Talare av urfolksspråk hyllas
Närmare 2 700 av världens urfolksspråk är på väg att försvinna. Hälsningsfraser, ordspråk och en del sånger från ett femtiotal av dessa urfolksspråk finns nu samlade på internet i projektet Celebrating Indigenous Languages. Från Sápmi finns två nordsamiska talare representerade. Denna hyllning till urfolksspråken finns på utbildningsplattformen Voyager på Google Earth, och har skapats för att uppmärksamma FN:s internationella år för urfolksspråk. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.
Fällde största björnen
Simon Blind, Arjeplog, fällde Sveriges största björn i modern tid. Simon jagade med två lånade hundar, och släppte dem i ett område där han visste att det brukade finnas björn. Via pejlen såg han att hundarna fått upp ett spår och drev något emot honom. När de stannade var björnen cirka 30 meter ifrån Simon Blind, som då avlossade det dödande skottet. Vid en första anblick uppskattade Simon Blind björnens vikt till cirka 200 kilo, men när han skulle flytta kroppen förstod han att den var tyngre än så. Det visade sig vara den största björn som fällts i Sverige, med en vikt på 352 kilo.
Söker förskolor för pilotprojekt
Sametingets projekt SáMOS, samiska barn i nya pedagogiska rum, erbjuder nu samiska förskolor möjligheten att vara med och utveckla samisk förskolepedagogik och arbetsmetoder med samiskt tankesätt. Arbetet ska utgå från samiska värderingar, naturkunskap, språk, kultur och traditioner.
– Det blir intressant att följa samisk pedagogisk utveckling säger sametingsrådet Mikkel Eskil Mikkelsen.
Ny ungdomsbok av Máret Anne Sara
Nu släpps en norsk översättning av Utenfor sporet, den andra boken i Máret Anne Saras serie om syskonen Sanne och Lemme, som hamnat i en annan värld. Här får läsaren följa syskonens kamp för att komma tillbaka till människornas värld, där nya utmaningar och faror väntar. Boken gavs ut på samiska 2014, med titeln Doaresbealde doali, och tillhör fantasygenren. Utenfor sporet ges ut av DAT förlag.
Ellen-Anne kämpar för klimatet
Nyligen överräckte 16 barn från hela världen en klagan till FN:s barnrättskommitté i New York. Barnen kommer bland annat från Tunisien, Indien, Argentina och USA. Två av barnen kommer från Sverige, den numera välkända klimataktivisten Greta Thunberg är den av dem. Den andra kommer från Sápmi och Karesuando, är åtta år och heter Ellen-Anne. Barnen, som står bakom anmälan, anser att länderna bryter med de skyldigheter som de har enligt barnkonventionen som de undertecknad. De pekar särskilt ut fem länder: Argentina, Brasilien, Frankrike, Tyskland och Turkiet. Barnen menar att ingen av länderna jobbar tillräckligt för att hålla nere den globala uppvärmningen. De vill inte ha någon ekonomisk kompensation eftersom de menar att inga pengar kompenserar den skada och det lidande som barnen utsätts och kommer att utsättas på grund av klimatförändringarna. Istället vill de att kommittén antar deras förslag på rekommendationer. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.
Girjasmålet i HD
Under sex veckor har det så kallade Girjasmålet pågått i Högsta domstolen. När Nuorat gick i tryck var det sista rättegångsveckan och staten höll sin slutplädering. Under sin sakframställan har staten bland annat frångått sitt kritiserade språkbruk. Istället för den frekvent använda benämningen ”lapp” i tidigare rättegångar bytte statens advokater ut ordet mot nomad eller renskötare. I de fall l-ordet användes gjordes det inom citationstecken. Däremot fortsatte staten att hävda att Sverige inte har några förpliktelser gentemot samernas om urfolk, vilket mötte häftig kritik från bland annat Civil Rights Defenders. Dessutom hävdar staten att statens bestämmande av markerna går ända tillbaka till 1300-talet.