Om hatspråk
”Varför skjuter man fortfarande renar och i vilken jordmån lever samehatet? Om mina barn skulle fråga, måste jag ju svara att vi bor i ett land som fortfarande vänder sin blick bort från Sápmi.”
Så skriver Elin Anna Labba i sin text ”Snöfågeln”, som publicerats i antologin ”Du blir vad du säger”, utgiven av Svenska Pen i samarbete med Norstedts förlag.
Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen och en av bokens redaktörer, säger i en intervju i Kulturnytt i P1 att han hoppas boken ska peka på problemet med det växande hatspråket, och åstadkomma en diskussion om vad vi kan göra åt detta. Han menar att hatspråket skadar det demokratiska samtalet.
”Hatspråk är ett språk som egentligen inte handlar om att upprätta en dialog eller ett samtal, utan som faktiskt handlar om att tysta den person man riktar det mot”, säger han i intervjun.
Konstpris
Sandra Wasara-Hammare är en av tre mottagare av årets priser från Kungliga sällskapet Skytteanska samfundet. Hon får samfundets konstpris 2021 till avgångselev vid Konsthögskolan i Umeå.
Sandra Wasara-Hammare får priset för sitt reflekterande konstnärskap, som utgår från ett universellt språk. Hon använder ofta sina egna erfarenheter från arbete i gruvor i Norra Sverige i sitt konstnärskap. ”Med fokus på begrepp som hård press och utmattning, men också de mycket flyktiga ögonblicken av omsorg och ömhet, omformulerar hon dessa till materiella accrochages och skulpturer.”, skriver samfundet i sin motivering.
Samtidigt är Sandra Wasara-Hammare aktuell med en skivinspelning med Kirunagruppen Veden.
”Att det jag lägger min tankekraft och mina händers tid till förstås och uppskattas är av största vikt för glöden, viljan och kraften att fortsätta framåt.”, säger hon till tidningen NSD.
Ren i Robinson
Att renkalvar försvinner spårlöst är tyvärr inte ovanligt. Att renägaren återfinner sin ren i ett tv-inslag är däremot väldigt ovanligt. Men det var precis vad som hände Sandra Karlsson i Kalix Sameby. Hon märkte en kalv sommaren 2019, men under vintern gick vajan ensam och Sandra Karlsson drog då slutsatsen att kalven dött.
I slutet av mars i år fick hon ett telefonsamtal från en renskötare som sett hennes ren i tv, i en trailer inför programmet Robinson.
– När vi var och hämtade henne i grannsamebyn såg jag direkt vilken ren det var. Ingen har sett henne sedan jag märkte henne 2019, så vi trodde ju att hon var död. Jag blev väldigt, väldigt glad, det är ju helt otroligt egentligen, säger Sandra Karlsson till Sameradion & SVT Sápmi.
Oväntad fråga
”Hur är det att vara en del av ett kolonialt folk?” Den frågan har Sofia Jannok länge drömt om att ställa till alla som undrar hur det är att vara same. I programmet Sverige! vände hon plötsligt på intervjun och ställde just den frågan till programledaren Fredrik Önnevall.
”Det känns inte så bra. Det känns som att… man får en stor sten på axlarna som man själv inte varit en del av. Men som man måste kollektivt bära runt på. Det kan kännas både orättvist och oinsatt ibland. ”, svarade han.
Kanske Årets bok
Ann-Heléne Laestadius bok Stöld är en av 12 böcker som nominerats till Årets Bok 2021. Nomineringen har gjorts av Bonniers bokklubbs redaktörer, och det är läsarna som röstar fram vinnaren. Röstningen pågår till och med den 6 september, och vinnaren avslöjas den 9 oktober. Den författare som får flest röster vinner en statyett och 30 000 kronor.
Projekt om mobiltäckning
Mobiltäckning är viktigt, inte minst om man ser till säkerhetsaspekten. Luleå tekniska universitet driver projektet Fulltäckning, vars mål är att på lång sikt kunna bidra med mobiltäckning över hela landet. I projektet deltar renskötarna i Laevas sameby. Samebyns ordförande Niila Inga berättar i en intervju med P4 Norrbotten att en så kallad hot spot med solcellspanel och en mast för bättre mottagning har placerats ut i Alesjaure.
”Att man faktiskt kan ringa efter hjälp, det är en otrolig trygghet och säkerhet för oss. ”, säger han i intervjun. Förhoppningen är att sådana här hot spots ska kunna placeras ut på fler ställen i fjällen.
Filmpris
Elle-Máijá Tailfeathers vann pris som bästa filmskapare på väg upp under dokumentärfilmfestivalen Hot Docs i Canada. Detta för sin dokumentär om drogsituationen i Nordamerika och vad den har orsakat hennes mammas folk, Kainai (Blood) Nation. Det berättar NRK Sápmi.
Sedan 2014 har fentanyl flödat in i Blackfoot-reservatet, och i Elle-Máijá Tailfeathers film med titeln Kímmapiiyipitssini: The Meaning of Empathy lyfts både de drogberoende människorna och hälsoarbetarna som kämpar för att hjälpa dem fram.
Juryn skriver i sin motivering att filmen porträtterar tragedierna med medkänsla och omsorg. ”Hvert klipp inneholder en følelse av kjærlighet og støtte for verdigheten til kulturen som har blitt såret og behandlet urettferdig.”
Om samehatet
2015 gjorde TV4:s Kalla Fakta en granskning om tjuvskjutna och ihjälplågade renar i Norrbotten i programmet Lappjävlar. Nu har Kalla Fakta återigen uppmärksammat problemet med två nya avsnitt, Samehatarna, och bland annat gått igenom samtliga 38 polisanmälningar som gjorts under åren 2017-2020. I ingen av anmälningarna har ett enda förhör gjorts med någon misstänkt. Den utredningen som regeringen lovade efter förra granskningen har inte heller blivit verklighet. Programmen finns att se på TV4 Play.
Ny serie om samtidskonst
I dokumentärserien Det är här det brinner – Dáidagiin muitalan får tittarna möta sju samiska samtidskonstnärer.
– Jag tänker att i det samiska så är det verkligen att det är här det brinner. Det är något som händer, som pågår, inte bara i det samiska. Det handlar väl om det som kan krympas ner till ordet identitet. Det handlar om alla som varit utanför majoritetskulturen och varit osynliga i en historieskrivning plötsligt spränger in och bara vill riva om, säger konstnären Carola Grahn som är en av de medverkande.
Övriga konstnärer som medverkar är Lena Stenberg, Anders Sunna, Joar Nango, Britta Marakatt-Labba, Outi Pieski och Tomas Colbengtsson. Första avsnittet sändes I SVT den 10 juni och samtliga tre delar finns att se på SVT Play.
Samisk skräckfilm
Inga Elin Marakatt har skrivit manus till kortfilmen Unborn Biru som nu har fått produktionsstöd av Nordnorsk Filmsenter. Filmen handlar om en fattig gravid kvinna som stjäl från en gammal samisk kvinna som dött. Den gravida kvinnan får en förbannelse över sig som tar över henne och hennes älskade. Filmen ska produceras av Forest People och regisseras av manusförfattaren.