Nej till stärkta rättigheter
I en historisk folkomröstning sade Australien nej till att ge ursprungsbefolkningen stärkta rättigheter i grundlagen.
Närmare 18 miljoner australier var röstberättigade, och resultatet av folkomröstningen slogs fast sedan resultaten från delstaterna Tasmanien, New South Wales och Södra Australien redovisats.
Australiens urfolk har levt på kontinenten i mer än 60 000 år innan de brittiska kolonisatörerna kom. Men den nuvarande grundlagen från 1901 nämner inte urinvånarna.
Premiärministern Anthony Albanese har kampanjat för ett ja i folkomröstningen, och har bett väljarna att rätta till ett historiskt fel. Motståndarna hävdar att ett ja skulle ge urfolk särskilda privilegier.
61 procent av australierna röstade nej. Förespråkare av Indigenous Voice to Parliament har sedan valet hållit en tyst vecka och flaggat aboriginernas flagga på halv stång.
Källa: Sameradion
Domen dröjer
Gállokdomen dröjer till nästa år. Frågan ligger nu, efter överklagande från Sirges sameby och Naturskyddsföreningen, hos Högsta förvaltningsdomstolen. Innan avgörandet sker där ska regeringen, i form av klimat- och näringslivsdepartementet, få yttra sig. Deras yttrande ska vara inlämnat senast den 8 januari.
Källa: Sameradion
Katarina Spik-Skum prisas
Katarina Spik Skum är en av sex stipendiater som får ta emot Ganneviksstipendiet 2023.
Stipendiet, som firar 10-årsjubileum i år, delas ut till någon verksam inom bild, form, dans, teater, film och musik. Stipendiaterna får en halv miljon kronor var.
”Katarina Spik Skums konstnärskap lyser som ett norrsken långt bortom Jokkmokk. I ständig framåtrörelse men alltid djupt förankrad i den lule-samiska duodje-traditionen formar hon sina vackra och egenartade föremål. De vittnar inte bara om platsen hon kommer ifrån men också om händernas kunnande.”, sägs i juryns motivering.
Stipendiet är uppkallat efter affärsmannen och konstsamlaren Per Gannevik.
Källa: Sameradion, SR Kulturnytt och Konstnärsnämnden
Första lulesamiska podden
Den 25 oktober presenterade NRK Sápmi Dálla ja Dalloj, historiens första lulesamiska podd. Programledare för podden är Naima Khan Nergård.
– Så himla roligt att få göra något sånt här, det är ju faktiskt historiskt, säger hon i en intervju i Sameradion.
Podden kommer att lyfta fram berättelser från förr, alltifrån skrönor till allvarliga händelser.
Källa: Sameradion
23 miljarder i kompensation
Kanada kommer att betala 23 miljarder kanadensiska dollar till indigenous Canadian Indigenous Children´s Protection Services.
I slutet av oktober godkändes fördraget om skydd för urfolkens barn. Avtalet skulle kompensera reserven av barnskyddstjänster för över 300 000 barn från urfolk och deras familjer, som har lidit av otillräcklig finansiering.
Källa: Sameradion
Kunskap om minoriteter bör öka
Efter att ha intervjuat studenter ur minoritetsgrupperna anser universitets- och högskolerådet att kunskapen om Sveriges nationella minoriteter behöver öka inom den svenska högskolan.
Rådet föreslår att universitet och högskolor i dialog med studenterna försöker öka kunskapen och synliggöra de problem som okunskap för med sig.
Källa: Sameradion
Lisa Länta är månadens advokat
Månadens advokat, utsedd av tidskriften ”Advokaten”, är Lisa Länta från Jokkmokk.
”Jag är väldigt ödmjuk och det känns väldigt stort,”, säger hon till Sameradion.
Lisa Länta arbetar i Piteå, och är styrelseledamot i huvudstyrelsen på Svenska Advokatsamfundet.
Ett av hennes specialområden är samerätt, och hon har bland annat företrätt Jåhkågasska sameby i Högsta Förvaltningsdomstolen i Sveriges längsta gruvstrid, om Gállok.
Källa: Sameradion
Studenter prisade
Norea Marklund och Sigrid Ejemar har tilldelats studentstipendier för sina examensarbeten. Norea Marklunds examensarbete handlar om Rätten till renskötsel, jakt och fiske, och Sigrid Ejemars examensarbete handlar om samernas situation i Jämtland 1649-1700.
Stipendierna delas ut i samarbete mellan Várdduo, Såhkie – Umeå sameförening och Sametinget, denna gång i samband med seminariet Utblickar.
Källa: Sameradion
Stipendium för dans
Dansaren och koreografen Liv Aira har tilldelats Rubus Arcticus-stipendiet för konstområdet dans. Hon driver danskompaniet Invisible People och håller på att starta upp ett samiskt danscentrum i Vuollerim.
”I sitt konstnärskap hämtar Liv Aira inspiration från sin bakgrund med målsättningen att sprida kunskap om den samiska kulturen. Hon lyfter samiska berättelser genom sitt eget unika uttryck som innefattar både dans och jojk. Genom det egna danskompaniet Invisible People skapar dansaren, koreografen och entreprenören Liv Aira magiska stunder för sin publik”, står det i motiveringen.
Stipendiet har delats ut av Region Norrbotten sedan 1995.