Snart premiär för Jikŋon 2
Jikŋon 2 heter filmen Frost 2 på samiska och på juldagen har både den svenska och samiska versionen premiär i Sverige. I den norska versionen av Frost 2 gör Ella-Marie Haetta Isaksen, från bandet Isak, rösten till Honning-Marenoch Mikkel Gaup rösten till Tundraleder. I den samiska versionen gör Ella-Márge Nutti rösten till den unga Anna och Anders Rimpi gör rösten till snögubben Olof. Övriga medverkande är bland andra: Unga Elsa – Neda Margrete Labba, Elsa – Marianne Pentha, Anna – Elin Kristina Oskal, Yelena – Mari Boine och löjtant Mattias – Mikkel Gaup.
Nuorat ringde upp 10-åriga Ella Marge Nutti för att prata om Frost 2.
Hur känns det att göra rösten till Anna i Frost 2?
– Det är jättecoolt och jättekul och jag vill gärna vara med i fler filmer. Jag blev tillfrågad att göra rösten, men det är hemligt vem jag fick frågan av.
Var det svårt att spela in rösten till filmen?
– Någon gång var det ganska svårt för jag fick upprepa samma sak jättemånga gånger. Annars gick det jättebra.
Du fick ju inte berätta för någon att du var med i filmen. Hur känns det nu när alla vet?
– Det är skönt att inte behöva hålla det hemligt för det var jättejobbigt. Jag var så nära att berätta, men jag kom på mig själv i sista stund.
Du fick åka på filmpremiär i Los Angeles, hur var det?
– Alltså jag var så peppad! Jag var så glad för att jag fick åka till en plats jag alltid drömt om att åka till och att få uppleva en så stor grej!
Jag läste i en intervju att du drömde om att få träffa Leonardo Di Caprio, fick du det?
– Nej, det fick jag inte. Men jag såg en tjej som heter Sophia Carson som spelar i Descendants-filmerna. Jag hade precis sett Descendats 4 och jag såg henne. Jag bara ”Va?”! Det var sjukt roligt. Jag såg ganska många kändisar också, bland annat Selena Gomez.
Vad minns du bäst från filmpremiären?
– Det var att kolla på filmen och att vara där. Det var så mäktigt.
Ska du se filmen när den har premiär i Sverige?
– Ja, jag kommer att kolla på den på samiska på premiärdagen, i Vittangi.
Stolt ordförande i kolt
Sigurd Rafaelsen valde att klä sig i kolt när han övertog ordförandeskapet i kommunstyrelsen i Lebesby. Han gjorde det för att han är stolt över sin samiska bakgrund, men medger också att det varit en process att bestämma sig för att använda kolten. Nu hoppas Sigurd Rafaelsen att hans beslut ska göra det enklare för andra att klä sig i kolt.
(källa: NRK Sápmi)
Momsavdrag för finsk lapphund
Kammarrätten ger en samisk kvinna rätt att göra momsavdrag för inköp av en finsk lapphund. Kvinnan har hävdat att hon köpt hunden i syfte att använda den som ett arbetsverktyg i renskötseln. Skatteverket nekade henne avdrag, med motiveringen att nyttan av en hund är marginell i dagens renskötsel, eftersom motorfordon spelar en stor roll. Även förvaltningsrätten ansåg att momsavdrag inte skulle medges, eftersom kvinnan inte hade bevisat att hon har en renhjord eller att hunden användes i renskötseln.
Kammarrätten menar att kvinnan visat att hunden i vart fall delvis nyttjas i ekonomisk verksamhet, och fastställer att hon har rätt att göra avdrag för moms på inköpspriset.
(källa: Dagens Juridik)
Stipendium till Elin Marakatt
Den nordsamiska författaren Elin Marakatt, Karesuando, får Lilly och Tage Fridhs stipendium för unga författare 2019.
Stipendiet är på 50 000 kronor, och ansökan var öppen för författare som är födda tidigast 1984 och skriver skönlitteratur eller sakprosa för vuxna och/eller barn och ungdomar. Läs mer om Elins bokdebut i detta nummer.
Nordsamiska i Netflix-film
Neda Margarethe Labba ger röst till en karaktär i Netflix första animerade originalfilm, Klaus.
Filmen har engelska som originalspråk, men dubbas till bland annat svenska. En av karaktärerna i filmen, en samisk flicka vid namn Margu, pratar nordsamiska i alla språkversioner. Det är henne som Neda Margarethe Labba i Tromsö ska ge röst åt.
Regissören Sergio Pablos fängslades av den samiska kulturen när han reste till Norge för att göra research.Klausutspelar sig i den fiktiva staden Smeerensburg i norra Skandinavien.
Nordsamiska i ny app
I en helt ny app ska det bli möjligt att lära sig olika minoritetsspråk, bland annat nordsamiska. Samerådet är med och producerar appen, där man bland annat ska kunna göra quiz och på ett lättsamt sätt lära sig minoritetsspråk.
Appen, som ska vara gratis för användaren, ska släppas hösten 2021. Samerådets president, Åsa Larsson Blind, säger till Sameradion & SVT Sápmi att målet är att fler samiska språk ska finnas med i appen längre fram.
Duojar, jojkare och fotograf prisas
Samerådet har delat ut kulturmedel och arbetsstipendier för 2020. Slöjdaren Nils Johan Labba, fotografen Naina Helén Jåma och jojkaren Ingá-Máret Gaup-Juuso tilldelades varsitt arbetsstipendium på 200 000 NOK vardera. Förutom arbetsstipendierna har Samerådet delat ut drygt 1,1 miljon NOK till 41 olika projekt.
– VI hoppas att vårt arbetsstipendium ger arbetsglädje och goda möjligheter för de tre som mottog stipendiet, säger Asta Mitkijá Balto, ordförande för Samerådets kulturutskott.