Prisad bok blir teater
Nu blir Elin Anna Labbas bok Herrarna satte oss hit teater. Det är Giron Sámi Teáhter som tillsammans med Uppsala stadsteater gör en teaterversion av boken. Herrarna satte oss hit är prisbelönt, bland annat med Augustpriset och titeln Årets svenska fackbok 2020.
Stina Oscarsson står för manus till teaterversionen, och Malin Stenberg regisserar. Föreställningen har premiär våren 2024.
Läroplan om samer
Norges nya läroplan kräver att alla elever i Norge ska lära sig om samer, och nu finns boken Ávdnet – samiske tema i skole og utdanning, som stöd och inspiration till de som utbildar lärare och de som arbetar som lärare. I boken finns konkreta tips på hur samiska teman kan implementeras i undervisning, och Universitetsförlagets förhoppning är att lärare ska få inspiration till att plocka in mer samiska teman i undervisningen, oavsett ämne. Det rapporterar NRK Sápmi.
Forskning om rasism
Hur upplever unga samer med anknytning till renskötseln rasism? Det vill Sámi allaskuvla ta rätt på i ett nytt forskningsprojekt. I projektet ska samer i åldrarna 13-30 år intervjuas. Resultaten ska bidra till ökad kunskap, och projektet ska även ge förslag till åtgärder för att motverka rasism. Forskningsarbetet startade i november 2022 och ska vara färdigt under 2023.
Hoppas bli nationalscen
Giron Sámi teáther har i flera år arbetat för att bli samisk nationalscen i Sverige. Förra regeringen sa nej till ökad finansiering, och nu hoppas man på den nya regeringen.
”Jag tycker inte vi begär mycket. Vi begär bara någon form av rättvisa som kan möjliggöra det stora uppdraget vi har.”, säger Michael Lindblad, teaterns ordförande, till Sameradion.
Giron Sámi Teáther får 7 miljoner kronor i årligt anslag. Länsteatrarna i Norrbotten och Västerbotten får mellan 28 och 50 miljoner kronor vardera.
Gollegiella till Magga
Språkforskaren och professorn Ole Henrik Magga, Kautokeino, tilldelas Nordiskt samiskt språkpris – Gollegiella 2022. Prisutdelningen skedde i samband med minister- och sametingspresidentmötet i Stockholm i januari. I motiveringen sägs bland annat att Ole Henrik Magga får priset för sitt livslånga arbete med och engagemang för de samiska språken. Syftet med språkpriset Gollegiella är att främja, utveckla och bevara de samiska språken i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
”Ole Henrik Magga har länge varit en stor förebild för samisk språkanvändning.”, sa Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand när hon överlämnade priset, 15 000 euro.
Mer jojk för fler
I projekt DigiJojk arbetar Norges arktiska museum för att göra jojken mer tillgänglig. Det gör man genom att bland annat ge ut jojkar ur arkivet på Spotify, Apple Music, Instagram och TikTok. ”För att kulturarvet ska föras vidare till nya generationer måste det finnas där ungdomar är.”, säger Ol Johan Gaup, projektmedarbetare, i ett pressmeddelande. Det första albumet som ges ut i projektet är ”Luohtevuorkkas – Bikko Nillá/Nils N. Biti. 1952”.
I projektet pågår nu arbetet med att redigera och förbättra ljudet på hela den äldre delen av arkivet. Här finns omkring två tusen jojkar som är äldre än 50 år. 300 av dem ska bli tillgängliga via DigitaltMuseum under året.
Ledamot i kunglig akademi
Anja Fjällgren Walkeapää, renskötare och jägmästare, har valts in som ledamot i Kungliga Skogs- och Landbruksakademin, KSLA. KSLA är en nätverksorganisation som arbetar med frågor om bland annat jordbruk, livsmedel, skog, miljö och naturresurser. Uppgiften är att ”…med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk…”.
”Jag tror att det här kan bli ett väldigt bra forum för mig att påverka i rätt riktning.”, säger Anja Fjällgren Walkeapää till SVT Sápmi.
Sedan tidigare är Per Gustav Idivuoma invald i akademin.
Prisas för debutbok
Författaren Ella-Maria Nutti tilldelas 2022 års stipendium från Kaija Anstensens minnesfond. Efter den kritikerrosade debutboken ”Kaffe med mjölk” vill fonden med detta stipendium uppmuntra till fortsatt skrivande, och särskilt främja ett projekt som lyfter frågor om samisk manlighet och tystnadskultur. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor och utdelas årligen, med syfte att främja samiska rättigheter och samisk kultur. Ella-Maria Nutti är också nominerad till Norrlands litteraturpris i kategorin vuxenlitteratur.
Ingen ny sametingslag i Finland
Den nya sametingslagen kommer inte att behandlas av Finlands riksdag innan valet i vår. I slutet av februari beslutade grundlagsutskottet att inte behandla lagförslaget. Det nya lagförslaget innebär ett tydligare språkkrav för att få ställa upp i sametingsvalet. Idag kan den som röstar eller ställer upp i valet hänvisa till att förfäder långt tillbaka i tiden bedrivit samiska näringar. FN har slagit fast att nuvarande lag bryter mot samernas mänskliga rättigheter som urfolk.
– Det här är totalt ett politiskt och rasistiskt beslut. Oavsett de bakomliggande orsakerna är det här en djupt skamlig dag för Finland, sa Suoma Sámi Nuorats ordförande Petra Laiti i en intervju i Hutvudstadsbladet efter beslutet.