Nuoratcover i akvarell
Camilla Keisu, jobbar som röntgenläkare i Gällivare och ägnar sin fritid åt akvarellmålning. Hon har gjort covers på omslag till Elle och Nuorat och publicerat dem på Instagram, med frågan om vilket omslag hennes följare tycker bäst om. Flera av dem tycker det är svårt att välja, men de flesta rösterna hamnade på Nuorat-omslaget. Vi instämmer förstås, Nuorat-omslaget är favoriten!
Bästa fackbok och kulturstipendium
Den har fått Augustpriset 2020 i kategorin Bästa svenska fackbok. Blivit framröstad av tidningen Svensk historias läsare till Årets bok om svensk historia 2020. Den är också nominerad till Norrlands litteraturpris.
Elin Anna Labbas bok Herrarna satte oss hithar uppmärksammats i vida kretsar, och förutom ovan nämnda utmärkelser har författaren fått 2020 års kulturstipendium av Jokkmokks kommun.
”Hon har mycket känsligt nedtecknat olika personers berättelser om de vedermödor och den sorg som flytten från älskade hemmamarker orsakat. Boken visar i berättelse efter berättelse vilka strapatser de samiska familjerna blev tvungna att uthärda, på grund av statliga beslut som inte tog hänsyn till mänskliga rättigheter.” skriver Jokkmokks kommun i sin motivering.
Boken Herrarna satte oss hitfinns utgiven på svenska och nordsamiska.
Bamse i Sápmi
Seriefiguren Bamse har besökt Sápmi. I det senaste numret av den populära barntidningen berättas om när världens starkaste björn och hans vänner hälsar på sin samiska kusin Biret. Där hamnar Bamse mitt i ett äventyr där renar plötsligt försvinner och misstankarna går mot jätten Stallo.
Manusförfattaren Jimmy Wallin berättar för Sameradion & SVT Sápmi att han fick idén under ett besök i Jokkmokk. Till sin hjälp inför att skapa berättelsen har han haft bland andra Elin Anna Labba. Han har också följt med i renskötselarbete på fjället en dag.
Tidningen Bamse ges ut i nordsamisk översättning, och nu finns även Bamses specialtidning om barnhälsa översatt till nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.
Kriminalserie i Kautokeino
Ella Ballovara Varsi har en av rollerna i HBO-serien Outlier, en kriminalserie som delvis utspelar sig i Kautokeino.
– Jag tycker att det samiska bör vara en naturlig del av händelser som utspelar sig i de nordliga områdena. Om du verkligen vill förmedla verkligheten om hur situationen är i norr, kan du inte förbise den kulturella mångfalden, säger hon till NRK Sápmi.
Seriens skapare vill undvika typiska samiska stereotyper, och när de mötte Ken Are Bongo i Kautokeino bestämde de sig för att ge honom möjlighet att vara med i manusskrivningen.
Ken Are Bongo säger till NRK Sápmi att det har varit en bra dialog och att han anser att man klarat av att undvika stereotyper.
Psalmbok på nordsamiska
Efter drygt tio års arbete med översättning av sammanlagt 346 psalmer är den nordsamiska psalmboken äntligen klar. Psalmerna och sångerna är hämtade från svensk, norsk och finsk tradition. Sedan två år tillbaka finns även en nordsamisk bibel.
Den nordsamiska psalmboken är den andra samiska psalmboken som ges ut av Svenska kyrkan. Den första, som kom 2006, var lulesamisk, och den sydsamiska psalmboken planeras till nästa år.
EU-projekt fyller luckorna
Niila Inga är ledare för Samerådets projekt ”Filling the EU Sápmi knowledge gaps”. Med sig i projektet har han Enni Similä, vice ordförande för Suoma Sámi Nuorat. I projektet finns också tre praktikanter, Ida-Maria Helander, Susanna Israelsson och Anja Márjá Nystø Keskitalo.
”Filling the EU Sápmi knowledge gaps” ska öka medvetenheten om hur EU:s beslut påverkar samiskt näringsliv och övrigt civilsamhälle. Dessutom ska man inom projektet belysa samiska frågor och öka kunskapen om Sápmi genom att arrangera EU Sápmi Week år 2022 i Bryssel.
Unga stipendiater
Insatser inom bågskytte, kickboxning och musik uppmärksammades när Sametinget på norsk sida delade ut totalt fem kultur- och idrottstipendier till unga samer. De som får stipendium denna gång är: Peder Niilas Tårnesvik, Bergen (musiker, producent och DJ), Emil Nikolaus Karlsen, Oteren (artist), Lávre Johan Eira, Kautokeino (artist), Amalie Storelv, Liland (bågskytt) samt Olivia Braastad, Nordreisa och Oslo (kickboxare).
Sametingets kultur- och idrottsstipendium, som består av 25 000 kronor, ska motivera samiska ungdomar att engagera sig inom konst, kultur och idrott.