Silvermästare
Mångkonstnären Randi Marainen är en av de samiska silversmeder i Sápmi som har längst erfarenhet av silversmide, och har fått flera utmärkelser för sitt arbete. Nu är hon också den första silversmed i svenska Sápmi som fått mästarbrev i samiskt silver. Mästarbrevet delas ut av Svenska Hantverksrådet, och det är Sámi Duodji som är branschorganisation.
Randi Marainen säger till Sameradion & SVT Sápmi att hon är hedrad och att det är en stor händelse att få mästarbrev i silver.
Sofia skådis igen
Sofia Jannok är en av skådespelarna i långfilmen Ellos Eatnu som handlar om Altakonflikten.
– Det är en ära att få vara med, det här är den hittills viktigaste filmen som finns, säger hon i en intervju med NRK Sápmi.
Hon menar också att det är viktigt att beskriva samernas kamp, och det som satte igång många rättighetskamper.
– Grunden är nog att man vill ge en bild av samernas rättighetsfrågor i stort, inte bara enskilda händelser, säger hon i intervjun.
Inspelningarna i Alta avslutades i månadsskiftet januari/februari, och filmen har premiär om ungefär ett år. Regissör är Ole Giäver.
Konsultation
Med minsta möjliga marginal röstade Konstitutionsutskottet igenom förslaget på en konsultationsordning med samerna. S, MP, C, V och L röstade för, M, KD och SD emot.
Enligt förslaget till ny lag ska konsultationen fortsätta tills enighet eller samtycke i den fråga som är som är orsak till konsultationen uppnåtts eller tills den konsultationsskyldige eller den samiska företrädaren förklarar att enighet eller samtycke inte kan nås i ärendet.
Den nya lagen gäller från 1 mars 2022 och omfattar regeringen och förvaltningsmyndigheter. Kommuner och regioner ansluter 2024.
Lise prisad
Lise Tapio Pittja är årets Asa Kitok-stipendiat. Hon har arbetat med samisk slöjd i 35 år, och tog mästarbrev i duodji 2016. Stipendiet anses vara ett av de mest prestigefyllda stipendier som slöjdare från svenska sidan Sápmi kan tilldelas.
I motiveringen säger Sámi Duodji bland annat att Lise Tapio Pittja är en mångsidig designer och duojár som uppvisar stor bredd i sitt slöjdande både vad gäller tekniker och materialval. Hennes skapande ger en reflektion av trygghet och naturens lugn, ofta med en koppling till den samiska mytologin. Prissumman är i år 75 000 kronor. Förutom äran och prissumman får stipendiaten utforma en egen utställning som visas under Jokkmokks vintermarknad.
Sikku till Bryssel
Olov-Anders Sikku är ny pressekreterare för Socialdemokraternas EU-parlamentariker Erik Bergkvist i Bryssel. Han tillträdde den 1 februari.
Olov-Anders Sikku har tidigare arbetat som samepolitisk ledarskribent för Östersunds-posten och har bland annat en Masterexamen i Statsvetenskap från Uppsala universitet.
Gualinga prisad
Olof Palmepriset 2021 tilldelas Patricia Gualinga, ledare för Kichwa-folket i Sarayaku i ecuadorianska Amazonas. Patricia Gualinga har i många år varit en profil i protesterna mot den landskövling som olje-, gruv- och skogsbolag orsakar.
”Hon prisas för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter samt för sin kamp för överlevnaden av Amazonas, världens största regnskog”, sägs i motiveringen.
Priset består av ett diplom och 100 000 dollar.
Nina Gualinga, systerdotter till Patricia Gualinga, riktar i ett instagraminlägg ett tack till Sveriges statsminister Magdalena Andersson för att hennes moster och kampen för rättigheter, marker och framtid i Amazonas uppmärksammas med Olof Palmepriset. I samma inlägg vädjar hon till Magdalena Andersson och regeringen att respektera urfolksrättigheterna i Sverige och sätta stopp för den planerade gruvbrytningen i Kallak.
”Samtidigt som ni gratulerar Patricia som har kämpat mot exploatering av naturresurser på urfolksmarker i Amazonas, så pågår en liknande kamp i norra Sverige och vi vet ännu inte i vilket beslut den socialdemokratiska regeringen kommer landa i. Vår kamp i Amazonas och kampen i Sápmi handlar om samma sak: skydda moder jord och vårt folks överlevnad.”
Namnbyte
Det amerikanska fotbollslaget Washington NFL byter nu namn till the Commanders.
Detta görs efter årtionden av protester från urfolk, som påpekat att deras förra namn var rasistiskt, eftersom det var ett nedlåtande ord för landets urfolk. Laget har också skaffat en ny logga. Den tidigare loggan var en stereotyp bild av en urfolksman.
Indian Country Today rapporterar att anledningen till namn- och loggabytet är krav från stora sponsorer.
Källa: Sameradion & SVT Sápmi
Årets roman 2021
Ann-Helén Laestadius bok Stöld får Adlibrispriset i kategorin Årets roman 2021. Vinnarna röstas fram av läsare, och omkring 20 000 personer har varit med och röstat i tävlingen.
Författaren menar att det är en av hennes viktigaste böcker hittills.
Källa Sameradion & SVT Sápmi
”Smygfota kulturministern”
Sametinget har vid flera tillfällen framfört önskan om att få ta över ägandet av de rasbiologiska bilderna som finns på arkivet i Uppsala, men önskan har inte beviljats av vare sig universitetet eller kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Komikern och programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist lade med anledning av detta fram ett förslag till Sametinget i satirprogrammet ”Svenska Nyheter”.
”Nu gör vi så här. Sametinget, ni skickar Bingo Rimér för att smygfota kulturministern.”, sa han bland annat.
Ny app
Med hjälp av appen IndyLan hoppas Samerådet att fler ska få möjlighet att lära sig nordsamiska. Appen, som finns i både AppStore och hos GooglePlay, har skapats inom ramen för ett EU-projekt, och är gratis.
Ögonblicket
En manifestation mot gruvplanerna väntar och en eld ska tändas. Klimataktivisten Greta Thunberg hjälper till att skotta bort snö.