Ny president i Samerådet
Christina Henriksen från Kirkenes är nyvald president i Samerådet. Hon representerar Norska Samers Riksforbund, och har länge varit aktiv inom det samiska organisationslivet, både nationellt och internationellt. Sedan 2018 har hon varit vicepresident i Samerådets arbetsutskott.
Nu efterträder hon Åsa Larsson Blind som president för Samerådet fram till Samekonferensen 2021.
Ung renskötares vädjan
”Ta oss på allvar, ta renen på allvar och se den klimatförändring som råder och som vi står i. Det finns en anledning till att det är så pass mycket byar som sökt om katastrofstöd, och det gör man inte i onödan.” Julia Omma, sametingsledamot för partiet Guovssonásti, kom med en vädjan i talarstolen när budgeten diskuterades under sametingets senaste plenum.
Hon protesterade mot att styrelsen föreslagit en minskning av katastrofskadeskyddet med 1,5 miljoner för 2020, och uttryckte en rädsla för hur framtiden kommer att se ut för henne och andra unga renskötare.
– Det är vargar, låsta beten, rättsliga processer. Jag känner att man står snart på knäna för att man inte får någon hjälp och man blir inte hörd, man blir inte betrodd, säger Julia Omma.
Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.
Prisad film
Ett möte med en ung, gravid, urfolkskvinna som rymt från sin man inspirerade filmskaparen Elle-Máija Tailfeathers att göra filmen The body remembers when the world broke open. Filmen gjorde hon tillsammans med Kathleen Hepburn, och nu har filmen blivit utsedd till Canadas bästa film. Den har också mottagit pris från British Columbia för bästa regi och bästa film.
Elle-Máija Tailfeathers har skrivit manus, och hon spelar själv en av rollerna i filmen.
Han blev årets same
Årets same, korad av Ávvir, är Fred Buljo i KEiiNO.
– Det är en bekräftelse på att det man har gjort betyder något för det samiska samhället, säger han till Altaposten.
Fred Buljo visste inte om att han var en av de som nominerats till Årets same förrän dagen innan röstningen avslutades. Han är glad över att han satt Finnmark och den samiska kulturen på världskartan, men framhåller också att det finns många fler duktiga samiska konstnärer och artister som lyfter fram jojken och de samiska traditionerna.
Fick treårigt stipendium
Inga Wiktoria Påve har fått Samiska Konstnärsrådets arbetsstipendium för tre år.
– Det betyder väldigt mycket för mig, nu kan jag jobba heltid med konsten, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.
Samiska Konstnärsrådet delar ut totalt drygt 2,3 miljoner norska kronor under 2020, varav 276 000 kronor gick till Inga Wiktoria Påve.
Skrivartävling för unga avgjord
265 bidrag kom in när Samerådet utlyste en skrivartävling för barn och unga. Dessa vinnare i olika klasser fick dela på 100 000 norska kronor:
6-8 år:
Áigin Eriksen och Simmá Aikio (8), Ohcejohka
Biret Karianne Solbakken (8), Kárášjohka
Ailu Lehmuslehti (7), Anár
9-13 år:
Máren Aslaksdatter Buljo (13), Guovdageaidnu
Ana Maria Eira (12), Guovdageaidnu
Ellen Hetta (10), Giron
14-16 år:
Sofie Rognseth (15), Tromsdalen
Risten F. Rajala Lautz (14), Deatnu
Nillá Mansikka-aho (14), Anár
17-22 år:
Jonna Dunfjeld Mølnvik (17), Snåsa
Jenny Lilja (17), Kárášjohka (vann två priser i klassen)
23-30 år:
Arla Magga (28), Oulu
Ole-Fredrik Ivar Nergård (23), Ájluokta
Lisa Marainen (23), Gárasavvon / Stockholm
Prisas för sin poesi
Rönn-Lisa Zakrisson Påve fick Såhkies ungdomspris i samband med Ubmejen Biejvieh. Rönn-Lisa kommer från Kiruna och är poet och spoken wordartist. Den debuterade med sina dikter 2019 och har bland annat kommit tvåa i SM i Poetry-Slam. Motiveringen till priset lyder:
”Estradpoeten Rönns poesi berör publiken på djupet och Rönn räds inte de svåra frågorna. Vi ser fram emot att få ta del av kommande texter av denna unga, begåvade poet och artist.”