor talang tagit det samiska ljudlandskapet till nya outforskade platser och lyft den samiska kulturen i välden. Live at heart är därför stolta över att tilldela Sara Ajnnak det välförtjänta Musikörat år 2021.”, sägs i motiveringen.
Sara Ajnnak själv säger att vägen till de allra första tonerna och melodierna har varit lång, och att hennes musik inte bara är ord och melodier, utan också ”…ett resultat av ett jävlar anamma som vilar på en urgammal tradition…”
Oro för näthat
Oron för att utsättas för näthat har medfört att två av tre svenskar undviker att ta ställning i samhällsfrågor. Sju procent av de som tillfrågats i Sifo-undersökningen har utsatts för näthat under det senaste året, men oron för att utsättas är betydligt större. 87 procent av deltagarna i undersökningen ser näthatet som ett demokratiproblem.
Evelina Solsten lägger ut klipp om den samiska kulturen på Tiktok, och hon är en av de som har fått ta emot näthat. Hon har anmält kommentarerna och blockerat flera användare på Tiktok. Evelina Solsten vill dock inte sluta använda Tiktok, utan säger till Sveriges Radio P3 att hon ser det som en möjlighet att sprida information och öka kunskapen om den samiska kulturen.
Nya läromedel på sydsamiska
Vanja Torkelsson har jobbat i många år som lärare för tonåringar och lite äldre elever, och har sett bristen på bra läromedel för denna grupp. Så hittade hon bra tyska läromedel, och har nu översatt den första av de böckerna till sydsamiska, och fått precis det hon önskade; moderna teman, modern pedagogik och stor vikt på grammatik.
Språket ligger på nybörjarnivå, och med den ljudinspelning som nu är klar lämpar sig läromedlet även för den som vill träna på egen hand. De elever som Vanja Torkelsson testat materialet på är mycket nöjda. Tanken är att det ska användas både i Norge och i Sverige.
”Det känns väsentligt att få dela med sig utav grundspråket som jag hade. Jag var modersmålstalare som barn, och det känns väldigt trevligt att kunna lämna över det.”, säger Vanja Torkelsson i en intervju i Sameradion & SVT Sápmi.
Vigselmiljö
I Örnsköldsvik kan par vigas borgerligt i en finsk/samisk miljö i stadshuset Kronan. Konsthantverkaren Birgitta Ricklund har tillverkat ett vigselbord som knyter an till samisk kultur, och hon ser uppdraget som ett hedersuppdrag. Vid bordet hänger en rana, vävd enligt finsk tradition av textilkonstnären Kaija Orava.
Örnsköldsviks kommun ingår i både finskt och samiskt förvaltningsområde, och den här satsningen präglas enligt minoritetssamordnare Harriet Kuoppa av ordet ”tillsammans”.