Rubus Arcticusstipendiater
Författaren Elin Anna Labba och musikern Mirja Palo är två av årets Rubus Arcticus-stipendiater.
De får 100 000 kronor var från Region Norrbottens kulturstipendium. I motiveringen sägs bland annat att Elin Anna Labbas litterära debut i bokform gav eko i hela Sverige och att hon varit med om att starta författarcentret Tjállegoahte.
Mirja Palo har genom målmedvetenhet och stark drivkraft utforskat mellanrummen i gränslandet av samiskt, finskt och tornedalskt, och närmat sig områden som visar hur viktigt det är att aldrig sluta arbeta för samhörighet och förståelse mellan olika grupperingar i samhället.
Labba och Gualinga prisas
Elin-Anna Labba och Nina Gualingar har tilldelats IM-priset 2022, för att de på varsitt håll lyfter urfolkens rätt att existera. Elin-Anna genom att sprida kunskap om tvångsförflyttningen och Nina genom att lyfta klimaträttvisa och urfolks rättigheter globalt.
”Precis som IM:s grundare Britta Holmström gör både Gualinga och Labba viktiga medmänskliga insatser och väcker opinion mot förtryck, rasism och orättvisor”, skriver IM i ett pressmeddelande. IM står för individuell människohjälp, och är en idéburen obunden medlemsorganisation som jobbar globalt för en jämlik och medmänsklig värld. Pristagarna får dela på 50 000 kronor.
Laestadius aktuell med ny bok
Ann-Hélen Laestadius är aktuell med sin andra vuxenroman, Straff, efter succén Stöld. I boken får man följa fem renskötarbarn som tvingas gå i nomadskola på 50-talet och vad som händer trettio år senare när de valt olika vägar för att överleva och glömma.
– Straff bygger på verkliga upplevelser av att som barn vara utsatt för en psykisk och fysisk misshandel och inte minst handlar boken om tystnaderna som uppstod efteråt, säger Ann-Hélen Laestadius i ett pressmeddelande.
Boken släpps den 1 februari och ges ut av Romanus & Selling.
Ungdomsstipendiater
Lars-Johannes Labba och Sara Labba får 7 000 kronor var via Samiska minnesfondens ungdomsstipendium 2022.
Stipendiet riktar sig mot unga samer och syftar till att uppmuntra och främja deras arbete inom renskötsel, slöjd, jakt och fiske, studier eller samisk kultur.
Lars-Johannes Labba kommer att använda sitt stipendium för investeringar inom renskötseln, och Sara Labba kommer att använda stipendiet för att fördjupa sina kunskaper inom traditionella slöjdtekniker.
30 år av firande
Nästa år har Samefolkets dag, 6 februari. firats i 30 år. Nationaldagen firades första gången år 1993, samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår öppnades.
Skådisar sökes
Under hösten har arbetet med att hitta rätt personer för rollerna i filmen Stöld pågått. Inspelningarna ska göras under februari/mars och under nästa sommar. Filmen Stöld görs i ett samarbete mellan Internationella samiska institutet och Netflix, och bokens författare Ann-Helén Laestadius kommer att vara exekutiv producent.
Kritiserar skogscertifiering
Sofia Jannok riktar kritik mot FSC-certifieringen av skogsbruk, och vill arbeta för en ny certifiering som bättre tar tillvara urfolks rättigheter och kunskap. Hon bjuder in WWF, som varit med och tagit fram certifieringen, till Luokta-Mavas sameby för att visa konsekvenserna av modernt skogsbruk i renbetesland.
Henrik von Stedingk, skogs- och standardansvarig på FSC, menar att det handlar om vilka förväntningar man har, och att det ska gå att bedriva ett ansvarsfullt skogsbruk.
Källa: Sameradion
Årets miljöhjälte utsedd
Sofia Jannok har utsetts till Årets miljöhjälte av världsnaturfonden WWF. I juryns motivering sägs bland annat att hon får priset för sitt engagemang när det gäller att skydda skog i renbetesområde, och för hennes kamp för miljö, klimat och samernas urfolksrättigheter.
– Priset är för alla de generationer för mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Det är nu vår tur, eller vår plikt att göra detsamma för våra barn, säger Sofia Jannok.
Priset på 100 000 kronor tog hon emot under WWF:s höstmöte i Stockholm, i närvaro av Kronprinsessan.
Källa: P4 Västerbotten
Språkpris
Sameradions Jörgen Heikki får Sveriges Radios språkpris 2022. I motiveringen sägs att han är ”en outtröttlig och nyskapande förebild och en inspirerande återerövrade av ett hotat språk”.
Jörgen Heikki har lärt sig nordsamiska i vuxen ålder, och i sina svenska radioinslag använder han både samiska ord och ortnamn.
Sveriges Radios språkpris har delats ut sedan 1987, och syftet är att främja det talade språkets utveckling, och stimulera intresset för språkbehandling i radio.
Mjölk på samiska
Från och med januari 2023 kommer TINE:s mjölkpaket i Troms och Finnmark att ha både norsk och nordsamisk text.
Beslutet firades genom att bland andra sametingspresidenten Silje Karine Muotka och Gunnar Hovland, koncernchef för TINE, skålade i mjölk.
– Mjölkpaket är vanliga i de flesta hushåll, och något som man tar fram både till frukost och middag. Jag tror att samiska på mjölkpaketen kommer att skapa nyfikenhet och engagemang hos många, och jag hoppas att fler ska vilja lära sig språket. Det här samarbetet är ett gott exempel på hur man kan stärka statusen för urfolksspråk, säger Silje Karine Muotka i ett pressmeddelande.
Samiska på sajt
Under språkveckan publicerades i princip allt på SVT Sápmis nyhetssajt på samiska.
Det var ett initiativ som möttes med både ris och ros från publiken. En del av publiken kände att de inte kunnat ta del av alla nyheter.
Redaktionschef Maria Påve, som sammanfattade veckan i Ođđasat, förklarade att det kommer att finnas mer samiska på sajten även i framtiden, men att man samtidigt ska ge nyheter till alla i den samiska publiken.
Melly möter författare
Melly Sarri vill inspirera unga att läsa, och tackade genast ja när hon fick erbjudandet att hålla i ett författarbesök på Nordmalings bibliotek. I uppdraget ingick att leda författarsamtalet, och författaren denna gång var Maria Turtschaninoff, en finlandssvensk författare som vanligtvis skriver fantasyromaner för barn och unga.
I en intervju i Västerbottens-Kuriren inför arrangemanget berättade Melly Sarri att hon är nyfiken på vem Maria Turtschaninoff är som person, vad hon är mest nöjd med i sitt författarskap och hur hon vill inspirera unga tjejer.
Fem stipendiater
Fem stipendiater för våren 2023 har utsetts av Samerådets kulturavdelning. Stipendiaterna är Simon Issát Marainen (litteratur), Lena Viltok (duodji, Heidi Gauriloff, (litteratur, konst, språk), Gáddjá Haarla Pieski (scenkonst) och Anthoni Haetta (musik). Stipendierna är på 50 000 NOK vardera.
Börje Salming död
Hockeylegendaren Börje Salming från Kiruna avled den 24 november i ALS, 71 år gammal. Ett par veckor innan sin död hyllades han på plats i Toronto följt av hyllningar på Tidernas hockeygala i Stockholm.
Från samiskt håll är det många som minns Börje Salming. Börje Allas berättar för SVT Sápmi att Börje Salming bland annat engagerade sig för SIF, samernas idrottsförbund, när de uppvaktade regeringen för att få mer pengar till idrotten. Börje Salming stöttade också Talma sameby när samebyn stämde staten 2019. Hembyn Čoalbmi på norra sidan Torneträsk var nära hjärtat för honom, berättar SVT Sápmi vidare.