Bättre skydd för rättigheter
Amnesty International vill att samernas rättigheter får ett bättre skydd.
Tilda Pontén, jurist på Amnesty har varit med och skrivit årets rapport från Amnesty International, där man har granskat hur 155 länder tagit hänsyn till mänskliga rättigheter under föregående år. När det gäller Sverige säger man att trycket på samiska traditionella marker ökar samtidigt som det begränsade skydd som finns är långt ifrån tillräckligt, och att den samiska kulturens överlevnad är hotad på sikt.
– Det här har ju FN och andra internationella organ konstaterat gång på gång, säger Tilda Pontén till SVT Sápmi.
Amnesty vill nu ha en ny lagstiftning, som stärker det rättsliga skyddet för samers rättigheter genom att garantera samisk rätt till mark och ett fritt och informerat förhandssamtycke.
Trycket på de samiska traditionella markerna kommer från bland annat gruvor, skogsavverkning och vindkraftsanläggningar, men också från effekterna av klimatförändringarna.
Uppmärksammad dansfilm
Filmen Faamoe, producerad av Marika Renhuvuds företag Renhuvud Dans, har nominerats på flera olika filmfestivaler, bland annat i Montreal, Cannes och Barcelona. Filmen har även fått en semifinalplats på New York International Women Festival.
– Det känns overkligt, och jättejättekul. Jag hoppades att det skulle bli spridning på den här filmen, men var inte beredd på att det skulle vara så många olika festivaler som skulle tycka om den, säger dansaren och koreografen Marika Renhuvud till Sameradion.
Rapport om våld mot kvinnor
På uppdrag av Sametinget har Umeå universitet tagit fram en rapport om våld mot samiska kvinnor i Sverige. Den visar att över hälften av de samiska kvinnorna har utsatts för sexuellt våld, sju av tio har utsatts för psykiskt våld och nästan var tredje för fysiskt våld.
Rapporten visar också att en större andel samiska kvinnor än kvinnor i Sverige i stort uppger att de utsatts för de grövsta formerna av sexuellt våld, såsom våldtäktsförsök och våldtäkt.
– Resultaten är mycket oroande och talar sitt tydliga språk. Det krävs många fler åtgärder i det samiska samhället och i majoritetssamhället riktade mot våldet mot samiska kvinnor och flickor, samt HBTQI-samer, säger Marie Persson Njajta, styrelseledamot i Sametinget.
Rapporten visar också att samiska kvinnor under 45 år är mer utsatta för våld än äldre kvinnor.
Jenny Brandén, huvudförfattare till rapporten, säger i en intervju med Sameradion att man inte har undersökt orsakerna bakom den statistiken, men att hon gärna skulle vilja gå vidare och veta mer om varför det ser ut så.
Hotfullt klotter
Glädjen över att kunna presentera den samiska utställningen ”Colors of Kolonialism” byttes snart mot oro och otrygghet. Kort efter vernissagen möttes personalen vid Aerpie, en del av Slipvillan konstcentrum på Långholmen i Stockholm och centrum för samisk samtidskonst, av hotfullt klotter på flera av utställningsaffischerna vid entrén.
– Det var chockartat och väldigt obehagligt. Det känns väldigt hotfullt och jag känner mig personligen otrygg på den här platsen nu, säger Emma Göransson, konstnärlig ledare på Aerpie till SVT Sápmi.
Utställningen ”Colors of Colonialism” handlar om motståndskraft, hopp i kolonialismens spår och samer som tvingats anpassa sig efter nationella gränser. Den är skapad av konstnären Lena Stenberg.
Opassande bildval
När DN på ledarplats skrev om turerna kring Anna Kinberg Batra med rubriken ”Det är inte Anna Kinberg Batras lapp i receptionen som är det största problemet” valde man att illustrera texten med en bild på Kinberg Batra tillsammans med Sametingets ordförande Daniel Lyngdorf Vinka – den senare klädd i kolt.
Bildvalet väckte kritik och efter att läsare hört av sig till tidningen byttes bilden ut.
– Vi gjorde fel, säger Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter till SVT Sápmi.
Jon Petter Stoor, forskare vid Umeå universitet, är en av dem som reagerade på bildvalet.
– Det är bra att man förstår att det är problematiskt. Men jag tror att vi skulle behöva ha ett offentligt samtal om hur vi använder ordet lapp och hur vi förhåller oss till det, säger han i samma intervju med SVT Sápmi.
Renköttsöverenskommelse
Vilhelmina kommun har gjort en överenskommelse med samebyarna för att säkra tillgången på livsmedel i händelse av kris eller krig. Överenskommelsen innebär att Vilhelmina kommun kan avropa 3 000 kilo renkött från samebyarna för att säkerställa livsmedel till kommunens vård, skola och omsorg. Vilhelmina Norra sameby och Vilhelmina Södra sameby är positiva till överenskommelsen och ser det som ett sätt att höja statusen på rennäringen som yrke och renen som råvara.
Läsorganisation prisas
Årets Almapris, Astrid Lindgren Memorial Award, går till den australiensiska läsorganisationen Indigenous Literacy Foundation. Organisationen får priset, fem miljoner svenska kronor, för sitt innovativa arbete med att sprida litteratur till barn bland Australiens urfolk.
Totalt 245 kandidater från 68 länder och regioner var nominerade.
– Vi är chockade. Det kommer att ta tid för oss att förstå det här och verkligen ta in det här fina utfallet, säger Ben Bowen, vd för Indigenous Literacy Foundation till SVT Sápmi.
Han berättar också att organisationen har flera samarbetspartners och är verksamma i 427 samhällen runt om i Australien.
Sydsamisk kulturfond
Norges regering avsätter 5 miljoner kronor till sydsamisk kulturfond i sin budget.
– Regeringen följer upp Fosenavtalet. Tanken med kulturfonden är att medlen ska kunna användas under flera år för att stötta upp den sydsamiska kulturen, säger energiminister Terje Aasland (Ap), i ett pressmeddelande.