Podd prisas
Den sydsamiska podden Hævvi får NRK Sápmis språkpris. Podden drivs av programledarna Jonna Dunfjeld-Mølnvik från Snåsa och Nelly Engström från Vilhelmina, och titeln Hævvi betyder ”Självklart”.
Helt självklart att prata samiska i en podd var det dock inte för Nelly Engström i början, eftersom hon ansåg att hon inte var tillräckligt bra på att prata samiska, berättar Jonna Dunfjeld-Mølnvik för NRK Sápmi. Men hon valde att gå ut ur sin komfortzon, bli en av programledarna och varje vecka prata ett språk som hon skulle ha haft som modersmål, och många ser upp till henne för det.
I motiveringen till årets språkpris säger NRK Sápmi att man vill lyfta fram arbetet med att utveckla och stärka sitt eget språk och samtidigt vara en god språkförebild för andra.
Ny forskning på renens sömn
Ny forskning vid Norska institutet i Bioekonomi i Tromsö visar att renen sover lika mycket på sommaren som på vintern, vilket överraskade forskaren och kronobiologen Gabriela Wagner. Hon berättar i en intervju med Sameradion att man tidigare gjort aktivitetsmätningar på ren, och att dessa visat att renen rör sig och är mer aktiv på sommaren.
– I Arktis har vi konstant ljus på sommaren och konstant mörker på vintern. Det kan göra det svårt för den inre klockan att hänga med, säger hon till Sameradion.
Men forskningen, som utförts med hjälp av EEG-elektroder som limmats fast på renarnas huvuden, visar att renen sover lika mycket året om. Elektroderna mäter hjärnans aktivitet, och med den här forskningen har det visat sig bland annat att renen kan sova stående, att den kan sova med öppna ögon och att den kan sova medan den idisslar.
Duodjipar är Asa Kitok-stipendiater
Doris och Sven-Åke Risfjell är årets mottagare av Asa Kitok-stipendiet. Stipendiet, som delades ut under Jokkmokks marknad, uppgår till 75 000 kronor.
Det är första gången som stipendiet tilldelas ett par. I motiveringen från Sami Duodji sägs att Doris och Sven-Åke Risfjell låter gammal duodjitradition och traditionella former möta ny design och gestalta gammal kunskap i ett nytt tänkande utifrån dagens behov.
Amnesty Sápmi prisas
Amnesty Sápmi får ta emot 2023 års stipendium från Kaija Anstensens minnesfond. Amnesty Sápmi är sedan 2021 en egen förening inom svenska Amnesty.
Stipendiet, 30 000 kronor, ska användas för att stötta föreningen i arbetet med att synliggöra markexploateringar i Sápmi och vilka konsekvenserna av exploateringarna blir.
– Det känns mycket hedrande att vi erhåller Kaija Anstensens stipendium. Det är ett erkännande för att vårt ideella arbete uppskattas och att vårt engagemang har betydelse, säger Amnesty Sápmis ordförande Erik Törnlund i ett pressmeddelande.
Jonsson får Sara Lidman-pris
”Med värme, vrede och en avväpnande humor avtäcker och återtar Jonsson sin egen och sina förfäders nedtystade och oberättade historia.”, sägs i motiveringen till årets Sara Lidman-pris, som går till serietecknaren Mats Jonsson.
Priset är instiftat av Sara Lidman-sällskapet, och delas ut på Umeå Kulturhus under Sara-dagen, den 23 mars.
Prisas av Samiska minnesfonden
Camilla Olofsson Båatas från Staare/Östersund får 2024 års stipendium, 25 000 kronor, från Samiska minnesfonden. Hon får stipendiet för att undersöka förutsättningarna för ett doktorandprojekt som studerar småskalig järnframställning och dess samband med tidig renskötsel inom Njaarke sameby.
Stipendiet är också en uppmuntran för vidare doktorandstudier, och möjliggör ett besök i Finland hos forskningsprojektet ”The Iron Saami” som bedriver forskning kring järnframställningsplatser.
Stipendiet tillkännagavs under Samefolkets dag den 6 februari.
Dansfilm om kvinnlig urkraft
Dansaren Marika Renhuvud har, tillsammans med andra urfolkskvinnor skapat dansfilmen Faamoe. Filmen skildrar den urkraft som kvinnor bär. ”Med hjälp av naturen och den samiska gudinnan Sarahkka berättar denna film om gemenskap, styrka och kraft”, skriver Marika Renhuvud på sin hemsida.
Elsa Laula får egen skylt
I samband med samiska nationaldagen den 6 februari avtäcktes en blå skylt på Elsa Laula Renbergs plats vid metodistkyrkan i Trondheim. Blå skyltar markerar kulturhistoriskt betydelsefulla platser.
Den här skylten markerar platsen där den samiska politikens vagga stod, säger Sametingsrepresentanten Kristin Sara (NSR) till NRK Sápmi.
Dokumentär om identitet
Efter att Saara Hermansson tagit hem sin andra vinst i Sámi Grand Prix ifrågasattes hennes jojk och samiskhet på sociala medier.
I en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt säger hon att hon vuxit upp med en samisk kultur och identitet, men kanske inte så stark som andra tycker att det borde vara.
Att börja jojka var ett sätt för Saara Hermansson att återta sin kultur och identitet, och hon vill gärna berätta om sin identitetsresa för andra. Det gör hon i dokumentärfilmen 100 % same, som hade premiär den 6 februari på URplay.se.
– Det är viktigt att andra samer som är i sitt återtagande får en tröst i att man är inte ensam i känslan av att kanske känna sig otillräcklig som same.