Sanningskommission
Sáminuorra krävde redan 2008 att regeringen ska inrätta en sanningskommission. Nu blir det till slut verklighet. Regeringen har beslutat att tillsätta en sanningskommission som ska granska hur staten agerat gentemot det samiska folket och vilka konsekvenserna blivit.
– Sanningskommissionen har ett stort och viktigt arbete framför sig, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission, i ett pressmeddelande.
Enligt direktiven ska sanningskommissionen kartlägga, granska, synliggöra och analysera konsekvenserna av den politik som förts. Dessutom ska kommissionen sprida kunskap om och öka förståelsen för hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samerna, samt delta i den allmänna debatten och medverka i utbildnings- och informationsverksamhet.
– Ett viktigt uppdrag för kommissionen är att föreslå åtgärder som ska leda till upprättelse och en förändring, säger Marie Persson Njajta.
Vilka ledamöter som ska ingå i kommissionen är inte klart ännu. Uppdraget ska redovisas den 1 december 2025.
Tio år av språk
De kommande tio åren, 2022-2032, har av FN utnämnts till ett decennium för urfolksspråk. Under den här tiden ska man sätta särskilt fokus på att främja och bevara urfolkens språk.
Arbetet anses vara brådskande, eftersom många av urfolksspråken är hotade. I strategin för decenniet sägs bland annat att man ska arbeta för mer modersmålsundervisning i skolorna och för att öka urfolkens möjligheter att använda sina egna språk i kontakter med exempelvis myndigheter, media och sjukvård.
L*ppstan blir Gielas
Ett enigt kommunfullmäktige i Jokkmokk sade i början av november ja till en motion om namnändring för bostadsområdet Lappstan. Området har numera det samiska namnet Gielas.
Motionen hade lämnats in av Miljöpartiet, och i ett Instagraminlägg betecknar en av partiets företrädare i Jokkmokk, Henrik Blind, beslutet som en delseger.
”Nu börjar armbrytningen med Lantmäteriet att få dem på andra tankar gällande ”god ortnamnssed”, skriver han.
Sáminuorra prisas
Sáminuorra uppmärksammades och belönades med Mångfaldspriset vid Diversity index awards gala i slutet av oktober. I motiveringen sägs bland annat att Sáminuorra ger unga möjligheter att mötas, utbyta kunskaper, organisera sig, driva projekt, göra sina röster hörda och engagera sig i frågor som berör dem. Juryn beskriver också Sáminuorra som en viktig aktör för samhällsförändring med verksamhet på både lokal och internationell nivå.
Kulturstipendium
Linnea Axelsson är en av de som får ta emot Svenska kyrkans kulturstipendium 2021. Stipendierna fördelas på fem olika områden: musik, film, litteratur, scenkonst och bildkonst. Linnea Axelsson får stipendiet för att i ett skönlitterärt verk gestalta och utforska samernas särskilda förhållande till frågan om människan har en inre förberedelse för förlåtelse. ”I sitt diktepos Ædnan visade Linnea Axelsson häromåret prov på stor lyrisk lyhördhet, när hon med röster från några samiska familjer tecknade en berättelse om svensk kolonialhistoria.”, sägs i motiveringen.
Stipendiet, på totalt 100 000 kronor, delar hon med Hanna Hallgren, som får stipendiet för sin roman Hallelujaflickorna. Linnea är också en av året Rubus Arcticus-stipendiater.