50 år av samarbete
Arktiska urfolk firade 50 år av samarbete i Ilulissat, Grönland, i somras. Mötet anordnades av the Inuit Circumpolar Council och Samerådet. Förutom att fira 50-årsjubileet och de framgångar samarbetet lett till var syftet att blicka framåt mot gemensamma frågor och utmaningar, exempelvis klimatförändringarna.
Under mötet antogs också en ny deklaration, som tydligt bekräftar att de arktiska urfolken kommer att samarbeta även i fortsättningen.
– Det är en framgångsfaktor att vi har organiserat oss och att vi har ett sånt etablerat samarbete mellan oss som urfolk, säger Åsa Larsson Blind, vice president för Samerådet till Sameradion.
Storfilm prisades
Ellos Eatnu – låt älven leva blev den stora vinnaren på Amandagalen, Norges motsvarighet till Guldbaggen.
Filmen var den mest nominerade till galan, med totalt åtta nomineringar. Ellos Eatnu – låt älven leva tog hem tre av priserna, ett för bästa norska film på bio, ett för bästa regi (Ole Giæver) och ett för bästa manliga biroll (Gard Emil Elvenes).
Källa: NRK
Unga idrottare prisades
Skidåkaren Nils-Markus Marakatt får Samernas Idrottsförbunds stipendium för 2023. Nils-Markus Marakatt deltog i vintras i Arctic Winter Games, där han tävlade mot äldre skidåkare.
– Det känns jättekul. Nu kan man satsa ännu mer nästa vinter, säger han i en intervju i Sameradion.
Stipendiet delades ut i samband med Same-SM i Jokkmokk. Då fick även Tomina Ripa ta emot 2022 års stipendium, och Herman Njaita fick ta emot eldsjäls-stipendium.
Kritiserad logga kvar
Det är tre år sedan Diplom-Is lovade att byta ut inuitflickan Eskimonika i sin logotype. Detta med anledning av den globala debatten om missbruk av urfolks symboler och namn. En debatt som ledde till att flera matproducenter bytte namn och logotyp. Men Diplom-Is har inte lyckats fullt ut med införandet av Iselina. Eskimonika finns fortfarande kvar i många sammanhang, bland annat på lastbilarna. Martin Kjekshus vid Diplom-Is säger till NRK Sápmi att det sker en gradvis omställning.
Konstpris til Nango
Norges största konstpris har tilldelats den samiske konstnären och arkitekten Joar Nango. Han valdes ut av en internationell jury, och de övriga nominerade var Anna Daniel, Ahmed Umar och Ane Graff. Priset, som består av 500 000 NOK, fick han ta emot den 2 september vid en ceremoni på Trondheim kunstmuseum.
I ett pressmeddelande säger Joar Nango att det är en stor ära att vinna detta konstpris.
Stipendium för engagemang
Petra Laiti, ordförande för den samiska ungdomsföreningen Suoma Sámi Nuora, tilldelas årets Fredrika Runeberg-stipendium för sitt arbete med att aktivt informera om samernas situation och lyfta fram ett samiskt perspektiv i den offentliga debatten.
I en intervju med YLE säger Petra Laiti att hennes engagemang kommer från tvång.
– Det är inte som att vi har något annat val än att kämpa vidare, säger hon.
Fredrika Runeberg-stipendiet består av 10 000 euro och delas årligen ut på Fredrika Runebergs födelsedag den 2 september, till en person som arbetat i hennes anda.
I årets motivering säger priskommittén: ”Liksom Fredrika strävar också Petra Laiti efter att skapa en mer rättvis och inkluderande värld. Laiti har försvarat mänskliga rättigheter trots den hatretorik hon har mött och hon har inspirerat andra till aktivism.”
Regissör till amerikansk filmakademi
Den samiske regissören, filmmakaren och skådespelaren Nils Gaup från Kautokeino är inbjuden som medlem i Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Amerikanska filmakademien.
Han är en av 398 som bjudits in under 2023. Valet baseras på yrkeskvalifikationer och ett pågående engagemang för representation, inkludering och rättvisa.
Nils Gaup är mest känd för sin film Ofelaš/Vägvisaren från 1987, som nominerades till en Oscar 1988.
I ett pressmeddelande skriver Internationella Samiska Filminstitutet att man känner en stor glädje över att Nils Gaup fått den här inbjudan och äran. ”Han har sedan filmsuccén 1987 varit en förebild och inspiration för hela den samiska filmvärlden.”
Samerådet prisas
Nu tilldelas Samerådet tillsammans med den samiska gräsrotsrörelsen Civic Pride Awards 2023.
Det är European Civic Forum som årligen delar ut detta pris till framstående civila initiativ, i syfte att främja arbete för demokratin och mänskliga rättigheter.
I ett pressmeddelande säger Aslak Holmberg, president i Samerådet, att det här priset är en bekräftelse för både Samerådet och hela det samiska civilsamfundet, och att man vid exempelvis Fosen-aktionerna kan se en folkrörelse för samiska rättigheter. Han påminner också om att den norska regeringen fortfarande, mer än 700 dagar efter att Høyesterett i Norge fastslagit att vindkraftsanläggningen på Fosen-halvön utgör ett pågående brott mot mänskliga rättigheter, inte har lagt fram någon lösning för att stoppa brottet.
Ofredades av rapgrupp
Mihkkal Hætta, Kautokeino, satte upp sin lavvo utanför Stortinget i Oslo i en fredlig protest mot det människorättsbrott som pågår på Fosen. Han fick sällskap av Ida Helene Benonisen. Men redan andra natten stördes deras aktion av rapgruppen Roc Boyz, som försökte ta sig in i lavvon, och lade ut en video om det på Snapchat.
Mihkkal Hætta och Ida Helene Benonisen upplevde händelsen som obehaglig och respektlös.
Via sin manager hälsar Roc Boyz att de trodde att ”…det var noen deilige damer i teltet…”, och att de nu beställt samisk flagga på internet för att kunna flagga den 6 februari. Det rapporterar NRK Sápmi.
Årets bok
Vinnare av Årets bok 2023 är Folk som sår i snö av Tina Harnesk. Priset delades ut på årets bokmässa i Göteborg.
–Det här är kronjuvelen av pris i hela världen, jag är så glad!, sa debutanten Tina Harnesk i en intervju med Bonniers bokklubb, som står bakom priset. Vinnaren röstas fram av läsarna.
På andra plats kom Ann-Helén Laestadius med boken Straff. Hon vann utmärkelsen 2021 med boken Stöld.
Foto Caroline Andersson Renaud
Tema Sápmi
Nästa år är Sápmi ett av två teman på Bokmässan i Göteborg. Temat kommer att utforska samisk kultur från hällristningarna i Alta och fram till nutid, och framförallt mångfalden inom samisk litteratur, skriver bokmässan på sin hemsida. Tjállegoahte är hedersgäst och temat presenteras i samarbete med Bágo och Sámi Girječálliid Searvi.