Isak Utsi blir chef inom näringslivet
Han har lett Sáminuorra med fast hand i tre år. I våras när Nuorat intervjuade honom, i samband med att han överlämnade ordförandeskapet till Sanna Vannar, var han förtegen om framtiden. Men nu är det klart att Sáminuorras tidigare ordförande Isak Utsi har fått nytt jobb. Han är sedan i början av september anställd av Luleå Näringsliv AB som affärsutvecklingschef för Luleå Science och Strategisk kompetensförsörjning.
Spela renskötare i nytt mobilspel
YLE Sápmi lanserar tillsammans med företaget Kapu Toys en mobilapp på, förutom finska, nordsamiska, enaresamiska och östsamiska. Spelet heter Bigálus och går ut på att man är renskötare som ska samla renar till gärdet och samtidigt undvika hinder som finns i det dagliga renskötselarbetet.
Nästa Conifamästerskap spelas i Azerbajdzjan
Det internationella fotbollförbundet Conifa, bestående av länder, regioner och minoriteter som inte är med i FIFA, har kungjort att nästa års mästerskap avgörs i Artsakh i Azerbajdzjan, i juni. Tolv lag får delta i mästerskapen och vilka de blir beslutas i januari.
Poesi och feel good av debutanter
Tre samiska författardebutanter, Helga West, Anne Wuolab och Juvvá Pittja, höll föredrag under de samiska litteraturdagarna i Karasjok i mitten på september. Litteraturdagarna arrangerades av norska Sametinget samt Samisk författarförening.
I Helga West diktbokGádden muohttaga vielgadin får läsaren följa med på en resa som börjar på bröllopsdagen och slutar i tiden efter skilsmässan. Dikterna är skrivna både i Helsingfors men även i Savvon i norra Finlands, där författaren är uppvuxen, och det präglar dikterna. Dikterna beskriver hur det är att gifta sig med en person från en annan kulturell uppväxt än en själv. Dikterna är personliga, känslosamma och rör teman som kärlek och att mista sin identitet och hitta den igen.
I Anne Wuolabs debutroman Ii šat summal på svenska ungefär “Inte längre tid för ignorans” utspelas 2011 och handlar om Læjsa Fjell som flyttar till fjällkommunen Vualtjere. Där väntar hennes pojkvän föräldrar och för henne kända platser. Det samiska väcks nu till liv igen och människor kommer till insikt, identiteter upptäcks och förstärks.
Läs mer om Juvvá Pittja och hans diktbok ”Duođain in dieđe – Vet verkligen inte” i detta nummerav Nuorat. I nästa nummer av Nuorat kommer en recension av Anne Wuolabs bok Ii šat summal.
Berättelsen om Maja fortsätter i Inte längre min
2016 kom boken Tio över ett ut, av författaren Ann-Hélen Laestadius. Den gav henne Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok och handlar om 15-åriga Majas rädsla över att bo i en gruvstad som när som helst kan rämna. Men också om rädslan för förändring och vänskap och kärlek. Och egentligen skulle det inte bli någon uppföljare, men Ann-Hélen tyckte det fanns så mycket mer att berätta, så i september kom den fristående fortsättningen Inte längre min. Maja och hennes familj har flyttat bort från groparna och sprickorna, till andra sidan stan. Hennes bästis Julia, som flyttat till Luleå, har förändrats. Pojkvännen Albin drar sig undan och ägnar all sin tid åt hockeyn. Kiruna har alla blickar på sig när de första husen i projektet att flytta en stad, har inletts. Bland de husen finns Majas hus, som hon tvingats lämna. Huset där Maja växt upp finns på riktigt och är ett av husen som flyttas och när Ann-Hélen fick veta det kände hon att det fanns mer att berätta.
– Många utomstående tycker det som sker i Kiruna är fascinerande, men det är människor vi pratar om! Jag vill istället skildra hur man kan må när man lever i en stad som till stora delar försvinner. Visst, alla städer förändras, men här är det områden med 3000 bostäder och ett centrum som utplånas. Det är en hel stads gemensamma minnens om försvinner, berättar Ann-Hélen Laestadius i ett pressmeddelande.
Boken ges ut av Ráben&Sjögren.
Årets Sámi Grand Prix på skiva
Tio jojkar och sex sånger tävlade i Sámi Grand Prix 2018 i Kautokeino på påsklördagen. Nu har bidragen släpps på skiva. Stein Austrud är musikalisk producent och kapellmästare på skivan och musiken står Svein Schultz, Jan Ole Kristensen och Kristian Tybacken för. Från svenska sidan av Sápmi tävlade Saara Hermansson, Pávva Pittja och Ola Stinnerbom.
Teater om renskötarångest
Lajla är renskötare. Hon är ung, men inte ensam. Hon är ju i renskogen! Där pratar hon men förfäderna och renarna. Hon ärvde förfädernas liv och valde det. Men så kommer lodjuret…
Det handlar om en tjej som drabbas av renskötarångest. Inga sömntabletter hjälper mot känslan av att luftstrupen blir trängre. Var är de kunniga som kan stödja och hjälpa?
Arven du fikkär ett examensarbete som blivit teaterföreställning genom Giron Sámi Teahter. Marja Lisa Thomasson bjuder på en brutal och dramatisk berättelse som bygger på intervjuer och historier från verkligheten. Under hösten kan man se föreställningen på flera platser på svenska sidan av Sápmi.