Buffy Sainte-Maries bakgrund ifrågasatt
I en dokumentär gjord av CBC anklagas Buffy Sainte-Marie för att ha ljugit om sin bakgrund, och att hon inte alls tillhör något urfolk.
Buffy Sainte-Marie är en av världens största urfolksartister, och hon har berättat att hon föddes i provinsen Saskatchewan av föräldrar som tillhörde ursprungsbefolkningen Piapot cree nation, men att hon adopterades bort till en vit familj i USA.
I dokumentären visas vad som sägs vara hennes födelseattest. Enligt det dokumentet föddes hon i Stoneham, Massachusetts och tillhör inte något urfolk.
Buffy Sainte-Marie, som idag är 82 år, säger själv i ett youtube-klipp som publicerats på CBC:s sida att hon i 60 år har delat den livshistoria hon själv känner till, och att hon vet vem hon är.
Källa: CBC och Sameradion
Kräver att domen följs
Den internationella urfolksorganisationen Cultural Survival kräver att Norges regering följer domen från Høyesterett.
Galina Angarova, ledare för organisationen, säger till NRK att det är ett genomgående problem att de som lever nära naturen körs över när det gäller stora industrisatsningar, inte minst när det gäller den gröna omställningen.
Hon betonar att i beslut som berör urfolk, ska det finnas så kallad ”Indigenous Peoples’ rights to self-determination and Free, Prior and Informed Consent, FPIC”. Det innebär en rätt, förankrad i FN, till informerat samtycke.
Fosen-saken har även engagerat europeiska urfolksorganisationer, exempelvis Society for Threatened Peoples, med säte i Tyskland, som gjort ett upprop där de ber investerarna ta ansvar för det som sker på Foten.
Källa: NRK
Elin-Anna romandebuterar
I januari utkommer Elin Anna Labbas debutroman Far inte till havet.
Romanen beskrivs som en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. ”Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot.” Handlingen bygger på berättelser om samiska byar som dränktes i samband med vattenkraftsutbyggning i norra Sverige.
Romanen utkommer även i en nordsamisk utgåva. Förlaget är Norstedts.
Källa: Norstedts
Mötte kungen
Fosenaktivister har nu använt sig av den gamla samiska traditionen att gå till kungen för att be om hjälp. Fredag den 13 oktober bad de om audiens hos H.M. Kong Harald, och samma dag fick de svar. H.M. Kong Harald och kronprins Haakon tog emot dem redan på måndagen den 16 oktober.
Ingke Jåma var en av de som var med vid audiensen. Hon berättar för NRK att det var ett starkt möte och att både kungen och kronprinsen visade förståelse.
Kungen kan inte ställas till ansvar i politiska frågor, men genom sin roll kan kungen ställa frågor till regeringen.
Bland de samer som tidigare bett om audiens hos Norges kung nämns bland andra Mikael Eira och Nils Gaup, som under Alta-kampen fick möta kong Olav och Elsa Laula, som fick audiens hos Kong Oscar II, för att prata om renskötarnas förlust av betesområden.
Källa: NRK
Tre har fått Gesällbrev
De första tre Gesällbreven i duodji – skinn och textil, har delats ut till Elsa Idivuoma, Sanna-Marja Tuorda och Sara Labba. De tre nya Gesällerna ska firas på Sámi Duodji under Jokkmokks vintermarknad 2024. Då kommer de också att ha en gemensam utställning tillsammans med Anders Svonni, Geställ i trä och horn sedan 2020.
Källa: Sameradion
Skyltar på samiska och meänkieli
En oenig kommunstyrelse i Kiruna har beslutat att gatunamn i ett område i nya centrum ska vara på samiska och meänkieli. Moderaterna röstade för svenska gatunamn, med hänvisning till att säkerheten bör gå före identitetspolitik.
Hela gatunamnet kommer att vara på minoritetsspråk, det kommer alltså inte att bli hybridnamn. Beslutet i kommunstyrelsen är ett principbeslut. Nu börjar arbetet med att bestämma vilka namnen ska bli.
Källa: SVT
Sjö får rätt namn
Sjön Riššajávri kallas på svenska för Trollsjön. När Kiruna kommun skulle sätta upp en skylt på den nya bilparkeringen vid E10:an öster om riksgränsen, gjordes en direktöversättning av namnet Trollsjön och på skylten benämns sjön Ruollajávri. Det ledde till protester, eftersom Trollsjön inte är sjöns riktiga namn. Den hade ursprungligen namnet Geargejávri, som betyder Stensjön. På lantmäteriets karta heter sjön idag Riššajávri.
Kirunas nya kommunledning har hörsammat kritiken och lovat byta ut skylten. Kommundirektören sammanfattar det som hänt med ett ord: ”Oproffsigt.”
Källa: SVT Sápmi
Var fjärde kommentar om samer är negativ
En ny rapport från Amnesty International Norge visar att var fjärde kommentar i samiska teman på facebook är negativ. Det handlar om fördomsfrämjande kommentarer, som underbygger felaktiga uppgifter om samer, exempelvis att samer inte är urfolk och att de hindrar utveckling. Fosen-debatten är enligt rapporten en av de debatter som ökat spridningen av fördomar mot samer på Facebook. Amnesty International Norge oroar sig nu för att samer drar sig undan den offentliga debatten för att slippa hetsen.
Runar Myrnes Balto, ledare för Norske Samers Riksforbund, säger till NRK att han inte är överraskad över rapportens innehåll, och att det är staten som har legitimerat en hetskultur. Därför menar Balto att staten har en skyldighet att ändra på situationen.
Källa: NRK och amnesty.no
Emil Karlsen språkprisas
Konstnären och artisten Emil Karlsen är årets vinnare av Språkløftprisen, som delas ut av norska Sametinget för fjärde året. Han får priset för sitt arbete med att lära, synliggöra och använda det samiska språket i det offentliga rummet.
Emil Karlsen kommer från Storfjord kommune och har, i likhet med många andra sjösamer, valt att synliggöra och lyfta sitt samiska arv och språk.
I ett pressmeddelande från norska Sametinget säger sametingspresident Silje Karine Muotka att Emil Karlsen är en förebild för många, eftersom han visar att det är möjligt att lära sig samiska även om det inte är modersmålet, och att han är ett gott exempel på hur man kan ta tillbaka språket och jojken som tidigare generationer har förlorat.
Radionoveller av Harnesk och Jannok
Tina Harnesk och Sofia Jannok är två av författarna som nu medverkar i Radionovellen i P1.
Till programserien beställs ett tiotal noveller av olika författare. Texterna är skrivna exklusivt för radio, och temat är fritt.
Tina Harnesks radionovell Maskrosresor handlar om en ung kvinna som växer upp i en kärleksfull familj, men sin pappa känner hon bara till genom berättelser.
Sofia Jannoks radionovell, Guohp’áhkku (Mögelgumman), som också är hennes debutnovell,
är en berättelse om två vilsna, frusna och rädda småpojkar ute på fjället, som plötsligt möter en mycket gammal kvinna.
Novellerna finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Sara-Elvira är Årets Unga förebild
Sara-Elvira Kuhmunen är en av årets Anders Carlberg-pristagare. Hon får priset som Årets Unga Förebild. ”…som det samiska ungdomsförbundets Sáminuorras ordförande har hon framträtt som en kraftfull talesperson för det samiska folkets rättigheter, och har visat extraordinärt ledarskap och mod.”, sägs i motiveringen.
Anders Carlberg-priset lyfter fram ledare och förebilder som genom sina liv och arbeten är källor till inspiration. Priset delades ut på Fryshuset i Hammarby Sjöstad den 10 november.
Seite återlämnad
Efter 115 år har nu Talma sameby fått tillbaka en seite som LKAB:s första chef Hjalmar Lundbohm tog med sig från ett besök på en helig samisk plats. Lundbohm motiverade stölden med att han ville rädda seiten från att bli stulen av turister.
Talma sameby krävde i ett brev till regeringen och LKAB att seiten skulle återlämnas, och LKAB:s presschef Anders Lindberg säger att det redan var företagets avsikt att så skulle ske.
Återlämnandet skedde med en ceremoni vid Hjalmar Lundbohmsgården, och samebyns ordförande Nils Johanas Allas säger till SVT Sápmi att det är en bra känsla att få tillbaka det som tillhör Talma sameby.
Källa: SVT Sápmi
Play-tips!
I år har Sáminuorra firat 60 år. SVT uppmärksammar det genom programmet Fight ja illu – Sáminuorra 60 år. ”Se Sáminuorra genom årsmötet, aktioner ur arkiven, längtan efter vi:et – från knuten näve till sydisdans, i en berättelse med både ”gamlingar” och tonåringar”, står det i programbeskrivningen på svtplay.
Unborn Biru prisas
Filmen Unborn Biru prisbelönades på imagineNATIVE i Toronto, världens största filmfestival för urfolk. Inga Elin Marakatt, som skrivit och regisserat filmen, vann Jeff Barnaby Award och The New Voice in Storytelling Award. Producenten Per-Josef Idivuoma var på plats i Toronto, och tog emot utmärkelserna.
Filmen, där huvudrollerna spelas av Sofia Jannok och Katja Omma Simma, handlar om stulet silver som för en förbannelse med sig.
Källa: SVT Sápmi
Fick lämna Robinson
Robinsondeltagaren Charlie Wiberg fick lämna tävlingen och programmet omedelbart, sedan det kommit till programledningens kännedom att han kallat Wilmer Tuoremaa för ”lappjävel”.
Uttalandet har inte fångats av kamerorna, eller uppfattats direkt av Tuoremaa, utan kom när Wiberg och Tuoremaa var på väg från örådet, på avstånd i från varandra i varsin båt.
Charlie Wiberg förklarar i en artikel i NSD att han inte menat något illa, utan att orden var menade med kärlek, och att han har många samiska kollegor på sitt jobb, där jargongen är hård men hjärtlig.
Wilmer Tuoremaa säger att det var bra att TV4 agerade när uttalandet kom till deras kännedom.
”Det är tråkigt för Charlies skull, men inte acceptabelt någonstans.”, säger han i en intervju med SVT Sápmi.
Tuoremaa säger också att han fått en ursäkt och haft ett bra samtal med Charlie Wiberg och att alla lär sig av misstag.
Källa: SVT Sápmi