Gákti försvann på flygresa
För fyra år sedan reste Aili Guttorm med Norwegian mellan Oslo och Tromsö. I bagaget hade hon bland annat en kolt, silkesjal och en hel del silversmycken. Värdet på hennes bagage uppgick till ungefär 95 000 kronor. Men bagaget försvann, och efter ett helt års letande och återkommande samtal till både Norwegian och flygplatserna i Tromsö och Oslo, gav Aili Guttorm upp.
I februari i år hittade hon sina saker i en Till salu-annons, och prislappen var på 39 500 kronor.
Flera köpare uttryckte intresse, och Aili kände sig tvungen att snabbt köpa sina saker, för att undvika att någon annan skulle göra det. Affären slutade med att hon fick betala 35 000 kronor för sina egna saker. Från försäkringsbolaget fick hon ersättning för kolten, 7 000 kronor, men för smyckena finns ingen ersättning att få.
Det visade sig att säljaren hade köpt allt på en polisauktion i januari 2023. Norwegian kan inte svara på varför bagaget hamnade hos polisens hittegodsavdelning. Det rapporterar NRK Sápmi.
Stöld är snart film
Netflix inspelning av Ann-Helén Laestadius roman Stöld har pågått under våren och premiären planeras till 2024. Huvudrollen spelas av Elin Kristina Oskal. Med på rollistan finns även Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma och Anne Lajla Westerfjell Kalstad. Manuset har skrivits av Peter Birro, och regissör är Elle Márjá Eira.
Boken Stöld gavs ut i januari 2021, och har sedan dess sålts till över 20 länder. Ann-Helén Laestadius är exekutiv producent, och har varit med på några inspelningskaraktärer.
– Det var magiskt att se mina karaktärer få nytt liv, och se Elle-Márjá Eira ge regi på samiska. Då slog det mig verkligen hur samisk den här filmen blir, säger hon i en intervju i Expressen.
Fotbollsarena får samiskt namn
Alfheim stadion i Tromsö byter namn till Romssa Arena. Det är första gången i fotbollshistorien att en fotbollsarena får ett samiskt namn. Den samiska kulturen ska också synliggöras på andra sätt, exempelvis med samisk mat i samband med matchdagar och samisk speaker som komplement till den norskspråkiga.
Bakom det nya namnet finns ett avtal med energikoncernen Troms Kraft, som har köpt namnrättigheterna i fem år. Avtalet är värt totalt 12,5 miljoner kronor. Det berättar NRK Sápmi.
Första urfolkskvinnan i rymden
Nicole Aunapu Mann, den första urfolkskvinnan i rymden, har landat på jorden igen rapporterar SVT Sápmi. Under de nästan fem månader hon varit ute i rymden har hon varit överste och lett besättningen NASA`S SpaceX Crew-5 på internationella rymdstationen ISS.
Nicole Aunapu Mann tillhör Wailakifolket och är medlem i Round Valley Indian Tribe i norra Kalifornien.
Nytt konfakoncept på gång
Efter kritiken mot förra sommarens samiska konfirmationsläger anställde Luleå stift Nils-Johan Labba för att utreda vad som behöver förändras inför kommande läger.
Tillsammans med Sofia Strinnholm och Evelina Olofsson har han samlat in tankar och åsikter från bland andra tidigare ledare för det samiska konfirmationslägret, och nu pågår sammanställning av det materialet.
Redan nu kan Nils-Johan Labba se att många vill att lägret ska vara minst två veckor långt, att det ska flytta runt inom Sápmi och att det ska ske i juni månad. Det rapporterar Sameradion.
Ny bok för de yngsta
Giðða Sámis/Vår i Sápmi är en alldeles ny bok, gjord för de yngsta, med text av Elin Marakatt och illustrationer av Anna-Stina Svonni.
Alla ord i boken finns på både nordsamiska och svenska, och hos förlaget, OLIKA, ska en film finnas tillgänglig på hemsidan för den som vill lära sig hur de samiska orden uttalas.
Caroline spelar Kristina i sommar
Vilhelm Mobergs Utvandrarna blir sommarteater i Gustavsbergs hamn. Caroline Johansson Kuhmunen har fått en av huvudrollerna, som Kristina.
– Det är ärofyllt att få spela den här rollen, säger hon i en intervju publicerad i tidningen Mitt i Enköping-Bålsta.
Rollen som Kristinas make, Karl-Oskar, gick till Emil Lundqvist.
Det är den lokala teatergruppen Porslinsteatern som sätter upp produktionen, och premiär sker den 20 juni.
Samers hälsa i studie
”Samer är tjockare och gladare” och ”Samer sover bättre men snusar mer” var några av rubrikerna när media rapporterade om den hälsostudie som gjorts av Folkhälsomyndigheten och Umeå universitet. Studien visar att de allra flesta samer mår bättre än svenskar i allmänhet. De har bättre sömn, mindre trötthet och psykisk påfrestning. I studien har över 3 600 samer i Sverige i åldrarna 18-84 år besvarat en enkätundersökning om hälsa.
Resultatet av undersökningen visar dock samtidigt att det finns en problematik med psykisk ohälsa, depressioner, ångest, oro och självmordstankar/självmordsförsök i det samiska samhället.
– Det är en komplex bild, säger forskaren och psykologen Jon Petter Stoor vid Umeå universitet till Sameradion.
Uppmärksammad dokumentär
Tystnaden i Sápmi finns nu att se på SVT Play fram till den 2 maj 2025.
– Vi vill nå ut till många. Jag hoppas att dokumentären ska väcka samtal, att folk ska våga prata om och synliggöra det som pågår, säger Ida Labba Persson i ett pressmeddelande.
Tillsammans med Marion Anne Mienna Rimpi tar hon upp svåra och tabubelagda ämnen, som sexuella övergrepp och självmord, i dokumentären. Regissör för dokumentären är Liselotte Wajstedt.
Ella Marie prisas
Ella Marie Hætta Isaksen har tilldelats Stiftelsen Fritt Ords hederspris på 100 000 norska kronor för sin kamp för att värna minoriteten och de samiska urfolksrättigheterna.
”Konstnären och aktivisten Isaksen har blivit en stark symbol för den förnyade rättighetskämpen urfolk har fört i Norge, 40 år efter Alta-aktionerna.”, skriver stiftelsen Fritt Ord på sin hemsida.
Stiftelsens ordförande Grete Brochmann säger också att Ella Marie Hætta Isaksen har satt igång viktiga samhällsdebatter och reflektionsprocesser.
I sitt tal i samband med utdelningen av hederspriset sa Ella Marie Hætta Isaksen att hon ville tacka för priset med ett löfte: ”Jag kommer aldrig att ge mig.”
Karasjok ägs av invånarna
Efter en dom i Utmarksdomstolen blir nu invånarna i Karasjok ägare av kommunen, en markareal på 5 361 kvadratkilometer. Det innebär att invånarna i Karasjok blir Norges tredje största markägare.
– Det här är en viktig dom i norsk rättshistoria och en seger för lokalbefolkningen och för urbefolkningens rättigheter, säger advokaten Caroline Lund till NRK. Hon hoppas att nuvarande markägare, Finnmarkseiendommen (FeFo), kommer att acceptera domen.
I ett pressmeddelande gratulerar sametingspresidenten Silje Karine Muotka (NSR) befolkningen i Karasjok, och säger att Sametinget kommer att titta noga på domen. Hon uppmanar också FeFo att respektera domen, för att ge möjlighet till befolkningen i Karasjok gemensamt ska kunna förvalta sina rättigheter på bästa sätt.
App för unga
Sikku Media i Tana får 300 000 kronor från sametingsrådet för att utveckla en app med ett nordsamiskt ”peka och tryck-spel”.
Spelet ska ge barn och unga möjlighet att spela spel med samisk prägel. Handlingen i spelet kommer fram genom dialoger, bilder och ljud.
Sametingsrådet Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att stötta utveckling av appar och spel på samiska.
– Ju flera barn och unga som får spela spel på samiska, ju bättre är det för språkstimuleringen, säger han.
Harnesk och Laestadius nominerade
Folk som sår i snö av Tina Harnesk och Straff av Ann-Helén Laestadius är två av de tolv böcker som nominerats till Årets Bok 2023. För att nomineras krävs bland annat en hög språklig kvalitet, en väl berättad historia och att det är en läsupplevelse som berör och tilltalar en bred läsekrets.
Utmärkelsen delas ut av Bonniers Bokklubbar och vinnaren utses av läsarna. Röstning sker via Bonniers Bokklubbs hemsida, och pågår fram till den 3 september.
Ann-Helén Laestadius vann utmärkelsen Årets Bok 2021 med boken Stöld.
Renar och vindkraft
I en studie om renens konkurrens med andra markintressen har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bland annat tittat på hur utbyggnad av vindkraft påverkar renens beteende.
– Det vi har sett är bland annat att renarna minskar användningen av områden där de kan se eller höra vindkraftverken, säger Anna Skarin, professor i renskötsel till Sameradion.
Effekterna kan ses på flera kilometers avstånd från vindkraftverken, och konsekvensen blir att markerna inte kan användas som förut.
Anna Skarin menar att vindkraft som energikälla har sina fördelar, men utbyggnad behöver planeras i förhållande till renskötseln.